Haşimi için 'kırmızı bülten'
Türkiye'de bulunan Haşimi'nin görüldüğü yerde tutuklanması gerekiyor
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı.
Interpol'ün internet sitesinde, Iraklı yetkililerin talebi üzerine Haşimi'nin ülkedeki terör saldırılarını finanse etmek ve bunlara yardım etmek şüphesiyle yakalanması için kırmızı bülten yayımladığını duyurdu.
GÖRÜLDÜĞÜ YERDE TUTUKLANACAK
Interpol'ün kırmızı bülten yayımlaması, teşkilata üye 190 ülkede Haşimi'nin görüldüğü yerde tutuklanması anlamına geliyor. Haşimi Nisan ayından beri Türkiye'de bulunuyor.
Bu karar ayrıca Haşimi'nin uluslararası seyahatleri önemli ölçüde kısıtlanacak.
Konu hakkında daha sonra basın toplantısı yapacaklarını belirten Haşimi'nin danışmanı Fehd Halef, kararın kendileri için şaşırtıcı olduğunu ifade etti.
ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Başbakan Tayyip Erdoğan, Haşimi için kırmız bülten hazırlanmasını resmi ziyaret için gittiği İtalya'da değerlendirdi. Erdoğan Haşimi'nin tedavisinin tamamlanmasının ardından Irak'a döneceğini açıkladı.
TÜRKİYE'YE KAÇMIŞTI
Şiiler'in kontrolündeki merkezi Irak hükümetiyle ters düşen Haşimi hakkında Irak'ta, terör eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Bu karar üzerine önce Kuzey Irak'a sığınan Haşimi daha sonra Katar ve Suudi Arabistan'a, Nisan ayı başında da Türkiye'ye kaçmıştı.
Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık Haşimi'nin 6 kişinin ölüm emrini verdiği iddiasıyla yargılandığı dava Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlamıştı. Haşimi'nin avukatları davanın ağır cezada değil federal mahkemede görülmesi itirazında bulunmuştu.
BAŞAKŞEHİR'DEKİ EVİNDE GELİŞMELERİ İZLİYOR
Hakkında İnterpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarik El Haşimi, Başakşehir'de kaldığı sitedeki evde gelişmeleri takip ediyor.
Site içinde ve blok etrafında polisler görev yapmaya devam ediyor. Polisler arasında resmi üniformalı olanlar da bulunuyor. Koruma araçları da sitenin içerisinde. Başakşehir Emniyet Müdürlüğüne yakın bir noktada bulunan sitede şu ana kadar herhangi bir hareketlilik yaşanmadı. Haşimi'nin evde olduğu ve gerek görmesi halinde bir açıklamada bulunacağı öğrenildi.
HABERTURK.COM VE AJANSLAR