Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Rusya petrol için OPEC ile işbirliğine gidebilir - Enerji Haberleri

        Rusya Enerji Bakanlığı, Rusya ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) arasında olası bir koordinasyon için Rus petrol şirketleri ile dün bir toplantıda görüştü.Haberler üzerine Avrupa'nın petrol göstergesi Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 34 dolar sınırına dayandı.

        ArdındanRusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'dan açıklama geldi. Novak, OPEC toplantısında yüzde5'lik üretim kısıntısının görüşülebileceğini söyledi. Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde yüzde5'lik kısıntıya gitme teklifini daha önce yaptığını belirten Novak, "Kısıntıya ilişkin görüşmelere tüm petrol üreten ülkeler dahil olabilir" dedi.

        UÇUŞA GEÇTİ!

        Açıklamanın ardından ham petrol fiyatlarında ralli başladı. Brent ve Batı Teksas tipi (WTI) ham petrol fiyatlarında günlük yükseliş yüzde8'e ulaştı. Saat 16:48 itibariyle Brent petrol yüzde 5,41 primle 34,89 dolardan işlem görüyor. WTI'da ise fiyat yüzde 4,71 yükselişle 33,82 dolar seviyesinde.

        Rusya Enerji Bakanı'nın açıklamasından sonra OPEC, Rusya ile böyle bir toplantı yapacağını yalanladı. Ancak bu açıklama petroldeki ralliyi durdurmadı.

        Brent petrolün bir günlük performansı 28.01.2016 - Tablo Bloomberg

        OPEC'in Şubat ayında bakanlar düzeyinde toplanması bekleniyor.

        RUS HÜKÜMETİ İLE ÜRETİCİLER GÖRÜŞMESİNDE NELER YAŞANDI?

        Rusya Enerji Bakanlığı toplantı sonrasında detaylı bir açıklama yapmazken,toplantının olumsuz petrol fiyatlarına ilişkin alınacak tedbirlerle ilişkili olduğunu ifade etti.

        Rus petrol boru hattı operatörü Transneft'in Başkanı NikolaiTokarev ise yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının artırılması için

        üretimin kısılması konusunda Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyeleri ile görüşülmesine karar verildiğini ifade etti.

        Tokarev, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada;"Toplantıda özellikle petrol fiyatları ve durumudeğiştirmek için hangi adımların kollektif şekilde atılması gerektiği ele alındı. Ele alınan adımlar arasında OPEC ile müzakereler de var"diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ