Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Akbank 400 milyon YTL çip para dağıttı - Makro Ekonomi Haberleri

        Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, 2008 yılında bankacılık sektöründe, krediler alanında yüzde 30'lar civarında bir büyüme görülebileceği düşüncesinde olduğunu bildirdi.

        Akbank'ın kredi kartı Axess'in sivil toplum kuruluşlarına (STK) destek olmak üzere oluşturduğu "Sosyal Yardımlaşma Platformu"nun tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

        Binbaşgil, toplantıda yaptığı konuşmada, STK'ların yaşam kalitesini artırma, kamuoyu oluşturma, talep ve ihtiyaçlar konusunda bilinç yaratma gibi önemli işler başardığını, bu kuruluşlara verilen desteği mümkün olduğunca tabana yaymak için böyle bir proje geliştirdiklerini aktardı.

        Bu çerçevede Axess'deki potansiyeli sosyal sorumluluk alanında kullanmak istediklerini söyleyen Binbaşgil'in verdiği bilgiye göre, 1 Ağustos 2008 tarihi itibariyle Axess kullanıcıları, şu an için 13 STK'ya, tek seferde ya da düzenli olarak belirli aralıklarla istedikleri miktarda bağış yapabilecek.

        Binbaşgil, bağışlanan miktarların, kredi kartı limitinden çekilebileceği gibi birikmiş chip paralardan da karşılanabileceğini belirterek, bağış yapılabilecek STK'ların, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı (ÇYDV), Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV), Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Tohum Türkiye Otizm, Açık Kapı Sosyal Sorumluluk Derneği, Türk Kalp Vakfı, Bir Dilek Tut, Darülaceze, Darüşşafaka, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı olduğunu söyledi.

        Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Binbaşgil, ne kadarlık bir bağış gerçekleşmesini bekledikleri konusunda, "2008 yılında Axess'deki toplam harcama herhalde 30 milyar YTL'lere gelmiştir. Kuruluşundan bu yana da 400 milyon çip para verilmiş. Bunların 10 binde 1'i bile olsa, fena bir rakam olmayacaktır" diye konuştu.

        Hakan Binbaşgil, Akbank'ın diğer sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında da bilgi vererek, 15 yıl içinde Aksanat'ta 2 milyon izleyicinin ağırlandığını ve buranın yıllık bütçesinin 15 milyon YTL civarında olduğunu, 2008 yılında Salvador Dali sergisinin getirileceğini, ayrıca inovasyon, girişimcilik ve gençlik alanlarına çok yatırım yaptıklarını anlattı.

        "3-4 SENEDE YÜZDE 20 PAZAR PAYLARINI GÖRMEK İSTİYORUZ"

        Bankacılık sektörü ve Akbank'ın faaliyetlerine ilişkin soruları da yanıtlayan Binbaşgil, Akbank'ın yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak, şu anda Hollanda, Almanya, Malta gibi ülkelerde çalışmalarda bulunduklarını, ayrıca Türkiye'deki şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkelerde, daha çok kurumsal alanda faaliyet göstermek üzere temsilcilikler açacaklarını belirtti.

        Binbaşgil, Yargıtay'ın kredi kartı ücretlerine ilişkin kararı konusunda, "Kamuoyu bunu yanlış anlıyor. Kredi kartı bedeli alınması illegal birşeydir gibi anlaşılıyor. Öyle birşey yok. Kart bedeli her ülkede var. Burada da olması gereken birşey" dedi.

        Akbank'ın son 5-6 yılda hızlı bir büyüme gösterdiğine dikkat çeken Binbaşgil, şu görüşleri aktardı:

        "3-4 senede yüzde 20 pazar paylarını görmek istiyoruz. Sadece kartlarda değil, genel olarak. Tabii büyümeyi karlılık içinde yapmak kaydıyla... Akbank hiçbir zaman sadece büyüme pahasına büyüyen bir banka değil. Akbank'ı bu duruma getiren risk yönetimini gerçekten iyi yapması. Akbank liderliğe oynayan bir banka. Dolayısıyla kısa vadeli düşünmüyor. Her ülkede iniş çıkışlar olması normaldir. Ama hepimiz Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz. Akbank da inanıyor. O yüzden uzun vadeli strateji içindeyiz ve Akbank'ın bunu yapabilecek gücü de var" diye konuştu.

        Binbaşgil, Axess kredi kartının son 5 yılda pazar payını 2'ye katladığını ve bu büyümeyi sürdürmek istediklerini vurguladı.

        Ekonomideki zorluklara karşın ilk 5 ayda kredilerde yüzde 16 büyüme kaydedildiğini söyleyen Binbaşgil, "2008 yılının genelinde yüzde 30'lar civarında bir büyümeyi sektörde görürüz diye düşünüyorum" dedi.

        Binbaşgil, kurumsal krediler ile ihtiyaç kredilerinde iyi büyüme görüldüğünü, kredi kartlarının da büyümeye devam ettiğini ve konut kredilerinin belli bir büyüme hızını sürdürdüğünü ifade ederek, nispeten yavaş büyüyen alanların ise küçük işletme kredileri ile otomobil kredileri olduğunu söyledi.

        "10 YTL VE ÜZERİ BAĞIŞ"

        Akbank Kredi Kartları Bölüm Başkanı Mine Könüman ise Axess kartları aracılığıyla bağış yapmak isteyenlerin, internet şubesi veya çağrı merkezi aracılığıyla, istedikleri STK'lara, bir kereye mahsus veya düzenli aralıklarla olacak şekilde bağış yapabileceğini kaydetti.

        Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucu geliştirilen proje kapsamında Wings müşterilerinin de aynı şekilde bağış yapabileceklerini belirten Könüman, bağışlarda 10 YTL'lik bir alt sınır bulunduğunu dile getirdi.

        Könüman, bireylerin STK'lara ulaşması için bir platform oluşturmayı amaçladıklarını, bu çerçevede ileride bağış yapılabilecek STK sayısının artabileceğini aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ