Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomotivde psikolojik sınır aşıldı - Otomobil Haberleri

        Bu yıla temkinli giren otomotiv sektörü, 2010 yılı planlarının üzerinde taleple karşılaşınca bazı modellerde 2-3 ay sonrasına gün verilmeye başlandı.

        Firmalar, pahalı otomobillere bile yoğun talep alırken, vatandaşların aradıkları, istedikleri araca kısa sürede kavuşmak için başka illerdeki bayileri aradıkları bildirildi.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dünyada derinden hissedilen küresel krizin 2009 yılında en fazla etkilediği sektörlerin başında otomotiv geldi.

        Satışları düşen, üretimi azalan sektörün, içinde bulunduğu durumdan kurtulması için Türkiye'de hayata geçirilen ÖTV indirimi önemli bir canlılık yarattı. Firmalar, indirimin son gününe kadar oldukça yoğun günler geçirdi.

        İndirimin sona ermesinin ardından, firmalar bu kez fiyatları aşağıya çekerek 2009 yılını en iyi şartlarda bitirmeyi hedefledi. İndirim kampanyaları olumlu sonuç verdi ve sektör, geçen yılı en zararla atlatmayı başardı.

        Krizin etkilerinin 2010'da da süreceğini tahmin eden ve bu kapsamda 2010'a oldukça temkinli giren otomotiv sektörü, yılın 5 aylık döneminde planlarının çok önünde ilerledi. Beklenenin üzerinde satış rakamlarını yakalayan sektörde firmalar talepleri karşılamakta güçlük çekince bazı modellerde 2-3 ay sonrasına gün verilmeye başlandı.

        MERCEDES'TE HEMEN TESLİM ARAÇ YOK

        Mercedes'in Bursa bayisinin yetkilileri ise otomobil siparişlerini bir yıl önceden verdiklerini belirterek, 2010 planlarını geçen yıl krize göre yaptıklarını, bu yüzden araç temini konusunda sıkıntı yaşayabildiklerini anlattı.

        Krizin etkilerinin silinmeye başlamasının yanında avro'nun değer kaybetmesinin de satışların artmasına önemli rol oynadığına değinen yetkililer, ''Hemen teslim aracımız bulunmuyor. Bugün araç isteyen kişiye haziran sonuna gün verebiliyoruz. Şu anda fiyatlarımız 32 bin avrodan başlıyor'' diye konuştu.

        FABRİKADAKİ ARAÇ İÇİN SIRAYA GİRİLİYOR

        Volkswagen'in Bursa bayisinin yetkilileri de 2010 yılına oldukça iyi başladıklarını ve hareketliliğin aynı hızda devam etmesiyle 5 aylık döneminde tahminlerin üzerinde satış yapıldığını söyledi.

        Özellikle son günlerde avronun değer kaybetmesiyle 55 bin 700 lira olan bir otomobilin fiyatının 52 bin 700 liraya düştüğünü vurgulayan yetkililer, bu durumun talebi artırdığını bildirdi.

        Bir modellerinin yeni tasarlanan 1,6 TDİ dizel motorlu olanının, ağustos-eylül döneminde Türkiye'de satılmaya başlanacağını dile getiren yetkililer, bu araçlar için bugünden sıraya girenlerin olduğunu kaydetti.

        ÜRETİCİ FİRMALAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

        Toyota bayisi yetkilileri de üretici firmaların yaşanan yoğun talebe hazırlıksız yakalandığını, bu yüzden de istenilen aracın zamanında bulunmayabildiğini söyledi.

        Bazı modellerde bir ay sonrasına gün verebildiklerini vurgulayan yetkililer, bu yıl yakalanan ivmenin sene sonuna kadar sürmesini beklediklerini bildirdi.

        Renault satışı yapan bayinin yetkilileri ise Bursa fabrikasında üretilen araçların öncelikle yurt dışından gelen taleplere yönlendirildiğini belirterek, yurt içinden gelen yoğun talebi ''Gelecek ay teslim kampanyaları'' ile karşılamaya çalıştıklarını kaydetti.

        BAŞKA İLLERDEN ARAYIP ARAÇ SORANLAR OLUYOR

        Hyundai Bursa bayisi yetkilileri de yaşanan hareketlilik ve yapılan satışlardan çok memnun olduklarını ifade etti. 20-30 bin lira aralığında olanlar kadar fiyatı 89 bin 500 liraya kadar çıkan modellerine de yoğun talep aldıklarını dile getiren yetkililer, şunları kaydetti:

        ''Fiyatı 81 bin liradan başlayıp 89 bin 500 liraya kadar çıkan modelimizden 10 adet elimizde olsa bir hafta içinde satarız. Bu modeller için Türkiye'nin birçok yerinden aranıp soruluyor. Bu kadar talebi biz de beklemiyorduk. Sektör oldukça hareketli. Vatandaşlar kadar firmalar da rahat hareket etmeye başladı. Filo satışları da giderek artıyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ