Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya’da Türk şehitleri anıldı
        1

        Türkiye’den binlerce kilometre uzakta, Rusya’nın Türkiye’ye en uzak noktalarından birisi olan Vladivostok’daki Primorski Krayı'nda bulunan Spassk- Dalniy bölgesinde ve Şokotovo şehrinde Birinci Dünya Savaşı’nda buraya getirilen ve esir düşerek hayatını kaybeden Türk, Avusturalyalı, Macar ve Alman askerleri için 100 yıl önce yapılan ve adeta unutulan anıtlar Rusya tarafından rekonstrüksiyondan geçirilerek yeniden açıldı.

        2

        Anıtların başında gerçekleşen açılış törenine Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım katılırken, Macaristan’ın Moskova Büyükelçisi ve her iki ülkenin askeri ataşeleri ve Avusturya Kara Haç Örgütü temsilcileri de bulundu.

        3

        Büyükelçi Yardım’ın Spassk- Dalniy Şehitlik Açılışında Yaptığı Konuşma, bulundukları yerin dost Rusya’nın Türkiye’ye belki en uzak coğrafi bölgelerinden birisi olduğunu, ancak ülkemiz insanının kalplerinin de en yakın olduğu bir bölge olduğunu belirterek, “Rus dostlarımız iki ülke arasında bir dostluk köprüsü kurdular” dedi.

        4

        Geçtiğimiz yüzyılda büyük insan kayıplarına neden olan savaşlar yaşandığına dikkat çeken Ümit Yardım şunları söyledi:

        5

        “Geçtiğimiz yüzyıllarda hepimizin bildiği gibi büyük insan kayıplarına yol açan savaşlar yaşandı. Milyonlarca insan bu dönemlerde hayatını kaybetti. Büyük acılar ve yıkımlar yaşandı. Çatışmalar, savaşlar halen de sürüyor. Dünyamızın kalıcı bir barışa büyük ihtiyacı var.

        6

        Bugün yine bir yüzyıl kadar sonra bu acı dönemlerinde, 20. asır başlarında hayatını yitirmiş asker, sivil Türk ve diğer ülkelerden insanları anmak üzere buradayız. Hepsini başımızı eğerek dua ve hürmetle selamlıyorum.

        7

        Belki çok uzun yıllar ayrı düştük ancak buradaki insanlarımızın hatırasını hiçbir zaman unutmadık. Bu duygularla huzurlarına geldik.

        8

        Biz belki görmesek, anlayamasak da bu aziz insanlarımız bizim için diridir.

        9

        O dönemin şartlarında Orta Doğu’dan Balkanlar’dan Anadolu’dan gelerek şehitlik rütbesine ulaşmışlardır. Bizler için insanların yükselebileceği en yüksek rütbeye çıkmış insanlarsınız. Hiçbir zaman unutulmayacaksınız. Her zaman kalbimizde yaşayacaksınız.

        10

        Siz sevgili Rus ev sahiplerimiz, bizleri atalarımızla buluşturdunuz. İki ülke dostluğunun da en güzel örneklerinden birini verdiniz. Asil bir davranış sergilediniz. Sizlerin bu yakınlığınızı da unutmayacağız.

        11

        Sizin ülkenizden, Rusya’dan, geçtiğimiz yüzyıllarda ülkemize gitmiş kardeşlerinizin hatırasının da büyük bir özen ve saygıyla korunduğunu, Gelibolu’daki Rus mezarları ve anıtının bize emanet olduğunu bu vesileyle hatırlatmak isterim. Burası da dostluğumuzun bir nişanı olarak sizlere emanettir.” DHA

        12
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ