Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 84. Cenevre Otomobil Fuarı, Hakan Özenen - Otomobil Haberleri
        1

        Hakan ÖZENEN / HT EKONOMİ

        Avrupa’nın en önemli otomobil şovu 84. Cenevre Otomobil Fuarı, Ukrayna krizinin gölgesinde başladı. 6 yıl süren krizden sonra ilk kez bu yıl yüzde 2 büyüme öngören Avrupalılar, en önemli pazarları Rusya’yı etkileyecek her gelişmeyi yakından izliyor. Fuar bu yıl 74’ü dünya 36’sı Avrupa olmak üzere 100 yeni modelin lansmanına ev sahipliği yapıyor.

        2

        Yarın ziyaretçilere açılacak fuarın bu yıl en dikkat çeken tarafı dünya tanıtımı yapılan minik yani A sınıfı araçlardaki patlama oldu. Avrupa’da kriz sonrası alım gücünün düşmesi, metropollerde yaşanan park sorunu ile çevreci endişeler sonucu küçük sınıfa talep önemli ölçüde artıyor. Smart, Toyota Aygo ve Fiat 500 son yıllarda özellikle Paris, Roma gibi şehirlerde en çok satanlar arasına girince diğer firmalar da atağa kalktı.

        3

        Cenevre’de Renault Twingo, Peugeot 108, Citroen C1, Toyota Aygo, Opel Adam Rocks ve Suzuki Celerio’nun dünya lansmanı yapıldı. Diğer markalar da mevcut minik modellerini sergiledi. Park kolaylığı, tutumlu motorları ve uygun fiyatları sayesinde Avrupa’da satışları artan küçük modeller, yüksek vergilerin getirdiği fiyatları ve tüketim alışkanlıkları yüzünden Türkiye pazarında yeterince ilgi görmüyor. Bu yüzden fuardaki küçük modellerin çoğu Türkiye’de satılmayacak.

        4

        ‘AVRUPA PAZARINI’ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
        Alman Otomotiv Sanayicileri Başkanı Matthias Wissman (solda) Ukrayna krizinin toparlanmaya başlayan Avrupa otomotiv pazarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

        5

        Koç: Kârlılık önemli

        Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ile Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da fuarı ziyaret etti. Rahmi Koç, sektörün lüks, kâr marjı yüksek otomobillere döndüğünü vurguladı.

        6

        550 BİN EURO’LUK FERRARİ İÇİN 3 KİŞİ SIRAYA GİRDİ
        Ferrari’nin yıllar sonra ilk kez turbo motor kullandığı ilk modeli California T, sekiz silindirli, 3.855 cc , 560 beygir gücünde motora sahip. Kasımda ülkemiz pazarına sunulacak süper sporcunun Türkiye kotası 6 adet. Satış fiyatı 550 bin Euro olan otomobile şimdiden 3 sipariş alındı.

        7

        JEEP’İN SÜRPRİZİ SPAGETTI WESTERN: RENEGATE
        Jeep ilk kez 1.6 lt motorlu otomobil üretti. Fiat 500 X’in platform kardeşi Renegate, kasımda Türkiye’de satışa sunulacak. 1.4 lt benzinli ve 1.6 lt dizel motorlar bulunacak Renegate’in Türkiye’de yılda 1.500 adetten fazla satması planlanıyor. Satış fiyatı 75 bin TL’den başlıyor.

        8

        Türkiye’ye ithal edilseydi fiyatı 4 milyon Euro olacaktı

        Bugatti Veyron’un 4’üncü versiyonu olan ‘Rembrandt Bugatti Legend’ Cenevre fuarının en pahalı otomobili oldu. Avrupa fiyatı 2 milyon Euro, Türkiye’de fiyatı ise vergilerle 4 milyon Euro’yu bulan araçtan sadece 3 tane üretildi ve bu 3 model de fuar öncesinde sahibini buldu.

        9

        Maya tanrısı 1 ayda 700 sipariş aldı

        Süper spor otomobil üreticisi Lamborghini ismini bir Maya tanrısından alan yeni modeli Huracan’ın dünya tanıtımını, Cenevre’de yaptı. Fuar öncesi özel toplantılarda tanıtılan ve dünya genelinde bir ayda 700 sipariş alan Huracan, LP 610-4, 610 HP gücünde 5.2 litrelik V10 motoru sayesinde 325 km/s hıza ulaşabiliyor .

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ