Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Dört dörtlük bir yılı tamamladık' - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTURK

        Turkcell, 2015 yılına yönelik olarak Turkcell Grup ve Turkcell Türkiye’nin finansal sonuçlarını açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, etkinlik esnasından yaptığı açıklamada Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu’nun dört dörtlük bir yılı geride bıraktığını

        ifade ederek, “Kendi kendimizle yarıştık” dedi. Yapılan açıklamalara göre grup gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturan Turkcell Türkiye, yüzde 9.5 büyüyerek 11 milyar 481 milyon TL’lik gelire ulaştı.

        ‘1000 MBPS HIZA ÇIKACAĞIZ’

        Terzioğlu, yaptığı açıklamada geçen sene data gelirlerinin yüzde 38.1 büyüyerek 3.5 milyar TL’ye, servis gelirlerinin ise yüzde 38.5 büyüyerek 659 milyon TL’ye ulaştığına işaret etti. Yılın son çeyreğinde aylık abone başına data kullanımı 1.7 GB olduğu belirtilirken Turkcell şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 52’ye ulaştığı vurgulandı. Sektörün nisan ayında 4.5G altyapısını hayata geçirmeye odaklandığına dikkat çeken Terzioğlu, “2016 yılında sektörümüzün en önemli gündemi 4.5G altyapısını hayata geçirmek olacak. 4.5G’de Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda mobil cihazlarda 1000 Mbps’nin üzerindeki hızları yine ilk kez ve sadece Turkcell sunacak” diye konuştu.

        Şirketin gerek altyapı ve gerekse servislere yönelik yatırımlarının bundan sonra da artarak devam edeceğine değinen Terzioğlu, “Bu yıl operasyonel yatırımlarımızın gelirlere oranı yüzde 20 oldu. Önümüzdeki 3 senede yatırımlarımızı hızlandırarak 4.5G lisansına ilişkin ödemeler dahil olmak üzere 13 milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

        FİBER ALTYAPISI 4.5G İÇİN ÇOK YETERSİZ’

        Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, Türkiye’nin fiber altyapısının 4.5G için yetersiz olduğuna işaret ederek, “Fiber Türkiye’nin konusudur. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için fiber altyapısına yatırım yapmalıdır. Bütün bu yatırımları o peratörlerin hepsi ayrı yaparve hayata geçirirse Türkiye’nin kaynakları israf olur. Kaynak israfı yapmamamız lazım. Üçe beş bakmamak ve küçük hesaplara girmemeklazım. Türkiye için bir seferberlik ihtiyacı var. Buna katkıda bulunmakiçin her şeye hazırız. Bir işi yapmak için 10 ayrı kapıyıçalmak zorunda kalmamalıyız” dedi.

        5 ÜLKEDEKİ ABONE SAYISI 51.4 MİLYON

        - 1 Nisan itibarıyla 81 ilde 4.5G sinyal vererek hizmete başlayacak.

        - Yıl sonuna kadar 5 bine yakın baz istasyonunu hayata geçirmiş olacak.

        - 4.5G’nin ülkenin tamamını kapsaması ise biraz zaman alacak.

        - Faaliyet gösterdiği 5 ülkedeki toplam müşteri sayısı 51.4 milyona ulaştı.

        - Yeni nesil iletişim platformu BİP’in indirilme sayısı 6.2 milyonu buldu.

        KONUŞMA SÜRELERİ AZALIYOR

        Şirketin ses gelirlerinin teknolojik gelişim ve kullanım alışkanlıklarına paralel gerilediğine işaret eden Turkcell CEO’su Terzioğlu, bu düşüşün tahminler seviyesinde olduğunu vurguladı. Terzioğlu şöyle devam etti: “Sesin gelirlerimizdeki payı geçen yıl son çeyrekte ilk defa yüzde 50’nin altına indi. Bunu çok olumlu olarak karşılıyorum. Ses, müşterilerimizin mobil tarafta en dar kapsamlı hizmet alanı. Ses müşterisi bizden alabildiği en küçük hizmeti alıyor.

        Ses gelirlerimizin zaman içinde küçülmesi son derece doğal. Ses gelirlerinde küçülmenin gelecek her yıl yüzde 5-7 civarında olmasının doğal olduğu kabul ediliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ