Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bahçıvan'dan sanayi açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de şehir sanayi stratejisi bağlamında bir ilk olan İstanbul Sanayi Strateji Belgesi’nin, hükümetin Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programları’na yönelik iş dünyasından ilk geri dönüş olma özelliğini taşıdığını kaydetti.

        İSO’nun bir projesi olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Melih Bulu tarafından hazırlanan İstanbul Sanayi Strateji Belgesi, toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Bahçıvan, İstanbul’un gelecek vizyonu söylemlerinde sanayinin dışlandığını belirterek, “Oysa sanayi üretiminin merkezini oluşturan İstanbul, ülke ekonomisinin adeta şahdamarı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 24’ü, ihracatın yüzde 52’si, ithalatın yüzde 56’sı İstanbul’dan yapılıyor. Türkiye’nin dünyaya enentegre şehri olan İstanbul, 4 saatlik bir uçuşla 1.5 milyar kişilik pazarlara ulaşma imkânını sağlıyor. Bunun tersi yaklaşımlar, milli gelir içindeki payı yüzde 15’lere düşmüş sanayimizin payını daha aşağılara çekecektir” diye konuştu.

        2012 2013 2014 İSTANBUL SANAYİ ŞEHRİ KALMALI

        Bu nedenle İstanbul’un sanayi şehri olarak kalmasının mutlak suretle sağlanması ve sanayi sektörünün yerleşik bir yapıya kavuşturulması için gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğunu vurgulayan Bahçıvan, bunun yolunun da öncelikli olarak organize sanayi bölgelerinden geçtiğine işaret etti. Bahçıvan soru üzerine, “Sanayiciler olarak İstanbul’da kalmak istiyoruz” dedi. İstanbul’un sanayi yeteneğini yok sayarak ve Türkiye’nin önündeki engelleri kaldırmadan hedefe ulaşmanın bir “fantezi” olacağını dile getiren Bahçıvan, “İstanbul’u kökten silersek, Türkiye’nin asla ve asla İstanbul dışındaki üretim yerleriyle orta vadeli hedeflere ulaşması mümkün olmaz” dedi

        İSTANBUL’UN İHRACAT PAYI % 32.5’E DÜŞECEK

        Araştırmanın, Türkiye’nin ihracat vizyonuyla İstanbul arasında kaçınılmaz bağı ortaya çıkardığına dikkati çeken Erdal Bahçıvan, “İstanbul Türkiye’nin ihracatında çok önemli ve lider bir role sahip. İstanbul’un ihracatının hemen hemen tamamı sanayi mamullerinden oluşuyor” dedi. 2004 yılında İstanbul, Türkiye’nin ihracatının yüzde 42.6’sını yaparken, bu oranın 2013’te 37.5’e indiğine de dikkat çeken Erdal Bahçıvan şöyle konuştu: “Önümüzdeki 10 yılda da bu oranın yüzde 32.5’e düşeceği varsayılabilir. Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 32.5 kısmı 162.5 milyar dolar ediyor.

        En muhafazakâr yaklaşımla İstanbul’un 2023 yılında 160 milyar dolar ihracat yapması öngörülüyor. Yani İstanbul’un 2014 yılında 60 milyar dolara yaklaşan ihracatının 10 yılda 2.7 katına çıkarılması gerekiyor. Türkiye’nin büyük oranda ihracatının yapıldığı İstanbul’un sanayi stratejileri düşünülmeden 2023 hedefinin hayata geçmesi doğal olarak mümkün olmayacaktır.”

        ‘HERKES İNŞAATÇI OLURSA DENGE KAYAR’

        İnşaat gibi sektörlere dayalı büyümeyi daha çok teşvik etmenin, sanayi müteşebbisliğinin önünde engel olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Sanayiden elde edilen kârlılıkla inşaattan elde edilen kârlılık arasında inşaat lehine bir fark var. Sermaye fırsatları kollar, daha az zahmetli ve çok kar dönüş fırsatlara döner. Herkesi inşaatçı yapacak bir noktaya kayarsa, burada denge kaçmıştır” diyekonuştu. Bahçıvan, yakın zamandaki sanayinin inşaat sektörüne kaydığı tartışmaları sonrasında, belediyenin de bakışının sanayiden yana olumlu yönde değiştiğine de dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ