Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kamu Denetçisi maden raporunu tamamladı - İş-Yaşam Haberleri

        Kamu Denetçiliği Kurumunca, maden kazalarına ilişkin TBMM'ye sunulmak üzere hazırlanan raporda, arama ruhsatlarının verilmesinden, işletme ve üretim safhasına ve madenlerin kapatılmasına kadar tüm süreci iş sağlığı ve güvenliği perspektifiyle sıkı bir şekilde düzenleyecek ve denetleyecek yetkin, güçlü bir idari yapıya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

        Edinilen bilgiye göre, Kamu Denetçiliği Kurumu, TBMM'ye sunulmak üzere, "Soma Maden Kazasından Hareketle Kömür Madenciliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu özel rapor hazırladı.

        Soma ve Ermenek'te incelemelerde bulunan 10 uzmandan oluşan komisyon, raporu düzenlemek için, sorunun tüm taraflarıyla bir araya geldi, kamu kurumları, sendikalar, işveren temsilcileri, maden işçileri ve kazada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarıyla yüz yüze görüştü.

        Kamu Denetçiliği Kurumunun ilk özel raporu olma özelliğini taşıyan raporda, maden sektörüne ilişkin idari yapılanma, görev, yetki ve sorumlulukları tetkik edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın denetim fonksiyonu değerlendirildi.

        "İDARİ YAPI YETERLİ DEĞİL"

        İş sağlığı ve güvenliği kültürünün önemi vurgulanan raporda, kömür madenciliğinde özdenetim faaliyetlerine yer verildi, havza madenciliğinin önemine ve gerekliliğine değinildi.

        Raporda, Soma maden kazasından hareketle, yürütülen psikososyal müdahale faaliyetleri ile yapılan yardımlara, sonuçlarına ve kaza sonrası tahlisiye işlemlerine ilişkin bilgiler verildi, sendikaların bu süreçteki rolü ve maden mühendisliği eğitimine de değinildi.

        Raporda, "Yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkan en temel husus, yeraltı kömür madenciliğinin özel yapısından dolayı arama ruhsatlarının verilmesinden, işletme ve üretim safhasına ve madenlerin kapatılmasına kadar tüm süreci iş sağlığı ve güvenliği perspektifi ile sıkı bir şekilde düzenleyecek ve denetleyecek yetkin, güçlü bir idari yapıya ihtiyaç olduğudur. Şu anda mevcut bulunan idari yapının bu fonksiyonları icra edecek yeterlilikte olmadığı anlaşılmıştır" görüşü vurgulandı.

        Kamu Başdenetçiliğine sunulan raporun hafta içi TBMM'ye gönderileceği öğrenildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ