Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Filistin 'Ortadoğu Planı'nı reddetti

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını reddettiklerini açıkladı.

        Abbas, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın açıkladığı sözde barış planını eleştirerek, "Kudüs satılık değildir." dedi.

        Washington yönetiminin "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı plan konusundaki tutumlarının değişmediğini vurgulayan Abbas, "Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın (Trump'ın) bu planını kabul etmesi mümkün değil. 'Yüzyılın Anlaşması'na bin kere hayır diyoruz." ifadesini kullandı.

        Mahmud Abbas, Filistin'in ilkelerine ve uluslararası meşruiyet temelinde müzakerelere bağlı olduklarını belirterek, "Bütün gücümüzle savaşacağız. Bu savaştaki öncelikli silahımız ise barışçıl harekettir." diye konuştu.

        ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

        Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

        Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde nitelendirmişti.

        ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANI SAFEDİ: TEHLİKELİ SONUÇLARA YOL AÇACAK

        Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, "İsrail'in tek taraflı olarak sahadaki gerçekliği değiştirmeyi dayatan çabaları tehlikeli sonuçlara yol açacak." dedi.

        REKLAM

        BATI ŞERİA'DAKİ PROTESTOLARA İSRAİL ASKERİ MÜDAHALE ETTİ: 10 YARALI

        İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planını protesto eden göstericilere müdahalesinde 10 Filistinli yaralandı.

        Filistin Kızılayı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerleri El-Bire kentinin kuzey girişindeki göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak müdahale etti.

        Müdahalede 5 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığı, 3'ünde yanıklar oluştuğu, 2 kişinin ise atılan gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdiği belirtildi.

        Plastik mermiyle yaralananların hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

        GAZZE'DE GENEL GREVE GİDİLİYOR

        Gazze'deki Filistinli gruplar, ABD'nin sözde barış planına tepki amacıyla bugün greve gidileceğini duyurdu.

        Tüm Filistinli grupları bünyesinde barındıran Ulusal ve İslami Güçler Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de bugün Sağlık Bakanlığı hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında greve gidileceği belirtildi.

        Açıklamada, grevle ABD ve İsrail'e, "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan sözde barış planının uygulanmayacağı ve Filistin halkının var gücüyle bu planın başarısız olmasına çalışacağı mesajı verileceği kaydedildi.

        "Yüzyılın Anlaşması" sözde barış planının, ABD'nin, Filistin meselesini tasfiye etmeyi amaçlayan hedefinin bir parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, halkın öfkesinin bir göstergesi olarak resmi kurumların binalarına siyah bayrak asılması çağrısı yapıldı.

        HAMAS: DİRENİŞİN ELİNDEKİ SİLAH MEŞRUDUR

        Hamas Hareketi, Gazze'deki Filistin direniş gruplarının elindeki silahların meşru olduğunu, bu silahlarla Filistin halkını savunduklarını belirtti.

        Hamas sözcüsü Hazim Kasım yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'nin silahsızlandırılmasıyla ilgili sözlerinin bir "kuruntu"dan ibaret olduğunu belirterek, "Direniş gruplarının elindeki silah meşrudur. Bu silahla halkımızı savunuyoruz." ifadesini kullandı.

        Direnişin elindeki silahlarla kaybedilen toprakların geri alınmasına çalıştıklarını vurgulayan Kasım, hiçbir gücün bu silahları Filistinlilerin elinden alamayacağını kaydetti.

        Başta ABD'nin sözde barış planı olmak üzere Filistin meselesini tasfiye projelerini akamete uğratacak gücün birlik içindeki direniş olduğunu vurgulayan Kasım, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmeye devam ettiği sürece "Yüzyılın Anlaşması" ya da başka vaatlerle güvenliğinin sağlayamayacağına işaret etti.

        LÜBNAN'DAKİ FİLİSTİN KAMPLARINDA BÜYÜK ÖFKE

        Lübnan'daki Filistinli mülteciler, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelendirdiği sözde barış planına karşı bugünü "öfke ve grev günü" ilan etti.

        Lübnan'daki Filistinli mülteciler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin ve İsrail arasındaki sözde barış planı açıklamasına karşı gösteri ve yürüyüşler yaptı.

        Söz konusu planı kabul etmeyeceklerini ifade eden Filistinli mülteciler, "öfke ve grev günü" olarak duyurdukları bugün de protesto eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

        "KUDÜS, BU HALKIN İNANCININ BİR PARÇASIDIR"

        Hamas'ınLübnan'daki yetkililerinden Abdulmecid Avad, ABD'nin sözde barış planının Filistin davasına karşı ilk olmadığı gibi sonuncu komplo da olmayacağını söyledi.

        Filistin halkının tüm kesimleriyle sözde planla mücadele için tek ses olduklarını aktaran Avad, Müslümanlar başta olmak üzere dünyadaki tüm özgür insanların, Filistin halkı ve adil davasından yana tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.

        Mülteci kamplarındaki gösteri ve yürüyüşleri hatırlatan Avad, "Bugün deLübnan'daki Filistinlilerin kaldığı kamp ve mahallelerde öfke ve grev günü olacak. Bu bağlamda düzenlenecek öfke yürüyüşlerinde, Filistinliler içeride ve dışarıda tek millet olduklarını ve 1948 yılında zorla çıkarıldıkları vatanlarına dönüş haklarından vazgeçmeyeceklerini dillendirecekler." diye konuştu.

        Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planıyla Filistin halkının topraklarına geri dönüş hakkının ellerinden alınmaya çalışıldığını belirten Avad, Filistinli mültecilerin gerçekleştireceği yürüyüşlerde, Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aldığı kararların hiçbir değeri olmadığını ve kendi topraklarına dönme haklarına dair güçlü bir mesaj verileceğini kaydetti.

        Avad, "Filistin ve Kudüs, bu halkın inancının bir parçasıdır. Her türlü bedele rağmen direneceğiz." ifadelerini kullandı.

        "BU PLAN HAYATA GEÇİRİLMEYECEK"

        İslami Cihad HareketiLübnanSorumlusu İhsan Ataya ise Filistin davasını bitirme girişimi olarak nitelendirdiği sözde Orta Doğu barış planın açıklanmasının ardından,Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında başlayan protestoların süreceğini belirtti.

        Ataya, İslami Cihad Hareketi'nin bahsi geçen sözde barış planına yaklaşımıyla ilgili, "Bu plan hayata geçirilmeyecek, geçirilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz." dedi.

        Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarının tümünde bugün "öfke ve grev günü" olacağını dile getiren Ataya, Trump ve müttefiki Netanyahu'nun planına karşı tepkilerini ortaya koymak üzere Filistinli grupların yetkilileri olarak bir araya gelecekleri bilgisini de paylaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ