Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Filistin baharının zamanı geldi

        Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Strasbourg'a gelen Abbas, genel kurulda konuştu ve AKPM üyelerinin sorularını yanıtladı.

        Abbas, Çavuşoğlu ile düzenlediği ortakbasın toplantısında, Türk-İsrail ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, ''İsrail'in Türkiye'nin talep ettiği gibi özür dilemesi ve ilişkilerin normalleşmesinin Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacağını'' söyledi. Abbas, ''Türkiye'nin bu konuda oynayacağı rolü her zaman teşvik ettiklerini'' söyledi.

        Filistin baharı zamanı geldi

        Abbas, genel kurulda yaptığı konuşmada, ''artık Filistin baharı zamanı geldi'' dedi.

        Filistin Ulusal Konseyi'ne, AKPM'de ''demokrasi için ortaklık'' statüsü verilmesi kararından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Abbas, Filistin'in, Fas Parlamentosu'nun hemen ardından bu statüye kabul edilen bölgedeki ikinci parlamento olmasının da önem taşıdığını söyledi.

        Abbas, bunun Arap bölgesinde halklar arasında barış ve dostluğu pekiştirici, demokrasinin güçlenmesini teşvik edici rolü olacağını belirtti.

        Abbas, Avrupa'nın özgürlük ve demokrasi için Arap baharına destek olduğunu belirterek, şimdi Filistin baharının başladığını, Filistin baharında Filistinlilerin özgürlük ve işgalin son bulmasını istediğini ve kendilerinin de bu süreçte desteği hak ettiklerini söyledi.

        AKPM Başkanı Çavuşoğlu

        AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Mahmud Abbas'ın genel kurula takdiminden önce yaptığı konuşmada, ''Abbas gibi cesur bir insan, hünerli bir politikacı, bir diplomat ve devlet adamını selamlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu'' söyledi.

        Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın bugün AKPM'deki varlığının sembolik anlamının büyük olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, öncelikle iki hafta önce BM Genel Kurulu'nda tarihi bir girişimde bulunmasının hemen sonrasında Devlet Başkanı Abbas'ın bugün burada Avrupa'da demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün tapınağı olarak görülen bu çatı altında hitap edecek olmasının büyük önem taşıdığına işaret etti.

        Çavuşoğlu, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış durumda yaşayan ve kendi ortak yurtlarını kuramayan Filistin halkı için zor ve kabul edilemez gerçek bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, bu durumun artık daha fazla devam edemeyeceğini, Filistinlilerin kendi devleti olması gerektiğini söyledi.

        Arap baharına atıfta bulunan AKPM Başkanı, Arap dünyasında istikrar ve demokrasinin bölgedeki sorunlara çözüm bulunması ile gelişebileceğine de dikkati çekti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ