Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi Hepsi müze fakiri ama kupa zengini! - İş-Yaşam Haberleri

        Ünsal EREKE/HABERTÜRK

        Türkiye’de 3 büyüklerin kendilerine ait futbol tarih müzelerini 2012’de 182 bin kişi ziyaret ederken, bu rakam futbol tarihimize ilgimiz bakımından sınıfta kaldığımızı ortaya koydu.

        2012 yılında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın futbol tarih müzelerine gelen ziyaretçi sayısı 182 bin olarak gerçekleşirken, buna karşılık ünlü İspanyol takımı Barcelona tek başına kendi futbol müzesinde 1.6 milyon kişiyi ağırladı. Üç büyük kulübün girişi ücretsiz olan müzelerinden hiç gelir elde edemezken, kişi başına girişi 22 Euro’ya satan Barça’nın bu alandaki karı yıllık yaklaşık 35 milyon Euro olarak gerçekleşti.

        Avrupalı futbol kulüplerinin müzelerinden elde ettikleri gelirler milyon Euro’ları bulurken, Türkiye’nin 3 büyük kulübünün tarihleri olan müzelerden hiçbir gelirleri bulunmuyor. Müze yetkililerinin verdiği bilgilere göre 2012 yılında Fenerbahçe 120 bin, Galatasaray 41 bin, Beşiktaş ise ancak 21 bin kişilik ziyaretçi çekmeyi başarabildi.

        MÜZELERDEN GELİRİMİZ YOK

        Konuyla ilgili Habertürk’e değerlendirmelerde bulunan Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu, yıllık olarak 120 bin kişilik ziyaretçinin gelip müzeyi dolaştığını söyledi. Şükrü Saraçoğlu Stadı içerisinde bulunan müzenin özellikle maç günleri maraton tribünün izleyicileri tarafından gelip dolaşıldığını ifade eden Bacıoğlu, “Bunun dışında İstanbul ile Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden okul öğrencilerinin ziyaretleri oluyor. Ziyaretçi sayımız günlük ancak 200 olarak gerçekleşiyor” dedi.

        Galatasaray Müzesi sorumlusu Müzeyyen Eminoğlu ise önceki yıllara göre yarı yarıya artış sağlayarak 2012 yılında 40 bin 986 kişilik ziyaretçi rakamına ulaştıklarını ifade etti. Galatasaray Müzesi’nin İstiklal Caddesi üzerinde bulunuyor olması nedeniyle kolay ulaşılabilir durumda olduğuna dikkat çeken Eminoğlu, “Bunun için gelen kesim sadece Galatasaraylı olmuyor. Müzeyi ziyaret edenlerin sadece yüzde 40’lık bölümünün Galatasaraylı olduğunu gözlemliyoruz” sözlerini kullandı.

        2012 yılında Beşiktaş Müzesi’ni 14 bin yerli, 7 bin ise yabancı ziyaret ettiğini anlatan Beşiktaş Müze Kurulu Başkanı Zülal Gök ise “Ücretsiz olarak Pazar ve maç günleri dışında sürekli olarak hizmet veriyoruz. Ancak stadın yıkılması gündeme geldiği için yeni yapının hayata geçirilmesine kadar hizmet vermeyeceğiz” diye konuştu. Zülal Gök, Beşiktaş’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir spor müzesi olduğu için stadın yapım aşamasında eserlerin toplanacağını ve stadın yenisi yapılana kadar bunları bir yerde muhafaza edileceğini ancak sergilenmeyeceğini sözlerine ekledi.

        İSPANYA'DA HER TAKIMIN VAR

        Futbolun en fazla izlendiği ülkelerin başında gelen İspanya ve İngiltere’de neredeyse her kulübün bir müzesi bulunuyor. Ancak Barcelona ve Real Madrid, ziyaretçi bakımından dünyanın en fazla ziyaret edilen müzelerinin başında geliyor. En fazla ziyaretçi çeken futbol müzelerinin başında yıllık 1.6 milyon kişinin gidip dolaştığı Barcelona Müzesi bulunuyor. 22 Euro’ya girilebilen müzeyi geçen yıl 1.6 milyon kişi ziyaret etti. Buradan bakılınca Katalan kulübü 31.1 milyon Euro’luk geliri sadece müzelerden elde etti.

        Real Madrid’in henüz dün açıklanan verilerine göre 2012 yılında kulübün müzesini 850 bin kişi ziyaret etti. Buradan hareketle kulübün müzesinden toplam kazancı 16.1 milyon Euro oldu. Ziyaretçilerinin yüzde 60’ının İspanyol olduğu ziyaretçilerin geri kalan kısmı yaklaşık 100 ülkeden müzeye geliyor.

        ANFİELD MARKA OLDU

        Taraftarlarının ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ sloganı ile özdeşleştirdiği Liverpool’un ünlü Anfield Road stadını hem tur hem de müze olarak geçen yıl 1.3 milyon kişi ziyaret etti. J Museum adıyla Mayıs ayında yenilenerek tekrar açılan Juventus’un futbol müzesi ise açılmasının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen 40 bin kişilik ziyaretçi rakamına ulaştı.

        KİMİN MÜZESİNDE NE VAR?

        GALATASARAY

        Müzede Galatasaray Lisesi'nin öyküsü, öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi pek çok nesne ve fotoğraf, Galatasaray Spor Kulübü’nün hikâyesi, 1905’den bu yana kazanılan kupalardan bir kısmı, Metin Oktay'ın forması ve birçok fotoğraf ve spor nesneleri bulunuyor.

        BEŞİKTAŞ

        250 metrekare sergi alanı bulunan müzede Kulübün kuruluş tescil belgesi, kupalar, şiltler gibi ödüller, dünden bu güne Kulüp rozetleri, tarihi fotoğraflar, efsane sporculara ait orjinal krampon ve formalar gibi Türk spor tarihi geçmişine ışık tutan 420 adet tarihi belge ve obje sergileniyor.

        FENERBAHÇE

        Müzede dünyada Fenerbahçe’nin ilk kuruluş toplantısının dönemin eşyaları ile mumyalarla canlandırıldığı bölüm, kuruluştan itibaren çeşitli branşlarda kazanılan üç bin kupa şilt ve plaketin 426 tanesinin sergilendiği bölümler, orijinal forma, çorap gibi giysilerin sergilendiği bölümler, eski maçlardan filmlerin ve Fenerbahçe belgesellerinin oynatıldığı sinema odası bulunuyor.

        Müze Ziyaretçi Kişi başı giriş Yıllık geliri

        Barcelona 1.626 bin 22 Euro 35.7 milyon Euro

        Liverpool 1.320 bin 8 Euro 10.5 milyon Euro

        Real Madrid 850 bin 19 Euro 16.1 milyon Euro

        Man.Utd 350 bin 13 Euro 4.5 milyon Euro

        Juventus 40 bin (4 ay) 12 Euro 480 bin Euro

        Fenerbahçe 120 bin Ücretsiz -

        Galatasaray 41 bin Ücretsiz -

        Beşiktaş 21 bin Ücretsiz -

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ