Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TGSD işten çıkarmalar başladığını açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM/GAZETE HABERTÜRK

        Ocak ayından itibaren net bin 300 TL’ye yükselen asgari ücret giyim sanayiinde işten çıkarmaları beraberinde getirdi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu’nun Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkelerle rekabette zorlanmaya başladıkları yönündeki eleştirisinin ardından, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) de işgücü kaybına dikkat çekti. Başta İstanbul ve diğer büyük kentlerdekiler olmak üzere birçok hazır giyim üreticisinin çalışan sayısını düşürdüğünü açıklayan TGSD Başkanı Şeref Fayat, “Maaşın bizim maliyetimize etkisi yüzde 35. Bin 300 TL asgari ücret toplam maliyeti ise yüzde 10 artırıyor. Aralık ayından itibaren hem derneğimiz üyeleri arasında hem de sektörde yoğun işçi çıkarmalar var” dedi.

        ‘Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri 2017’ panelinde görüştüğümüz Fayat, büyük kentlerde işçinin servis ve yemek maliyetinin daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “İstanbul’da servis ücreti Anadolu’dan 3 kat fazla. Yemek de yüzde 50 civarı pahalı. İşveren ‘Madem asgari ücret ödeyeceğim, bari diğer maliyeti kısayım’ diyerek teşvikli bölgelere yöneldiğinden büyük kentlerde daha fazla işten çıkarma oluyor” diye konuştu.

        ‘10’DAN FAZLA ÜRETİCİ KARADENİZ’E YÖNELDİ’

        Fayat, işten çıkarılan personelin üstlendiği işlerin dışarıdan hizmet alarak karşılanmaya başladığını da belirterek, bu durumun kaliteyi düşürdüğünü söyledi. “Üyelerimize üretimi kendilerine en yakın teşvikli bölgeye kaydırmaları yönünde tavsiye verdik” diyen Fayat, son 5-6 ayda birçok hazırgiyim üreticisinin büyük kentlerden uzaklaşmaya başladığını kaydetti. Fayat, şöyle devam etti: “Terör ortamı nedeniyle Güneydoğu’yu tercih edenler daha az oldu. Bu durum Orta ve Doğu Karadeniz’i öne çıkardı. 5-6 ayda 10’dan fazla üretici işleri Karadeniz’e kaydırdı. Giresun-Tokat arası bölgeye yoğunlaşıldı. Türkiye’de yeni bir tekstil koridoru oluştuğu söylenebilir. Ağırlıkla yeni yatırım yapılıyor. Son dönemde 50 milyon TL civarı yatırım yapıldığını düşünüyoruz.”

        Her işletmenin farklı oranda işten çıkarma yaptığını belirten Fayat, “Ortalama yakalamak zor ancak artan işsizlik rakamı durumu zaten ortaya koyuyor” yorumunu yaptı. İşsizlik 2015’te 204 bin kişi artarak yüzde 10.3’e yükseldi. 3 milyon 57 bine ulaşan işsiz sayısı son 5 yılın en yüksek düzeyi.

        KOTON G.DOĞU'DAN TEDARİKİ ARTIRIYOR

        Koton Tedarik Direktörü Betül Dündar, asgari ücret artışının kendilerini de çok etkilediğini belirterek, rekabette zayıf düşmemek için bunu fiyatlara yüzde 5’e kadar yansıtabildiklerini ifade etti. Türkiye’den satın almaları 2 yılda yüzde 50 civarı artıracaklarını söyleyen Dündar, “Üretimin yüzde 70’i Türkiye’de. Bu yıl yüzde 10’luk bölümü teşvikli olduğu için Urfa, Batman, Diyarbakır, Adıyaman’a kaydırıyoruz” dedi.

        LC Waikiki Tedarik Direktörü Şenol Dallı daTürkiye’den alım oranını yüzde 76’dan yüzde82’ye çıkardıklarını, asgari ücretin bazı ürünlerinfiyatını artırdığını söyledi.

        'FİYAT YÜZDE 3-5 ARTTI, BAZI İŞLERİ KAÇIRIYORUZ'

        TGSD’nin düzenlediği panele H&M, Li&Fung, New Look, Superdry, LCW, Koton ve Trendyol yöneticileri katıldı. Dünyanın en büyük tedarikçi şirketlerinden Hong Kong merkezli Li&Fung’un Türkiye genel müdürü Fatma Mamcu, asgari ücret artışının fiyatlara da zam olarak yansıdığını belirterek “En az yüzde 3-5’lik fiyat artışı var. Kurların da tam tersine çalışmasıyla bu durum bir baskı yarattı ve bundan dolayı kaçırdığımız işler oluyor” dedi. Mamcu, Türkiye’den alımda bu yılın toplamında büyük artış beklemediklerini, ancak son çeyrekte ve 2017’de büyüme göreceklerini söyledi.

        İKİYE KATLAYACAK

        İngiliz New Look’un Türkiye Genel Müdürü Arzu Ulu, Türkiye’den alımı son 2 yılda yüzde 300 artırdıklarını, bu yıl da en az yüzde 100 büyüme planladıklarını belirtti. Ulu, şöyle konuştu: “Türkiye’den alım markanın kârını yüzde 2.2 artırdı. Geçen ay New Look CEO’su Türkiye’deydi ve tedarikçilerle buluştu. Terör olaylarına rağmen ‘Biz buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz’ dedi.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ