Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yılda kişi başı 5 çift çorap satın alıyoruz - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 400 milyon çift çorap satıldı, kişi başı yılda ortalama 5 çift çorap satın alındı.

        İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Çorap Meslek Komitesi Başkanı Özkan Karaca, AA muhabirine, çorap sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 2 milyar 204 milyon çift çorap üretildiğini belirten Karaca, iç pazarın çorap tüketiminin de yaklaşık 400 milyon çift düzeyinde bulunduğunu söyledi.

        Çorap tüketiminin ülkelerinin gelir düzeylerine ve iklime göre değiştiğini anlatan Karaca, çorabın özellikle son yıllarda modanın tamamlayıcı giysisi olarak görüldüğünü, bunun da son yıllarda dünyada çorap tüketimini ciddi bir miktarda artırdığını ifade etti.

        REKLAM

        İskandinav ülkelerinde yaşayan insanların gelir düzeyinin çok yüksek ve bölgenin de yılın büyük bölümü çok soğuk olduğu için kişi başı çorap tüketiminin yıllık ortalama 50 çift olduğunu kaydeden Karaca, ABD'de kişi başı çorap tüketiminin yıllık 30 çift, Almanya'da 25 çift, İngiltere'de ise 20 çift olduğunu bildirdi.

        Karaca, Türkiye'de ise kişi başı çorap tüketiminin yıllık ortalama 5 çift olduğuna işaret ederek, "Sağlıksız ama uzun süre giyilen naylon çoraplar çok fazla tercih ediliyor." diye konuştu.

        Karaca, son yıllarda Türk erkeklerinin çorap tercihlerinin değiştiğini de belirterek, "Türk erkekleri de çok renkli çoraplar giymeye başladı, özellikle genç kuşak invisible (görünmeyen) patik çorapları tercih ediyorlar." dedi.

        2017 ÇORAP İHRACATI HEDEFİ 1,1 MİLYAR DOLAR

        Çorap sanayisinin Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün önde gelen alt sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Karaca, Türkiye'de geçen yıl 1 milyar 43 milyon 617 bin dolarlık çorap ihraç edildiğini, ihracatın 2015 yılına kıyasla yüzde 1,1 arttığını bildirdi.

        Karaca, 1 milyar 640 milyon çift çorap ihraç edildiğini, bavul turizmi satışlarının da 164 milyon çifti bulduğunu ifade ederek, "2017 yılı itibarıyla ihracat beklentimiz 1 milyar 100 milyon dolardır." dedi.

        REKLAM

        En fazla çorap ihraç edilen ülkelerin İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda olarak sıralandığını kaydeden Karaca, ihracatta en yüksek payın yüzde 24,2 ile İngiltere'nin olduğunu vurguladı. Karaca, İtalya, İspanya, İsveç, Belçika, Polonya, Yunanistan, Slovakya, Danimarka, İsviçre, ABD, Bulgaristan, Norveç, Bosna-Hersek, Suudi Arabistan, İrlanda, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Ukrayna, Azerbaycan, Irak, Sırbistan, Türkmenistan, Romanya, İran, Libya, İsrail, Cezayir, Şili, Rusya, Macaristan, Çin, Gürcistan, Hırvatistan, Kosova, Estonya, Arnavutluk, Japonya, Kanada, Slovenya, Litvanya, Tacikistan, Kazakistan, Avustralya, Ürdün, Peru, Karadağ, Meksika, Moldova, Kırgızistan ve Belarus'un çorap ihracatı yapılan diğer ülkeler olduğunu dile getirdi.

        Dünyanın en büyük çorap ihracatçısının Çin olduğunu ve Çin'in dünya çorap ihracatının yüzde 40'ını tek başına karşıladığını kaydeden Karaca, Türkiye'nin ise dünyanın en büyük ikinci çorap üreticisi ve ihracatçısı olduğunu, ihtiyacın yaklaşık yüzde 10'unu karşıladığını bildirdi.

        Karaca, Türkiye çorap ihracatının kilogram fiyatının 7,56 dolar olduğunu vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ