Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Tesco, Güney Kore operasyonunu 4,2 milyar GBP'ye sattı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        İngiltere'nin en büyük perakende zinciri Tesco, Güney Kore'debulunan operasyonu Homeplus'ı 4,2 milyar GBP karşıyığında MBKPartners liderliğindeki bir yatırımcı grubuna sattı.

        Yatırımcı grubu içinde Canada Pension Plan Investment Board,Public Sector Pension Investment Board ve Temasek Holdings var.

        "SATIŞLAR BORÇLANMAYI AZALTMAK İÇİN YAPILIYOR"

        Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre Tesco Plc, borçlanmayı azaltmak için orta ve doğu Avrupa'daki operasyonlarını elden çıkarmayı düşünüyor.

        Tesco'nun Orta Avrupa'da varlığı 20 yıl öncesine kadar uzanıyor. Şirket 1995 yılında Macaristan'a girdi ve ülkenin üçüncü büyük istihdam yaratan şirketi haline geldi. Şirket 1996 yılında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın yanı sıra bölgedeki en büyük pazarı haline gelen Polonya'da mağaza açmaya başladı.

        TESCO KİPA'YI DA SATABİLİR

        Şirketin Türkiye'deki operasyonu ise 2003 yılında başladı.

        Satış haberinin ardından dün bir ara yüzde 9 üzerinde yükselen Tesco Kipa hisseleri kapanışta yüzde 3,7 değer kazandı. Hisseler bugün de yüzde 0,44 oranında yükseldi.

        İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar şirketin danışmanlarla seçenekler konusunda görüşmeler yaptığını ancak henüz nihai bir karara varılmadığını belirtti. Sanford C. Bernstein tarafından 1,9 milyar pound (2,9 milyar dolar) değer biçilen operasyonda 6,45 milyar sterlin gelir getiren bin 110'dan fazla mağaza bulunuyor.

        Tesco CEO'su Dave Lewis, şirketin mali gücünün artırılması ve yatırım için kredi notunun yükseltilmesi sözünü verdi. Şirketin Güney Kore operasyonunun satışından aldığı 4,23 milyar şirketin borçlarının beşte biri altında bir rakamı temsil ediyor.

        Exane BNP Paribas analisti John Kershaw, Tesco'nun bin 700'den fazla mağazasının bulunduğu Tayvan operasyonunun satışı durumunda 4 milyar sterlini aşan bir rakam elde edileceğini tahmin ediyor.

        Analistlere göre, Asya'daki operasyonları ile karşılaştırıldığında, Orta ve Doğu Avrupa'da Tesco mağazalarının potansiyel alıcılarının teklifleri daha düşük olacak. Tesco'nun Orta ve Doğu Avrupa'da operasyonlarının bulunduğu ülkeler Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Türkiye'den oluşuyor.

        SATIŞLARI 3 YILDIR DÜŞÜYOR

        Tesco'nun satışları Alman Aldi gibi düşük maliyetli perakendecilerin yoğun rekabeti ile üç yıldır düşüyor.Kantar Retail analisti Bryan Roberts, Bloomberg'e yaptığı açıklamada şirketin Orta ve Doğu Avrupa pazarlarında ekonomik koşulların zorlu olduğunu ve Tesco'nun bu pazarlarda düşük maliyetli perakendeciler nedeniyle oldukça zarar gördüğünü söyledi.

        Tesco'nun Mart ayında Orta ve Doğu Avrupa operasyonlarının yönetimini birlerştirdiği bildirildi. Kantar Retail bu adımın satış habercisi olabileceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ