Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kızıl Haç görevlileri kaçırıldı, Ukrayna'da çatışmalar devam ediyor, 7 Kızıl Haç görevlisi kaçırıldı, Ukrayna'da Kızıl Haç görevlileri kaçırıldı

        Ukrayna'nın doğusunda Rusça konuşan nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yarın yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesinde Kızılhaç krizi yaşandı. Rus yanlısı gruplar Donetsk'te yedi Kızılhaç çalışanını alıkoydu.

        Kendilerini "Donetsk Halk Cumhuriyeti" olarak tanımlayan grubun yardımcı sözcüsü Kiril Rudenko, Kızılhaç çalışanlarını casusluk şüphesiyle dün akşam alıkoyduklarını söyledi. Başkent Kiev'deki bir Kızılhaç yetkilisi yedi saat boyunca alıkonulan yedi kişinin bu sabah serbest bırakıldığını açıkladı. Yetkili içlerinden bir kişinin dövüldüğünü söyledi.

        TARTIŞMALI REFERANDUM YARIN

        Ukrayna'nın doğusundaki Kızılhaç gerginliği bölgede yarın yapılması planlanan referandumun öncesinde geldi. Luhansk ve Donetsk bölgelerinde düzenlenecek referandumlarda Kiev'den bağımsızlık oylaması yapılacak. Putin, hafta içinde tavır değişikliği işareti vermiş ve referandumun ertelenmesini istemişti. Rus yanlısı gruplar ise bu çağrıya karşın oylamaların yapılacağını duyurdu.

        ÇATIŞMALARDA BİR GAZETECİ ÖLDÜ

        Ukrayna'da dün, Sovyetler Birliği'nin Nazi'leri yenilgiye uğratışlarını yıldönümü olarak kutlanan Zafer Günü'nde birçok doğu kentinde çatışmalar tırmandı. Donetsk'e bağlı Mariupol kenti sokaklarında Rusya yanlıları ile Ukrayna askerleri sık sık çatıştı. Bölgedeki yetkililer çatışmalarda birçok silahsız sivilin vurulduğunu kaydederken bir gazetecinin de hayatını kaybettiği ifade edildi.

        Bölgede yaşayan sivil halk her noktadan ateş edildiğini ve birçok noktada keskin nişancıların bulunduğunı belirtiyor. Sokaklarda, vurularak öldürülen insanların cesetleri görülüyor. Onlarca yaralı çevredekilerin yardımıyla hastanelere kaldırılıyor.

        Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov dün yaşanan olaylarda yaklaşık 20 Rusya yanlısının hayatını kaybettiğini belirtti. Avakov açıklamasında, "Silahlı 60 civarında terörist otomatik silahlarla polis merkezine saldırdı. 20 tanesi yok edildi, 4 tanesi tutuklandı" dedi.

        POLİS ŞEFİ KAÇIRILDI

        Raporlarda Rusya yanlılarının Mariupol polis şefi Valeriy Androsçuk'u kaçırdıkları ifade edildi. Yerel yetkililer Mariupol'deki çatışmalarda 4 kişinin öldüğünü doğruladı. Donetsk'e bağlı Mariupol'de son haftalarda Rusya yanlılarının hükümet binasını ele geçirmesi sonrası gerilim tırmanmıştı. Ukrayna güçleri ise geçtiğimiz günlerde hükümet binasını Rusya yanlılarının elinden geri almayı başarmıştı.

        GIDA STOKLARI TÜKENİYOR

        Bu arada yaklaşık bir aydan beri Rusya yanlılarının kontrol ettiği Slavyansk kasabasında gıda sıkıntısı çekilmeye başlandığı bildirildi. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kuşatma altına aldığı kasabanın kenar mahallelerinde yaşayan halk, dükkanlarda ekmek, et, sür ve yumurta gibi besin maddelerinin bir haftadır bulunamadığını belirtiyor. Slavyansk kasabasında toplu taşıma da tamamen durmuş vaziyette.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ