Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bahreyn'de protesto çağrısı yanıtsız kaldı

        Gösterinin yapılmasının planlandığı Budaya Sokağının dışındaki farklı köylerden üç kişi, ordunun belli bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin ardından sokakların ıssız olduğunu söyledi.

        Bahreyn'deki gençlik hareketi, bugün Manama'nın tüm varoşlarından Budaya sokağına doğru büyük bir gösteri yürüyüşü düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

        "14 Şubat Gençleri" adlı grup, cep telefonlarına gönderilen mesajla yaptığı çağrıda, protestonun yerel saatle 15.30'da başlayacağını duyurmuştu.

        TANKLAR PROTESTO GÖSTERİSİNİN YAPILACAĞI BUDAYA SOKAĞINA GİTTİ

        Gençlik hareketinin bugün için büyük bir protesto gösterisi çağrısında bulunduğu Bahreyn'de tankların ve zırhlı araçların gösterinin yapılacağı bölgeye doğru gittikleri bildirildi. Bir görgü tanığı, gösterinin başlamasına az bir süre kala tankların ve zırhlı araçların Budaya sokağına doğru hareket ettiğini söyledi.

        MUHALİF Şİİ VEFAK: "BUGÜN İÇİN BİR GÖSTERİ ÇAĞRISINDA BULUNMADIK"

        Bu arada, Bahreyn'deki Şii bloku Vefak'tan bir yetkili, bugün için herhangi bir protesto gösterisi planlamadıklarını belirterek, "Halka bu sabahtan itibaren güvenlik yetkilileriyle her türlü çatışmadan kaçınmaları ve barışçıl kalmaları çağrısında bulunduk" dedi.

        BAHREYN'İN BAŞKENTİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

        Bahreyn ordusu, başkent Manama'nın büyük bir bölümünde sokağa çıkma yasağı ilan ederek, her türlü toplantı ve gösteriyi yasakladı. Bir askeri yetkili, gençlik hareketinin gösteri çağrısının ardından televizyondan yaptığı açıklamada, yerel saatle 16.00 ile 02.00 arasında (TSİ 15.00-03.00) İnci Meydanı kavşağına giden tüm ana yollarla, diplomatik bölgeye kadarki ticari bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

        "5 GÖSTERİCİ ÖLDÜ"

        Bahreyn'de parlamentoda muhalefette bulunan Şii blokunun lideri Abdülcelil Halil, yönetim karşıtı protestolarda bugün 5 göstericinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Ülkedeki en büyük Şii partisi Vefak'ın önde gelen siyasetçilerinden Halil, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Bu bir imha savaşıdır" diyerek bunun gerçek savaşlarda bile olmayacağını ve kabul edilemeyeceğini ifade etti. Halil, askerlerin, İnci Meydanı kavşağını protestoculardan temizlemenin dışında tüm ülkeye yayılarak caddeleri kestiğini, insanları tutukladığını ve geçmeye çalışanlara ateş açtığını söyledi. Hastane kaynakları, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde 2 protestocunun öldüğünü, onlarcasının yaralandığını belirtmişti. Daha önce de 2 polisin öldüğü haber verilmişti.

        ÜLKEDE YAŞAYAN TÜRKLERDEN BAZILARI YURDA DÖNDÜ

        Bahreyn'de yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkede yaşayan Türklerden bazıları, İstanbul'a geldi.

        Gulf Air uçağıyla Atatürk Havalimanı'na gelen ve Bahreyn'de 7 yıldır kardeşiyle lokanta işleten Yusuf Kuzu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede kargaşanın hüküm sürdüğünü belirterek, ''Arabistan'dan gelen askerler hiç kimseyi tanımıyor. Karşı çıkanı kurşunluyor. Bizi de durdurdular, sorguya çektiler. Yerli yabancı ayrımı yapmadan insanları vuruyorlar. Bunları dünyadaki herkes duymalı'' dedi.

        Bahreyn'de olayların başlamasının ardından lokantasını kapattığını ve ülkeyi terk etmek için yüksek bilet ücreti ödediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

        ''Ülkede olaylar, Suudi Arabistan'dan askerlerin gelmesiyle arttı. Halk, haklarının verilmesini istiyor. Şiiler bir evde 5-6 aile yaşıyor, Sünniler ise villalarda yaşıyor. Ülkede ayrımcılık var. Artık bu ülkeye dönmeyeceğim. Oradaki kardeşlerimizi Allah kurtarsın. Çok zor durumdalar. Yiyecek, içecekleri yok. Tüm dünyaya sesleniyorum, Bahreyn'deki insanlara sahip çıksınlar. Bir Müslüman bir Müslüman'a bunu yapar mı?''

        Turistik gezi için eşiyle gittikleri Tayland'tan Bahreyn aktarmalı İstanbul'a gelen Ahmet Özkurt da ''Dün Bahreyn'e vardığımızda sokaklarda kimse yoktu, tanklar ve polisler vardı. Halk marketlere hücum etmiş durumda. Bir çatışmaya şahit olmadık, ama yol kenarlarında büyük taşlar var. Suudi Arabistan'dan gelen askerleri gördük. Dünkü çatışmalarda, 4 gösterici ve bir Suudi Arabistan askerinin öldüğü söyleniyor'' diye konuştu.

        Özkurt, ülkedeki yabancıların ülkeyi terk ettiğini anlattı.

        Gülden Özkurt da ülkede yaşanan olaylar nedeniyle endişelendiklerini belirterek, ''Sabah 7.30'da otelden çıkacaktık. Telefon geldi, yolların kapatıldığı söylendi, o yüzden otelden erken çıkmak zorunda kaldık. Bizden sonra uçuşlar sanırım iptal edilmiş'' dedi.

        Hakan Adamcıl da Bahreyn'de güvenlik nedeniyle otellerini değiştirdiklerini ifade ederek, ''Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi, bizden sonra da uçuşların tamamen durdurulduğunu öğrendik'' diye konuştu.

        AHMEDİNEJAD: MÜDAHALE YERSİZ VE TELAFİSİ OLANAKSIZ

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Bahreyn'in Şii protestoculara sert müdahalesinin "yersiz ve telafisi olanaksız" olduğunu söyledi.

        Devlet televizyonunun haberine göre, Ahmedinejad, "Bugün Bahreyn'deki halkın çoğunluğuna uygulanan baskıya şahit oluyoruz. Top ve tüfek kullanıyorlar. Olanlar kötü, yersiz ve telafisi olanaksız" dedi.

        Sünnilerin yönetimindeki Bahreyn hükümetinin protestoculara sert müdahalesi, Şii İran'ı kaygılandırıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ