Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya’daki Türk müteahhitleri Çin çarpmış - İş-Yaşam Haberleri

        Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, önceki gün Türkiye Müteahhitler Birliği’nde (TMB) düzenlenen sohbet toplantısına katıldı. Türklerin, Sibirya ve Rusya Uzakdoğu’suna yönelebileceğini belirterek, bu bölgelerde 7 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Karlov, “Önemli bir uzay istasyonu ve etrafında şehir kurulacak. İlk gelen en büyük kârı alır. Türk müteahhitleri dört gözle bekliyoruz” dedi. Karlov, uçak krizinin yaşandığı 7 aylık dönemde Türk müteahhitlerin yerine Rus müteahhit firmaları yanında, Çin gibi ülkelerden rakiplerin geldiğini belirterek, “Kaybedilen pozisyonları yeniden yakalamanız gerekiyor. Türklerin aldığı işlerin yüzde 80’i, Moskova ve St Petersburg’da. Türk iş dünyası için Rusya’nın diğer bölgelerine gitme zamanı” dedi.

        Karlova, Türk müteahhitlerin Rusya’ya dönmesini beklediklerini, uçak krizinin yaşandığı 7 aylık dönemde rakip firmaların büyük şehirlerdeki işleri kaptığını söyledi. Türklerin Rusya’da daha çok Moskova ve St Petersburg bölgesinde iş yaptığını belirten Karlov, “Türk iş dünyasının Rusya’nın diğer bölgelerine gitme zamanı geldi. Sibirya ve Rusya’nın Uzakdoğu tarafını öncelikli gelişim bölgeleri ilan ettik. Buralarda ciddi hareketlilik olacak. Türk şirketler bu çalışmalara aktif katılabilir. Sadece inşaat değil, yatırımcı olarak da katılmanızı temenni ediyorum. Ciddi teşvikler var. Yatırım yapacaklara vergi muafiyeti, arsa kullanım vergisi muafiyeti ve serbest gümrük sahası tanınacak. Sibirya ve Uzakdoğu canlı inşaat alanına dönüşecek” dedi.

        ‘UZAY İSTASYONU KURACAĞIZ’

        Karlov, bu bölgede önemli bir uzay istasyonu kuracaklarını da ifade ederken, “Yeniden bir şehir kurulacak ve binlerce kişi ikamet edecek. Bugüne kadar buralarda beyan edilmiş yatırım tutarı 7 milyar dolar. Bu rakamlar kat kat artacak” dedi.

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ