Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yeni trend cepten kredi - Gündem Haberleri

        İki yıl önce başladı

        Bankalar cep telefonundan para gönderme, kontör yükleme, bahis oynama, fatura yatırma gibi hizmetler de sunuyor. İki yıl önce Akbank tarafından başlatılan cep telefonundan kredi başvurusu akımı, bireysel bankacılıkta iddialı olan bankalarla birlikte hızla büyüyor. İşte sektörün önde gelen bankalarının kullandırdığı krediler ve özellikleri:

        Garanti Bankası: Garanti Bankası '5 dakikada kredi' kapsamında Garanti müşterisi olmasa da tüketiciye kredi verebiliyor. Bu krediye Turkcell'in cep telefonu üzerinden uygulanan internet servisi Turkcell-im üzerinden de form doldurularak başvurulabiliyor.

        Banka 5 dakikada kredi ile şimdiye kadar 1.5 milyon başvuru aldı. Bugüne kadar başvuruların yüzde 30'una onay veren banka, 400 milyon YTL tutarında krediyi cep telefonundan kullandırdı. Bu oran Garanti Bankası'nın toplam kredilerinin yüzde 25'ine denk geldi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bu oran yüzde 35'e çıkacak.

        Akbank: İlk kez 2005 yılı sonunda cep telefonundan kredi başvurusunu başlatan Akbank 2006 içinde 'CepKredi' üzerinden yaklaşık 250 milyon YTL tutarında 60 bin adet kredi kullandırdı. 2007 yılı ilk çeyreğinde ise 25 milyon YTL'lik 6 bin kredi verildi. CepKredi üzerinden başvuru yapan müşteriler anında kredi cevabını alabiliyor. Ancak konut ve taşıt kredisi kullandırımı detaylı bir süreç olduğu için müşteriler müşteri ilişkileri yöneticileri ile yüz yüze görüşmeyi tercih ediyor. Bu nedenle alternatif kanallara gelen başvurular daha çok ihtiyaç kredilerine yönelik oluyor. Akbank ihtiyaç kredileri başvurularının yüzde 10'u CepKredi üzerinden geliyor.

        Akbank'ın 3 Nisan'da başlattığı 'smsKredi' ise kısa mesajla kredi başvurusu yapılmasını sağlıyor. Müşteri mesaja TC Kimlik numarasını yazarak bankaya gönderiyor. smsKredi'ye ilk hafta içinde 150 bin kişinin başvurduğu belirtiliyor. Lansmandan sonraki bir aylık sürede ise bu rakamın 750 bini aştığı açıklandı. Akbank şu ana kadar bu uygulamayla yaklaşık 60 milyon YTL kredi kullandırdı. smsKredi'yle en fazla 36 ay vadeli 10 bin YTL'lik ihtiyaç kredisi alınabiliyor. Kredi cevabını anında mesajla alan tüketici istediği Akbank şubesinden ihtiyaç kredisini kefilsiz kullanabiliyor.

        TEB: Türk Ekonomi Bankası'ndan (TEB) 'Express Kredi' almak isteyen müşteriler cep telefonundan 'KREDI' yazıp 4466'ya mesaj gönderiyor. Kredi başvurusunun sonucu 1 dakikadan kısa sürede geliyor. Başvuru sayısı 250 bin adede ulaşan Express Kredi'nin toplam tüketici kredileri başvuruları içindeki oranı ise yüzde 80 oldu. Banka bunun toplam ihtiyaç kredileri içindeki payını kısa sürede yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyor.

        İş Bankası: İş Bankası cep telefonundan kullandırdığı kredilerde Elektronik İmza'yı kullanıyor. 10 Nisan'da başlayan uygulama bankacılık sisteminde ilk kez gerçekleştirildi. Elektronik İmza'yla banka müşterileri, hiç şubeye uğramadan, haftanın her günü günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, birkaç dakika içerisinde hesaplarına geçen parayı istediği Bankamatik'ten nakit olarak çekebiliyor. Elektronik İmza ile nakit kredi uygulamasında İş Bankası 5 bin YTL'ye kadar nakit tüketici kredisi veriyor.

        Radikal

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ