Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketlerin yeni gözdesi satıp geri kiralama - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Öyle ki, işlem hacmi 1.5-2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Şirketlere, orta ve uzun vadeli işletme sermayesi temin eden bu ürünün önemli etkisi, kiracıların bilançolarında sabit kıymetlerin değerlerinin güncellenmesi. Yapılan vergi düzenlemeleri ile getirilen vergi istisnaları da ürünün kullanımını yaygınlaştırıyor. 2012 sonunda yürürlüğe giren kanun ile işletmelerin kullanımına açılan satıp geri kiralama işlemleri için Ağustos 2013 tarihinde de KDV ve Kurumlar Vergisi istisnaları getirilmesi bu ürünü daha da cazip hale getirdi. Peki satıp geri kiralama işlemi nasıl yapılıyor?

        Bir örnekle bunu sizlere anlatalım. Örneğin, yıllar önce şirketinizin bilançosuna koyduğunuz ve üzerinden amortisman ayırdığınız bir fabrika binası var. Aslında değerli bir varlığa sahipsiniz ancak, bilançonuzda tarihi maliyet ile yer aldığı için bu değeri bilançonuza yansıtamıyorsunuz. Malınızın değerini bilançonuza yansıtabilmek için, önce binanın ekspertizini yaptırıp güncel değerini belirliyor, ardından da finansal kiralama şirketi ile görüşüp, bu binayı satıp geri kiralama işlemine tabi tutmak istediğinizi söylüyorsunuz. Binanın değeri ve hangi oranda kredilendirilebileceği konusunda ise leasing şirketi ile mutabık kalıp bir finansal kiralama sözleşmesi imzalıyorsunuz. Sonra da tapuya gidip anlaştığınız bedel üzerinden binayı leasing şirketine devredip, bu bedelden fatura düzenliyorsunuz.

        İşte ürünün değeri ve önemi tam da bu aşamada ortaya çıkıyor. Şirket bilançonuzdan, tarihi maliyet ile duran bina çıkıyor, güncel değer ile “Bina Kullanım Hakkı” aktiflerinize girmiş oluyor. Öte yandan fabrikanın tapuda devri yapılırken normalde yüzde 2 alım yüzde 2 de satım harcı hesaplanması gerekirken, bu işlem için sadece yüzde 0.455 harç ödeniyor. Üstelik sözleşme sonunda binanın mülkiyeti leasing şirketi tarafından size devredilirken alım satım harcından istisna da tutuluyor. Binanızı leasing şirketine güncel değeri ile devrederken düzenlediğiniz fatura ile ortaya çıkan satış kârı ise Kurumlar Vergisi istisnası kapsamında olduğu için vergiye tabi olmuyor. Yine, bina satış faturası ve finansal kira bedellerine KDV uygulanmadığı için, KDV’den de istisna tutuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ