Vergi denetiminde dünyada 'tek' olduk
Şimdiye kadar kurduğu sistem ile önce fatura ardından fişleri dijital alanda görmeye başlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı artık dijitalleşmenin getirdiği kolaylık ile anında vergi denetimi yapmaya başladı. Gelir İdaresi'nin şimdiye kadar dijital alanda sadece bilgi ve belge topladığını söyleyen Sovos EMEA Bölgesi SAP Entegrasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Boyacıoğlu, artık toplanan veriler ışığında idarenin eğer hata yapılırsa fiş veya fatura kesilir kesilmez yani gerçek zamanlı ceza kesmeye başladığını söyledi. Bakanlık önce faturalarla başladığı denetimi artık fişler için de yapıyor. Boyacıoğlu bu cezanın aynı zamanda entegratör kuruluşlara da kesildiğini söyledi. Boyacıoğlu'nun verdiği bilgiye göre; Türkiye, dünya genelinde e-belge gönderiminin ardından otomatik denetim ve ceza mekanizması işletebilen tek ülke.
ABONE OLTürkiye, 10 yılı aşkın süre önce başladığı verginin dijital dönüşümünde mükellef kapsamı alanında doygunluk noktasına ulaştı. Verginin dijital dönüşümünü dünya genelinde ilk gerçekleştiren ülkelerden biri olarak, yıldan yıla genişleyen kapsamı ile e-belge kullanımlarını en büyük ölçekli şirketlerden en küçüklerine kadar zorunlu hale getirdi. Diğer yandan sistem sürekli gelişmeye ve sektörlere özel yeniliklerle hareketli günlerine devam ediyor. İlaç ve tıbbi malzemelerden, elektrikli araç şarj istasyonlarına kadar farklı alanlarda e-belgelerin nasıl düzenleneceğine dair geliştirmeler yapılıyor. Ve e-belgelerin dijital ortamda hazırlanması, iletilmesi, saklanabilmesi gibi becerilerin yanı sıra vergi dünyası şimdi de denetimleri konuşuyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 12 Kasım 2024 tarihinde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklikler yapan yeni bir tebliğ yayımladığına dikkat çeken Sovos EMEA Bölgesi SAP Entegrasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Boyacıoğlu "Yapılan değişiklikler kapsam genişlemesinin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın süreçlerin daha titiz ilerlemesi konusundaki kararlılığının da habercisiydi. Bu tebliği takip eden aylarda, Gelir İdaresi Başkanlığı anlık dijital denetimler/tespitler yaparak şirketlere aynı ay içinde uyarılar göndermeye ve cezalar kesmeye başladı. Bu adım, bugüne kadar bu alanda veriler sadece toplanırken artık işlendiğini de gösteren önemli bir gelişme. Verginin, işler yapıldıktan çok sonra değil, gerçek zamanlı bir sorumluluk haline geldiğinin de kanıtı niteliğinde" diye konuştu.