Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eski Yargıtay ve eski YSK üyesi Ali Kaya FETÖ üyeliğinden hapis cezasına çarpıtıldı

        Eski Yargıtay ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesiAliKaya'ya, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 11 yıl hapis cezası verildi.

        FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

        İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıkKayaile avukatı katıldı.

        Savcı,Kaya'nın "silahlı terör örgütüne üyelikten" cezalandırılmasını talep ettiği önceki celse sunduğu mütalaasını tekrarladı.

        REKLAM

        Ardından mütalaaya karşı savunma yapması için söz verilenKaya, suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia ederek, örgüt üyesi olmadığını ileri sürdü.

        Soruşturmanın yetkisiz kişilerce yapıldığını, bu nedenle mahkemenin yargılamayı durdurarak, dosyayı Yargıtay Başkanlar Kuruluna göndermesi gerektiğini savunanKaya, "Soruşturma, usule uygun yapılmamıştır. Yargıtay üyesi olmama rağmen yasal haklarım yok sayılmıştır. Kanunlara aykırı bir şekilde gözaltına alındım ve 32 aydır tutukluyum." dedi.

        Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin dava dosyasındaki tespitleri reddedenKaya, bu programın kullanıcısı olmadığını iddia etti.

        Gelinen aşamada suçsuz olduğunun ortaya çıktığını savunanKaya, beraatini talep etti.

        Kayaile avukatının savunmasını tamamlaması üzerine, duruşmaya ara verildi.

        KARAR

        Daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin aldığı karar, heyete başkanlık yapan Daire Üyesi MarufAlikanoğlu tarafından okundu.

        Karara göre, sanıkAliKaya'ya, "FETÖ'ye üye olmak" suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşılarak 8 yıl hapis cezası verildi.

        Terör suçlarında, cezanın yarı oranında artırılmasını öngören "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddesi" uyarınca sanığa verilen ceza 12 yıla çıkarıldı.

        Sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle TCK'nin 62. maddesindeki indirim uygulanarak, ceza 11 yıl olarak belirlendi.

        Mahkeme, ayrıcaKaya'nın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ