Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Firmalar depremzedelere destek kampanyaları başlattı - Güncel haberler - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye çapında etki yaratan, 10 ilin ise çok büyük şekilde yıkım yaşamasına sebep olan 2 büyük depremin ardından iş dünyası seferberlik ilan etti. Yıkıma uğrayan 10 il için yardımlar toplamaya başlayan firmalar, bunları ulaştırmak için büyük çaba sarf ediyor. İş makinelerinden temel ihtiyaç malzemelerine kadar yardım malzemeleri kara, hava ve denizden bölgeye ulaştırılmaya çalışılıyor.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara’da kriz masası kurdu. Oda ve borsaların, firmaların katkılarıyla hazırlanan jeneratör, ısıtıcı, çadır, battaniye, gıda ve temel ihtiyaç maddeleri AFAD koordinasyonunda depremden etkilenen illere sevk edildi.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde 61 ihracatçı birliği ayni ve nakdi yardım seferberliği başlattı.

        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) kriz hattı oluşturdu. Ayni ve nakdi yardımlar AFAD ve Kızılay aracılığıyla gerçekleştiriliyor. DEİK, ayni yardımların bölgeye ulaştırılması için koordinasyon sağlıyor. Dünya genelinde 151 İş Konseyi bulunan DEİK’e, yurt dışındaki paydaşlarından ve muhataplarından da yoğun destek verme talepleri var. Bu desteklerin de koordinasyonu sağlayan DEİK, bölgenin yaralarının sarılmasına destek oluyor.

        İTO 25 TIR GÖNDERDİ

        İTO ilk aşamada acil ihtiyaç malzemelerinden oluşan 25 tırı bölgeye gönderdi.

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) her iki yakada toplama merkezi kurdu. 115 adet jeneratörü bölgeye sevk etti. Jeneratör sevkiyatı devam edecek. 648 adet tüp üstü soba ve ısıtıcı sevk edildi. İSO bir yandan bu yardımları bölgeye en hızlı şekilde ulaştırırken diğer yandan iki toplama merkezinde üyelerinden gelen giysi ve diğer ihtiyaç malzemelerini de teslim almaya devam ediyor.

        TÜSİAD Deprem Destek Ağı'nı oluşturdu. TÜRKONFED’e bağlı bölgesel iş dünyası federasyonları ile bölgenin ihtiyaçlarını belirleyerek, üyelerini yardımlar konusunda koordine ediyor.

        MÜSİAD'ın 200'den fazla yardım aracı, iş makineleri ve ihtiyaç malzemesi taşıyan tırlar bölgeye hareket etti. Bir kısmı afet bölgesine ulaştı. Aynı zamanda 100 karavan depremzede vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu.

        Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) “ATO Deprem Yardım Masası”na Ankara Ticaret Odası üyeleri tarafından ulaştırılan yardımlar, tırlara yüklenerek afet bölgesine doğru yola çıkarıldı. Ayrıca 3 bin battaniyeden oluşan ayrı bir yardım aracı ise AFAD’ın Deprem Koordinasyon Merkezi’ni teslim edilmek üzere gönderildi.

        ASO YAŞAM MERKEZİ KURACAK

        Ankara Sanayi Odası, deprem bölgelerine, 4 kişilik ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak tam donanımlı yaşam merkezleri kurma kararı aldı.

        İzmir iş dünyası “İzmir Yardıma Koşuyor” kampanyasını başlattı. T.C. İzmir Valiliği koordinasyonunda bir araya gelen 19 oda, borsa ve sivil toplum kuruluşu ile 16 organize sanayi bölgesi, afet bölgesine gönderilmek üzere nakdi ve ayni yardım topluyor.

        TÜGİAD ve DOSABSİAD'ın da katkılarıyla ihtiyaç duyulan bölgelere yönelik ısıtıcı, jeneratör ve LPG tüplerinin yanı sıra, ekmek, su, çocuk montları, çocuk ve yetişkin botu, bisküvi, konserve hazır gıda, süt, bebek bezi ve bebek maması yüklendiği TIR'lar Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

        Gıda Perakendecileri Derneği, üyelerinin, başta AFAD ve diğer devlet kurumları olmak üzere, valilikler, kaymakamlıklar, yerel idareler ve diğer yardım kuruluşlarıyla iş birliği ve koordinasyon halinde bölgeye yardımlarını ulaştırmaya başladığını bildirdi.

        Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 14 perakende derneği ile dağıtım merkezlerine temel gıda ürünleri, çocuk bezi, çocuk maması, eldiven, bere, battaniyeden oluşan acil ihtiyaç malzemelerini taşımaya başladı. Kendi içinde nakdi yardım kampanyası başlattı.

        Zincir Mağazalar Derneği yardımları afet bölgesine ulaştırılmaya devam ediyor.

        KAGİDER ''İlk 72 saat içinde gelişebilecek acil durum ve ihtiyaçlar için aksiyon alabilmek adına ilgili kuruluşlarla iletişim halindeyiz'' açıklaması yaptı.

        ÜCRETSİZ UÇAK BİLETİ

        Pegasus ve THY gibi önde gelen uçuş firmaları ücretsiz uçak bileti ile yardımlara katkıda bulunacaklarını açıklarken, diğer firmalar da gıda ve giyecek yardımları ile depremzedelerin yanında olacaklarını vurguladılar.

         THY bugün 30.000 kişiyi tahliye edecek
        THY bugün 30.000 kişiyi tahliye edecek Haberi Görüntüle

        Pegasus Hava Yolları 6 Şubat 2023'ten itibaren 8 Şubat 2023 07.00'a kadar toplam 22 yardım uçuşu, 86 yolcu uçuşu gerçekleştirdi. Depremden etkilenenler için 7-12 Şubat 2023 tarihleri arasında Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Şanlıurfa çıkışlı tüm iç hat uçuşlarımız ücretsiz. Kahramanmaraş ve etkilenen çevre iller için seyahat planlarında değişiklik olanlara 6-21 Şubat 2023 tarihli uçuşları için web veya mobil uygulamasından ücretsiz olarak değişiklik, açığa alma ve iptal hakkı sundu. Uçuş tarihleri geçse dahi iade işlemleri 31 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.

        Depremden etkilenen bölgelere yardım malzemesi ulaştırmak isteyenler Kızılay ve yerel yönetimler ile koordine ederek yardım malzemelerini Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaştırırlarsa uçaklarıyla ücretsiz olarak taşıyor.

        AFAD'a 5 milyon TL ve Pegasus çalışanları adına Ahbap Derneği'ne 3 milyon TL bağış yaptı.

        SunExpress, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Mardin kalkış ve varışlı tüm yurt içi uçuşlarını 13 Şubat'a kadar tek yön vergiler dahil 100 TL olarak sabitledi.

        Koç Holding şirketlerinden 236 kişi ilk 24 saat içerisinde arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere yola çıktı. 13 vatandaşı enkaz altından kurtardı. Elektrikli ısıtıcı, kıyafet, battaniye, lamba, ocak, piknik sobası, tıbbi yardım, karavan ve temel gıda ürünlerinin bölgeye gönderimi için topluluk şirketleri sorumluluk üstlendi. 4 tanker akaryakıt deprem bölgelerine ulaşmak üzere yola çıktı, 5 tanker daha yola çıkacak şekilde planlama yapıldı. Gaziantep’e ulaşacak bir yemek tırı hazırlandı, her 3 saatte bir 1000 kişilik yemek çıkarabilme kapasitesi bulunuyor.

        Tüpraş Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş illeri başta olmak üzere AFAD Koordinasyonuyla iş makineleri, ambulanslar, itfaiye araçları, arama kurtarma ekiplerinin aydınlatma ihtiyaçları ve depremzedelerin ısınma gereksinimleri için yakıt desteği sağlıyor. Tüpraş Arama Kurtarma Ekipleri ilk andan itibaren afet bölgesine intikal etti. Tüpraş gönüllüleri ilk 24 saat içinde, Kızılay’ın başlattığı kan bağışı kampanyasına dâhil oldu. Ayrıca Tüpraş çalışanlarının katılımıyla giyim, hijyen malzemesi, battaniye, ısıtıcı, bebek maması gibi acil ihtiyaçlar için seferberlik başlatıldı. Toplanan malzemeler AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine ulaştırılıyor. Depremzedelerin ve gönüllülerin kullanımına yönelik olarak barınma amaçlı konteynerlerin yanı sıra yatak, kampet gibi konaklama malzemeleri, içme suları, konserve gıdalar, binlerce mont, baret ve iş kıyafeti gibi temel ihtiyaçları da AFAD kanalıyla bölgeye sevk ediyor.

        Sabancı Holding, depremden etkilenen 10 ilde yaşayan yaklaşık 7 bin çalışanıyla irtibata için harekete geçti. Çalışanları, aileleri ve ihtiyaç sahibi bölge halkının yakın çevredeki 44 lokasyonuna yerleşmelerini sağladı. Bölgede ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini bölgeye göndermeye başladı. Topluluk şirketleri faaliyet gösterdikleri alanlardaki yardımların yanı sıra arama & kurtarma çalışmalarında yer alıyor, binlerce kişiye gıda temini ve dağıtımı yapıyor. Sabancı Gönüllüleri aynı zamanda bölgenin öncelikli ihtiyaçlarını gözeterek bağışlarda bulunuyor, hasar tespit çalışmalarında yer alıyor.

        Şişecam, içlerinde yaşam konteyneri, jeneratör, soba, çadır, kışlık kıyafet, ayakkabı, içme suyu bulunan 12 TIR yardım malzemesi ile arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere iş makineleri ve operatörleri yola çıkardığını, ayrca çalışanlarının destekleriyle toplanan yardım malzemelerini günlük olarak bölgeye ulaştıracağını açıkladı.

        SOCAR Türkiye, deprem bölgesinde tüm ambulans, itfaiye araçları, AFAD ve diğer kuruluşların kurtarma araçlarına ücretsiz benzin ve motorin desteği sağlarken, depremzedeler için 55 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturdu. AFAD’a 6.4 milyon TL tutarında temel ihtiyaç malzemesi iletti, aynı zamanda 3.5 milyon TL nakdi bağış yaptı. AHBAP Derneği’ne 2 milyon TL tutarında nakdi bağış yaptı. Bölgeye iletilmek üzere 500 bin TL tutarında malzeme (su, çocuk bezi, ped) temin etti. Deprem bölgelerindeki emniyet ve jandarma ekiplerine gönderilmek üzere Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 500 bin TL'lik gıda desteği sağladı. Enerji Ticareti Derneği’nin konteyner temini için 5 bin dolar tutarında bağış yaptı. Aliağa Kaymakamlığı yakıt tankeri için 30 bin litrelik motorin temin etti. Çalışanlarının 8 Şubat itibarıyla başta AHBAP Derneği ve AFAD olmak üzere yaptığı bağış tutarı 1 milyon TL’yi aştı.

        Bursagaz arama kurtarma ekibi arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Kahramanmaraş’a gitti. Aliağa lokasyonunda görevli 19 çalışan arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. İzmir’den temel ihtiyaç malzemesi ile dolu 90 kişilik 2 otobüs, Kayseri’den 15’er kişilik 3 otobüs deprem bölgesine destek amacıyla yola çıktı. Kayseri’den toplam 8 araç deprem bölgelerine ulaştı ve 129 SOCAR Türkiye çalışanı yakını, 9 diğer vatandaşımız olmak üzere 138 kişinin Kayseri’ye transferini sağladı. Bu kişilerin Kayseri’de konaklamasına destek verildi.

        Grup şirketi TANAP aracılığıyla; Hatay’da 3000 kişiye 10 gün boyunca günde 2 kez sıcak yemek servisi imkanı sağlanacak. 2000 adet soğuk kumanya da deprem bölgesine ulaştırıldı. Adıyaman Devlet Hastanesi’ne 2 bin adet çocuk ve yetişkin battaniyesi gönderildi. Kahramanmaraş’a bu akşam 3 bin adet soğuk kumanya gönderilecek. Deprem bölgesine günlük 5 bin ekmek gönderiliyor.

        Depremden etkilenen 7 ilimize birer tır, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a ikişer tır içecek su gönderimi gün aşırı düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Kahramanmaraş ve Hatay’a bugün ulaştırılmak üzere 1500 adet ilaç (antibiyotik, batikon, kan sulandırıcı) yola çıktı. Deprem bölgesinde dolaşarak ihtiyaçları belirleyecek 3 ekip görevlendirildi. TANAP kar küreme makinaları Adıyaman Çelikhan ilçesinin kapalı Malatya yolu tarafından temizlenmek üzere hazır bulunduruluyor. Deprem bölgesine yardım amaçlı gönderilecek uluslararası standartlara uygun konteynerlerin gemiden boşaltılması, gemiye yüklenmesi, karadan sevk için araçlara yüklenmesi, konteynerlerin liman sahasında stoklanması kapsamında SOCAR Terminal tarafından bedelsiz hizmet verilecek.

        ŞOK DEPREM BÖLGESİNDEKİ MARKETLERİNDE GIDA VE BAKIM MALZEMELERİNİ ELDEN ULAŞTIRIYOR

        Yıldız Holding, afet bölgelerindeki mağaza ve depoları ile diğer illerdeki tesislerinden sevk ettiği ürünlerin tutarının 175 milyon TL’yi aştı ğını duyurdu. Holding bünyesindeki Ülker, Türk Kızılay tarafından afet bölgelerine dağıtılması için 6 tır bebe bisküvisi, kek ve bisküviyi hızla teslim etti. Toplamda 20 tırlık planlama yaparak sevkiyat desteğini sürdürüyor.

        ŞOK Marketler afet bölgelerinde ayakta kalan mağazalarındaki gıda ve kişisel bakım maddelerini depremzedelere elden ulaştırıyor. Ayrıca bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak üzere mağazaların en kısa sürede tekrar faaliyete geçebilmesi için bölge dışından ekipler de deprem bölgelerinde çalışmalara başladı.

        Bizim Toptan, İskenderun, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye’deki mağazalarından ve depolarından toplam 50 tır ürünü Türk Kızılay aracılığıyla sevk ediyor.

        g2mEksper Adıyaman, Osmaniye, Antakya, Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki Bizim Toptan mağazalarının bahçelerinde 10 bin kişiye sıcak yemek sunacak seyyar mutfakları devreye alıyor.

        Donuk Fırıncılık Ürünleri, 3 tır tüketime hazır ekmeği Hatay ve Malatya’ya gönderdi; farklı noktalara ürün sevkiyatı da devam ediyor.

        Kerevitaş bünyesindeki Superfresh deprem bölgesine 1 tır konserve ton balığı ve diğer konserve ürünleri gönderdi.

        Polinas 48 bin adet termal battaniye gönderdi. İlave olarak 160 bin termal battaniye daha gönderecek.

        BİM, bölgede 100'ün üzerinde mağazasında depremzedelere temel ihtiyaç ürünlerini güvenlik güçlerinin gözetiminde ücretsiz dağıttı. 20 bin adedin üzerinde battaniye,yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR'larla bölgeye gönderdi. Ayrıca afet bölgesindeki depolarından AFAD aracılığıyla temel ihtiyaç maddeleri sevkiyatına da devam ediliyor.

        Deprem bölgeleri için 500 milyon TL tutarında destek bağışı kararı alan Cengiz Holding, bunun 400 milyon TL’sinin AFAD’a, 100 milyon TL’sinin ise AHBAP’a iletildiğini bildirdi. Ayrıca deprem bölgesine iş makineleri ve kurtarma ekiplerini gönderdiğini açıkladı.

        Kalyon Holding, Hasan Kalyoncu Üniversitesi kampüsünü halka açtı. Bölgedeki 82 kamyon, 22 tır, 10 vinç, 40 ekskavatör, 7 telehander teleskobik forklift, 34 loder, 28 tonluk yakıt tankeri, 9 ışık kulesi, 13 babcot, 256 operatör, mühendisler ile çok sayıda şoför ve uzman personelini seferber etti. Şantiyelerinden iş makineleri ile İGA’dan Acil Kurtarma Ekibi bölgeye intikal ediyor.

        Limak, başta Hatay ve İskenderun olmak üzere bölgeye iş makinaları, vinç, ekskavatör, uzman kurtarma ve dağcı ekiplerini yönlendirdi. Ayrıca bölgeye konteyner gönderilmeye başlanırken bölge halkının da şantiyelerde misafir edildiği bildirildi.

        Aksa/Kazancı Holding, bölgeye ulaştırmak üzere gıda, yaşam konteyneri, jeneratör, çadır, ısıtıcı, battaniye gibi temel yaşam malzemeleri taşıyan tırları gönderdi. Ayrıca arama ve kurtarma çalışmalarına destek amacıyla illere ekip, araç, vinç, jeneratör ve konteyner sevkiyatı yaptığını bildirdi.

        Eczacıbaşı Holding, yardım tırlarını ve topluluk bünyesindeki profesyonel arama-kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi.

        Akfen Holding, AFAD’ın Kahramanmaraş deprem bölgesi bağış kampanyasına 10 milyon TL’lik yardımda bulunacağını açıkladı.

        Kibar Holding 35 konteynerden oluşan 600 kişilik bir yaşam alanı oluşturdu. 6 Şubat'ta bir tır acil ihtiyaç malzemesini bölgeye ulaştırdı, bir diğer tır 7 Şubat'ta yola çıktı.

        Migros bölgedeki dağıtım merkezlerinden su, çay, şeker, bisküvi, hazır çorba gibi acil ihtiyaç malzemelerini taşıyan 12 tırı yola çıkardı. Sanal Market üzerinden verilecek temel ihtiyaç malzemeleri siparişlerini, kar amacı olmayan indirilmiş özel bağış fiyatlarıyla deprem bölgesine ulaştıracak. Tüm bağışları tek bir konumda toplayarak, özel araçlar ile AFAD’ın belirlediği noktalara teslim edecek.

        Metro Türkiye, WFP (Dünya Gıda Programı) ve şeflerle birlikte deprem bölgelerinde kurulan sahra mutfaklarında depremzedelerin sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 120 bin öğün için gıda tedariki sağlıyor.

        5 MİLYON LİTRELİK AKARYAKIT İKMALİ

        Petrol Ofisi Grubu AFAD'a sunulmak üzere 5 milyon litrelik akaryakıt ikmalini 10 ilimizdeki istasyonlarında otomasyon sisteminde ihtiyaca göre kademeli olarak tanımlayarak bilabedel gerçekleştiriyor.

        Shell, Shell&Turcas istasyonlarının ürün satışına devam edebilmesi için 2 gün içinde bölgeye 200’ün üzerinde yakıt tankerimini gönderdi.AFAD ve diğer resmi kurumların arama kurtarma çalışmalarında ve bölgedeki hastanelerde kullanılmak üzere toplam 5 milyon TL değerinde yakıt desteği verdi. Bahsi geçen akaryakıtın 90.000 litresini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda, İstanbul’dan İskenderun Limanı’na sevk edilecek, içlerinde arama kurtarma ekipmanları ile insani yardım malzemesi taşıyan 65 tırın bölgeye ulaşımını sağlayacak Ro-Ro gemisi için temin etti. Ayrıca bölgede görev yapan kamu görevlilerinin araçları için 10 ildeki 127 istasyonumuzda akaryakıt desteği vermeye devam ediyor. Bölgede aktif görev yapan sivil toplum kuruluşlarından GEA Arama Kurtarma ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’a akaryakıt desteği verdi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)’in Şanlıurfa’da depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına açtığı TEGV eğitim parkında kullanılan jeneratörler için yakıt tedariği sağladı.Jeneratör, battaniye, uyku tulumu, su ve ekmek başta olmak üzere gıda yardımları ve taşınabilir bataryaları içeren temel ihtiyaç malzemelerini, Valilikler ve AFAD kanalıyla bölgedeki vatandaşlara teslim etti.

        Rönesans Holding, Yenice şantiyesini Koordinasyon Merkezi olarak konumlandırdı. Malatya’da bulunan Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu misafirhanesini depremzedelere açarak 700 kişiyi buraya yerleştirdi. Dağcılardan oluşan 6 kişilik özel bir kurtarma ekibi ile 5 dağcı ve 2 kurtarma köpeğinden oluşan Fransız özel kurtarma ekibi bölgeye sevk etti. Vinç, ekskavatör, jeneratör, aydınlatma kulesi, jeneratör, konteyner gibi 100’ün üzerindeki araç ve ekipmanı bölgeye yönlendirdi.Isıtıcı, battaniye, yorgan, yastık gibi 15 binin üzerindeki malzemeyi ilk etapta yola çıkardı. AVM otoparklarını bölge sakinlerinin kullanımına açtı. AVM otoparklarında çorba ve çay servisi başlatıldı. Arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 140 gönüllü personel bölgeye sevk edildi. 7 ve 8 Şubat tarihlerinde merkez ofislerinden en yakın Kızılay Kan Merkezlerine servis kaldırdı.

        Akfen Holding arama-kurtarma çalışmalarında kullanılması ve ihtiyaçların teminine yönelik AFAD'a 10 milyon TL bağış gerçekleştireceğini duyurdu.

        DFDS, Pendik Limanı'ndan İskenderun Limanı'na ağır makine ve insani yardım malzemesi içeren araçların taşımasını ücretsiz yapacak.

        REKLAM

        HAZIRGİYİM FİRMALARI KIŞLIK GİYECEK GÖNDERDİ

        Orka Holding, LC Waikiki, DeFacto, Colin’s, Koton ve D’s Damat gibi hazır giyim markaları ondan fazla TIR ile bölgeye kışlık giyeceğin yanı sıra gıda ve diğer ihtiyaçları gönderdi.

        FLO afetzedelere ayakkabı, çorap, atkı, bere ve mont gönderdi.

        Trendyol, gıda, temel ihtiyaç malzemeleri, kıyafet, ısıtıcı ve hijyen ürünleri taşıyan tırların AFAD koordinasyonunda afet bölgesine doğru yola çıktığını açıkladı. Yerel yönetimlerle koordineyle Trendyol Go aracılığıyla yemek dağıtımlarının başladığını ve Trendyol Express depolarının acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtımı için hazır hale getirildiğini duyurdu.

        Hepsiburada Ticaret Bakanlığı'nın 'Deprem Yardımlaşma Seferberliğine' katıldı. Temel ihtiyaç malzemesi siparişlerini ticari amaç olmaksızın deprem bölgesine ulaştıracak.

        Amazon, battaniye, çadır, ısıtıcı, mama, çocuk bezi, bebek maması, ilaç, diğer acil durum eşyaları gibi yardım malzemelerini bölgeye taşıyan ilk tırların bölgeye bugün varmasını beklediklerini belirtti.

        Getir, 10 TIR gıda yardımını AFAD ile koordineli olarak bölgeye sevk etti.

        Yemeksepeti 1,5 milyon TL AFAD'a nakdi yardım ve 1,5 milyon TL Kızılay'a gıda bağışı amaçlı nakdi yardım olmak üzere toplam 3 milyon TL’lik bağış yaptı. Gıda, giyim, bakım ve benzeri yardım malzemelerini taşıyan 8 kamyonu da afet bölgesine ulaştı. Çalışanlarının kendi imkanlarıyla topladığı giysi ve bakım yardım kolileri ise kamyonlarla en geç yarın afet bölgesine doğru yola çıkacak.

        Depremden etkilenen illerdeki restoranlara Restoran Destek Fonu ile destek sağlanacak.

        10 BİN KİŞİYE GIDA DESTEĞİ

        İskenderun bölgesindeki çalışmalara Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve tüm yönetim ekibiyle birlikte bizzat katıldı. Firmadan yapılan açıklamaya göre deprem anından itibaren tüm imkanlarını seferber edip mevcut iş makinaları, araç gereç ve donanımlarıyla sahada olan Tosyalı Holding ayrıca bölgedeki fabrika mutfaklarında gece gündüz sıcak yemek üreterek günde 10.000 kişiye gıda ve beslenme desteği sağlıyor. Tosyalı Holding içerisinde kurulan özel ekip, temin edilen gıdaları İskenderun Belediyesi aracılığıyla hızlı bir şekilde ihtiyaç noktalarına ulaştırıyor. Ayrıca Tosyalı Holding fabrikalarının bulunduğu alanlardaki kapalı tesislerini depremzedelerin ve çalışanlarının barınma ihtiyacı için kullanıma açtı.

        Tekfen Holding'den deprem bölgesine yapılan yardımlara ilişkin ise şu açıklama yollandı:

        "Bölgedeki acil ihtiyaçların tespit ve temini için yerel yönetim ve yardım ekipleriyle sürekli irtibat halindeyiz. AFAD ve yerel yönetimlerle koordineli olarak, şimdiye kadar, yardım malzemeleri taşıyan 2 tırımızı İstanbul ve Mersin'den yola çıkardık; enkaz kaldırma çalışmaları için makine ekipmanlarımızı Adana ve çevresindeki etkilenen bölgelerin ardından dün de Hatay’a hareket ettirdik; bölgedeki yerleşkelerimizi, depolarımızı evleri hasar gören çalışanlarımız ve ailelerinin kullanımına açtık; hem çalışanlarımızın hem de iş ortaklarımızın durumunu Afet Koordinasyon Masalarımızda ilgili tüm üst yönetim temsilcilerimiz ve operasyon ekiplerimiz üzerinden anlık olarak takip ediyoruz. Hatay’da depremzedelere battaniye, kuru gıda ve kurduğumuz seyyar yemekhaneyle sıcak yemek ve su dağıtımı yaptık. Bir yandan da merkez ekiplerimiz etkilenen bölge ve tesislerimizdeki fiziksel varlıklarımızın durumunu yerinde kontrol etmek ve hasar kontrollerini yapabilmek amacıyla bölgelerimize gitmek üzere yola çıktılar. Ayrıca İstanbul’dan öncelikli olarak ısınma ve beslenme odaklı malzeme desteğimizi organize etmeye devam ediyoruz."

        Yardım ve destekler için 150 milyon TL bütçe ayıran Albayrak Grubu, AFAD, Kızılay ve devletin diğer ilgili kurum ve kuruluşlarıyla koordine halinde ve deprem bölgesinin ihtiyaç durumuna göre ilk yardım tırlarını ve iş makinalarını bölgeye gönderdi. Çalışanlarının da desteğiyle 6 tır gıda, 500 ton şeker, 3 tır hijyen, 7 tır giyinme ve ısınma malzemesiyle çeşitli iş makinalarını sevk etti. Albayrak Grubu’na ait Nakil Lojistik şirketinin 25 tırı aralıksız destek vermeye devam ediyor.

        Chery’nin yaklaşık 100 bin dolarlık ısıtıcı, battaniye, kışlık yorgan, içme suyu, hazır yiyecek vb. dahil olmak üzere acil durum malzemesini içeren yardım TIR’ı bölgeye doğru hızla yola çıktı.

        Altur Turizm deprem bölgelerine güvenlik ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan 25 otobüs ve akaryakıt sıkıntısına karşı 2 kamyonla motorin yolladı.

        Baymak, öncelikli acil ihtiyaçlar olarak belirlenen battaniye, bebek mamaları, bebek ürünleri, temel gıdalar dahil yiyecekler, hijyen ürünleri, her yaşa yönelik kışlık kıyafetler ile jeneratör ve teknik malzemelerden oluşan tırını yola çıkardı. Bölgenin içme suyu ihtiyacının giderilmesine katkı sağlayabilmek için 3 Baymak yardım tırı ise Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’a ulaştı. Toplamda 1.3 milyon TL tutarındaki bu ayni yardımlarının yanı sıra; Baymak 1 milyon TL nakdi bağışta bulundu. Baymak, BDR Thermea Group’un da yaptığı nakdi bağışla birlikte toplamda 4.3 milyon TL bağış gerçekleştirdi.

        4 KAMYON ÇOCUK BEZİ

        Hayat Kimya 4 kamyon çocuk bezi gönderdi

        P&G, deprem bölgesine 22 bin 500 bebek bezi, 24 bin hijyenik ped, 51 afet özel çadırı, 2 bin paketlik hijyen kiti, 3 bin paket çamaşır deterjanı gönderdi.

        Tat Gıda konserve hazır gıda ürünleri ulaştırdı

        Bayburt Grup 2 bin bot, 2 bin mont, 2 bin kazağı AFAD'a teslim etti, Adana ve Adıyaman şantiyelerini barınma ihtiyacı için depremzedelere açtı, farklı kentlerdeki şantiyelerinden 72 kamyon, 32 ekskavatör, 2 greyder, 8 vinç, 16 low-bed taşıyıcı, 3 pikapı enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılmak üzere bölgeye gönderdi, Bayburt şantiyesinden 4 kamyon giyim, gıda, ısıtıcı, battaniye Kahramanmaraş'a, Adana şantiyesinden 6 kamyon su, çocuk bezi, gıda, temizlik maddesi Adıyaman'a, Ankara'dan 2 tur su ve battaniye Adıyaman'a, Kahta şantiyesinden 6 kamyon gıda, su, battaniye Adıyaman'a, Ankara'dan 2 kamyon kömür Kahramanmaraş'a, Uşak'tan 3 kamyon battaniye Adıyaman'a, Adana şantiyesinden 2 kamyon kuru gıda Hatay'a gönderildi.

        Şirketler sosyal medya hesapları ve basın bültenleri dışında ayrıca KAP’a yolladıkları bildirimlerle deprem yardımlarını açıkladı.

        Katmerciler, 1.000.000 TL tutarında ayni ve nakdi yardım yapılmasına karar verdiğini duyurdu.

        Merko Gıda 500 bin liralık nakdi yardım yapacağını açıkladı.

        Oylum Sinai Yatırımlar ise deprem bölgesine 12 TIR yardım yolladığını bildirdi.

        Bera Holding ilk etapta 2 TIR Kardelen su ve 1 TIR Golda markalı bisküvi ve gofretten oluşan deprem yardım TIR’larının deprem bölgesine gönderildiğini, diğer kapsamdaki desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

        TGS Dış Ticaret deprem bölgesinde 250.000 TL tutarında nakdi, gıda, giyecek ve ısınma ihtiyaçlarını giderilmesi için bağış yaptıklarını açıkladı.

        Ege Endüstri, Genel Kurul'un belirlediği 1.000.000 TL’lik toplam bağış limiti aşılmamak üzere nakdi bağış yapılması kararı aldığını duyurdu.

        Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri de AFAD tarafından koordine edilen Yardım Kampanyası'na 3.000.000 TL bağış yapılmasına karar verdiğini açıkladı.

        Hedef Holding ve iştirakleri depremzedelerin ihtiyacını karşılamak üzere toplam 5.000.000 TL ayni ve nakdi bağış yapılmasına karar verdiğini açıkladı

        Hedef Holding iştiraklerinden Seyitler Kimya Sanayi A.Ş. söz konusu yardımın 1.000.000 TL’sini karşılayacağını bildirdi. Bir diğer Hedef Holding iştiraki Hedef Girişim de benzer şekilde 1.000.000 TL değerinde ayni ve nakdi bağış yapacağını bildirdi.

        Koleksiyon Mobilya Tekirdağ'daki fabrikasındada ürettiği yatak, yorgan ve battaniyeler ile çalışanların hazırladığı yardım kolilerinin yola çıktığını duyurdu. 2.500.000 TL tutarında ayni ve nakdi yardım yapılacağını bildirdi.

        Gedik Yatırım ve iştirakleri Marbaş ve HiVC ile 3 Milyon TL tutarında bir yardım fonu oluşturmaya karar verdi.

        Inveo Yatırım Holding ve iştirakleri ile birlikte 6 Milyon TL tutarında bir yardım fonu oluşturdu.

        Petrokent Turizm konaklama ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için 100 adet oda tahsis edecek.

        İGA İstanbul Havalimanı tarafından deprem bölgelerine 43 araç ve 300’den fazla gönüllü personel, AFAD ile koordineli şekilde 7/24 operasyonel destek vermek amacıyla ulaştı.

        Deprem sonrasında pistin hasar görmesi nedeniyle tüm uçuşların durdurulduğu Hatay Havalimanı’na, İGA İstanbul Havalimanı ekipleri ulaştı. Ekipler deprem sonrası kullanılamaz hale gelen pistin onarım çalışmalarına başladı. İGA İstanbul Havalimanı tarafından deprem bölgelerine 43 araç ve 300’den fazla gönüllü personel, AFAD ile koordineli şekilde 7/24 operasyonel destek vermek amacıyla ulaşmıştı.

        TAV, Hatay Havalimanı ve Malatya Havalimanı’nın bir an önce ulaşıma açılabilmesi için iş makineleri, ekipleri ve acil ihtiyaç malzemeleri içeren ekipmanları ile afet bölgesinde yardım çalışmalarında bulunuyor.

        Baykar, toplam 50,8 milyon TL’lik gıda, kıyafet, elektronik cihaz ile insani yardım malzemesi tedarik ederek deprem bölgesine sevk ediyor.

        KARDEMİR, arama-kurtarma eğitimi alan personelini Karabük Valiliği ve AFAD ile koordineli olarak afet bölgesine gönderdi. Yanı sıra arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere iş makinesi ve teknik ekipmanların gönderimi sağlandı.

        Pınar, gıda ve su desteğini, Kızılay, Kamu Kurumları, AFAD ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliğinde depremzedelere ulaştırıyor.

        Eti, özel olarak üretilen afet bisküvisi ve diğer Eti ürünlerinin yer aldığı 4 TIR’ı bölgeye gönderdi.

        Özyurtlar Holding, elindeki tüm iş makinelerini afetten en çok etkilenen bölgelerden Hatay’a göndermek üzere harekete geçti. Özyurtlar Holding’in makine operatörü, mühendis ve hemşirelerden oluşan 15 kişilik yardım ekibi dün akşam yola çıktı.

        Ege Yapı, depremden zarar gören bölgelere ayni ve nakdi yardımın yanı sıra, iş makinesi göndererek depremzedelere destek oluyor.

        MSC'DEN 5 BİN KONTEYNER

        MSC Grubu Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş 'a 1250'şer adet, toplamda 5 bin adet konteyner tahsis etti.

        Akkuyu NGS çalışanlarının çoğunluğunun yaşadığı Silifke, Kum Mahallesi ve Taşucu’nda oluşturulan noktalarda temel ihtiyaç malzemeleri toplandı. 4 tonluk ihtiyaç malzemesi Silifke Belediyesi'ne teslim edildi. Personel ve bölge sakinleri, ihtiyaç malzemesi toplama işlemlerini 10 Şubat'a kadar devam ettirecek.

        Akkuyu NGS projesinin yüklenicileri ayrıca enkaz kaldırma çalışmalarına destek olabilmek için aralarında vinçler, traktörler, ekskavatörler ve damperli kamyonların da olduğu yaklaşık 80 aracı bölgeye gönderdi. Araçlarla birlikte 200'den fazla personel de deprem bölgesine gitti.

        Hava yoluyla doktor taşınabilmesi için Adana Havalimanı'na 60'tan fazla otobüs de sevk edildi.

        Deprem bölgesindeki kan ihtiyacına karşı mevcut kan bağışı noktalarına ek olarak, Silifke'de bulunan Kızılay ofisinde ve Büyükeceli'de bulunan işçi kampında da kan verme noktaları açıldı.

        Ankara ve Moskova'da bulunan AKKUYU NÜKLEER ofisleri de depremzedelere destek için topladığı nakdi yardımı T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hesaplarına aktaracak.

        Nef Vakfı, battaniye, ısıtıcı, konserve, bebek mama ve bezi, kıyafet yardımı, iş kıyafeti, kuru gıda gibi birçok ayni ve nakdi yardımı depremzedelere ulaştırdı ve her gün düzenli yardımlarını taşımaya devam ediyor

        Fuzul Yapı, deprem bölgesine 3 iş makinesi, 15 kişilik de mühendislerden oluşan teknik ekibini gönderdi. Ayni ve nakdi yardım kampanyası başlattı.

        KARGO ÜCRETSİZ

        Aras Kargo ihtiyaç listesindeki yardım malzemelerini ücretsiz taşıyor.

        MNG Kargo Türk Kızılay, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - AFAD ve yetkili kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda tır desteği ve gerekli lojistik destekleri sağlıyor. Şu ana kadar 10 tır yardım malzemesini deprem bölgelerine ulaştırdı. Vatandaşların deprem bölgelerine göndermek istedikleri yardım malzemelerini Kızılay işbirliği ile ücretsiz olarak taşıyor.

        GKN Kargo deprem bölgesine gönderilecek yardımları ücretsiz olarak taşıyacaklarını duyurdu.

        Hızlı teslimat markası Vigo, deprem bölgelerine gönderilecek yardımları ücretsiz olarak yardımseverlerin evlerinden alarak, AFAD ve belediyelerin yardım toplama merkezlerine ulaştıracak.

        Ulusoy Un-Söke ürünlerini bölgeye ulaştırdı.

        MODOKO-Isıtıcı, battaniye, kışlık çadır, hiyjen seti, gıda kolisi, çocuk bezi, uyku tulumu, kışlık giyecekleri kaymakamlık aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

        Outdoor Factory, depremden zarar gören bölgelerde ayni ve nakdi yardım yapmanın yanı sıra, Osmaniye'de her gün 2 bin kişiye sıcak yemek servisi gerçekleştiriyor.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı tüm mermerciler ile Muğla Mermerciler Derneği üyelerinden oluşan Muğla Mermerciler Platformu, Aksaz Deniz Üssü’ne firmalarına ait çok sayıda iş makinasını gönderdi. 18 adet 2 odalı, banyolu kullanıma hazır konteynırı içlerini tamamen erzak, ısıtıcı, soba, kıyafet ile doldurarak deprem bölgesine sevk etti. Operatörleri, arama kurtarma ekipleri deprem bölgesinde aktif şekilde çalışıyor.

        Deprem, yangın gibi felaketlerde her türlü imkanını, en büyük sermayesi olan makinalarını hiç düşünmeden ortaya koyan, birlik olup organize olan Muğla Mermerciler Platformu, mermercilerin her zaman ve ilk yardıma koşan, birlik bilinciyle hareket eden bir sektör olduğunu da hatırlatmak ister.

        Peker GYO, AFAD bağış kampanyasına 4 milyon TL, Ahbap organizasyonuna da 1 milyon TL’lik destek vereceğini açıkladı. Şirket ayrıca Türkiye, Almanya, İngiltere ve İspanya’daki tüm ekipleriyle yardım çalışmalarına destek veriyor.

        Deutsche Telekom "Aktion Deutschland Hilft" girişimine bir milyon Euro bağışladı. Faturalı ve faturasız müşterilerinin Türkiye ile iletişiminde 15 Şubat sonuna kadar internet, SMS ve ses hizmetlerini ücretsiz hale getirdi.

        YK Enerji iş makineleri, mazot tankeri, 10 konteyner ve 13 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini bölgeye sevk etti. Ayrıca ilk yardım ve temizlik malzemeleri, kişisel koruyucu malzemeler, çok sayıda giysi ve gıda bölgeye gönderildi. İkinci bir kurtarma ekibi ile ayni yardımlardan oluşan konvoy da bugün yola çıkıyor.

        Papara AHBAP Derneği’ne 2,5 milyon TL bağış yaptı.

        Hepsiemlak.com, “Dostluk Çatısı” projesini yayına aldı. Proje için hazırlanan internet sayfasını ziyaret eden ihtiyaç sahipleri ve hayırseverler sayfada yer alan ilgili formları doldurarak projede yer alabiliyor. Yuvasını afet zedelerle paylaşmak isteyen hayırseverler için herhangi bir bölge kısıtı olmayan projeye tüm Türkiye’den destek vermek mümkün. Doldurulan formları tek tek inceleyerek gerekli kontrolleri yapan hepsiemlak müşteri hizmetleri ekibi, katılımcıları doğru şekilde eşleştirerek deprem sonrası yaşanan barınma sorununun çözümüne destek olmaya çalışıyor.

        Endeksa Arama, kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına destek oiçin Twitter üzerinde paylaşılan yardım taleplerini harita üzerinde gösteren ve aynı zamanda gerçekleşen depremlerle ilgili bilgileri de içeren ‘Yardım Talepleri ve Deprem Analizleri’ sayfasını hazırladı. deprem.endeksa.com adresiyle web ve mobilden ulaşılan sayfada hem yardım ekiplerinin, hem de yardım isteyen vatandaşların talepleri anlık olarak listelenecek.

        3 MİLYON DOLAR BAĞIŞ TOPLANDI

        ABD merkezli Turkish Philantrophy Funds tarafından başlatılan ve iş insanı Hamdi Ulukaya’nın toplam 2 milyon dolar bağışta bulunarak katkıda bulunduğu Türkiye Deprem Fonu için 3 milyon dolar olarak belirlenen ilk hedef 48 saat dolmadan aşıldı. Yeni hedef ise 5 milyon dolar olarak belirlendi. Ulukaya, başta ABD’de yaşayan Türkler olmak üzere uluslararası camiaya Türkiye’ye deprem yardımlarının vakit kaybetmeden ulaştırılması için bağışta bulunma çağrısını yineledi.

        ICBC'nin (Industrial and Commercial Bank of China) Türkiye iştiraki ICBC Turkey, Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen deprem felaketi sonrası, AFAD'a aktarılmak üzere 1 milyon TL'lik maddi yardımda bulunduğunu açıkladı.

        Teksan, bölgeye enerji ihtiyacı ve çalışmalarda kullanılmak üzere jeneratör ve mobil aydınlatma kuleleri sevk etti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye çapındaki jeneratör stokları merkez depoya çağırılarak bölgeye sevk edildi. Ayrıca, acil talep görecek jeneratör modellerini üretmek için üretim hızı artırıldı.

        Uber, İstanbul’da 8-9-10 Şubat 10:00-17:00 saatleri arasında, uygulama üzerinden 'Deprem Yardım' seçeneğini devreye aldı. Bu kapsamda, ücretsiz çağırılacak taksilere yardımlar bırakılabilecek ve bağışlar İBB yardım toplama merkezlerine teslim edilecek.

        UÇUŞLAR 13 ŞUBAT'A KADAR ÜCRETSİZ

        Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD), afet bölgesine gönderilmek üzere üretilen kadın, erkek ve çocuklara yönelik kışlık hazır giyim ürünlerini dernek çatısı altında topladı. Kazak, pantolon, çorap, mont, atkı, bere, eşofman, sweatshirt, ayakkabı, battaniye gibi 2 tır kışlık hazır giyim ürünü depremden zarar gören illere doğru yola çıktı. Tekstil ürünlerinin yanı sıra acil ihtiyaç olarak sık sık dile getirilen çocuk bezi, ıslak mendil, kadın hijyen ürünleri, gıda malzemeleri ve yiyecek de bölgeye gönderildi.

        Çiçeksepeti, Ticaret Bakanlığının başlattığı Deprem Yardımlaşma Seferberliği'ne katıldığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, yardım amaçlı sipariş edilen ürünler, şirketin Şekerpınar tesisinde birleştirerek AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine ulaştıracak.

        SunExpress, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini deprem bölgesine ulaştırmak amacıyla bugüne kadar toplam 60 özel uçuş gerçekleştirdiğini duyurdu. Düzenlediği özel uçuşlarda 2000’den fazla arama-kurtarma ve sağlık ekibini bölgeye taşıyan SunExpress, bu uçuşların dönüş seferlerinde de depremden etkilenen 4000’den fazla vatandaşın bölgeden tahliyesini sağladı.

        AFAD başta olmak üzere tüm resmi yetkili kuruluşlar aracılığıyla gelen 63 ton yardım malzemesini ücretsiz kargo hizmeti vererek deprem bölgesine ulaştıran şirket, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini deprem bölgesine ulaştırmak ve bölgeden tahliyeler amacıyla önümüzdeki günlerde özel uçuşlar düzenlemeyi sürdürecek. Yapılan açıklamaya göre, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Mardin kalkış ve varışlı tüm yurt içi uçuşları 13 Şubat 2023’e kadar ücretsiz olacak.

        Valilik izni ile Hatay’da çalışmalara katılan Polisan Holding’in iştiraklerinden Poliport arama kurtarma ekibi, 7 Şubat’tan beridir Hatay’da görev yapıyor. Poliport kurtarma ekibi, enkaz altında kalan dört çocuğu çöken bir binadan dün canlı olarak çıkardı.

        .png
        .png

        Depremzedelere kışlık kıyafet bağışında bulunana H&M Group, AFAD'a 100 bin dolar bağışta bulundu. H&M Vakfı da, Kızılay ve Save the Children'ın her birine 250 bin dolar bağışta bulundu.

        Samsung Electronics Türkiye, ilgili kurumlarla iş birliği içinde deprem bölgesindeki ihtiyaçların giderilmesine destek vermek amacıyla 3 milyon dolar tutarında bir bağış yaptı. Bu bağışın 1.5 milyon doları nakit olarak, geri kalan 1.5 milyon doları ise taşınabilir şarj cihazı, tablet, beyaz eşya, portatif ultrason, geçici barınma çözümlerine ve sağlık tesislerine destek olarak kullanılacak.

        KAMPÜSLERİN KAPILARINI DEPREMZEDELERE AÇTI

        Modanisa, merkez ofiste ve ana depolarında, bölgede ihtiyaç duyulabilecek kışlık giyim ürünlerini toplayarak AFAD aracılığıyla afet bölgesine gönderecek. Envanterindeki jeneratör, çadır, uyku tulumları, kışlık kıyafetler, şal, battaniye ve gelen talepler üzerine kalın baş örtülerinden oluşan 10 milyon TL’lik ürün ihtiyaç sahipleriyle buluşturulacak.

        Tavuk Dünyası, temel gıda ürünlerini taşıyan yardım tırları Kızılay ile organize etti. 10 ton donuk çorba Kızılay koordinasyonuyla depremzedelere ulaştırılacak. Bölgedeki aydınlatma sorununa destek olmak amacıyla 25 set projeksiyon ve jeneratör, TOBB aracılığı ve AFAD koordinasyonuyla bölgeye gönderiliyor. Şirket ayrıca gıdaya erişim sorununu çözmek amacıyla mobil mutfakların faaliyete geçmesi için çalışıyor.

        Re-Pie Portföy Yönetimi, acil ihtiyaçların karşılanmasına yönelik malzeme ve arama-kurtarma görevlilerinin kullanacağı ekipmanla dolu iki tırı depremin merkez üslerinden Elbistan’a ve en çok etkilenen bölgelerden Adıyaman’a ulaştırdı. Deprem seferberliğine yaklaşık 2.5 milyon TL’lik malzeme desteği sunan şirket, 300 kişilik gönüllüden oluşan destek ekibini deprem bölgesine gönderdi.

        Panasonic Electric Works Türkiye, uyku tulumları, battaniye, mont, çorap, bere, eldiven, ısıtıcı, hijyen malzemeleri, bebek maması, biberon, emzik, powerbank, ıslak mendil ve kuru gıda malzemelerinden oluşan yardım kamyonunun bölgeye ulaştırılmasını sağladı.

        Yataş, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan battaniye, yorgan, yastık gibi ürünlerin yer aldığı tırları bölge AFAD koordinasyonuyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

        Anker, depremden etkilenen bölgelere powerbank, kablo, şarj cihazları, hoparlör, projeksiyon cihazı, araç ve duvar şarjları gibi birçok ürünün gönderimini sağladı.

        Fujifilm, uluslararası insani yardım kuruluşu NPO Japan Platform'a toplam 1.44 milyon TL sağlık hizmetlerine destek olmak içinse Fujifilm'in taşınabilir X-ray sistemleri ve ultrason cihazları da dahil olmak üzere 5.76 milyon TL değerinde tıbbi ekipman bağışladı.

        Bahçeşehir Koleji, Adana, Mersin, Antep, Urfa, Mardin, Kayseri, Diyarbakır, İskenderun ve Osmaniye'de bulunan kampüslerini barınma ve yiyecek desteği sağlamak üzere vatandaşlara açtı.

        Paribu, afetle ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda İhtiyaç Haritası’na 500 bin dolar ve Gönüllüleri Vakfı'na (TOG) 100 bin dolar bağışladı.

        Hedef Holding ve iştirakleri, depremzedelerin ihtiyacını karşılamak üzere toplam 5 milyon TL ayni ve nakdi bağış yaptı.

        Kahve Dünyası başta Hatay, Kahramanmaraş, Malatya olmak üzere tüm depremden etkilenen illerde 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyu, stick hazır kahve, çocuklar için vitaminli toz içecek, salep, sıcak çikolata, granobarlar, çikolata ile bardak, peçete gibi sarf malzemeler ile bölgelerin genel ihtiyacı için eldiven, şapka, bere, çorap gibi tekstil ürünlerinin bölgeye ulaştırılmasını sağladı.

        Huawei Türkiye, mobil baz istasyonlarını, dizel jeneratörleri ve şebeke yedek parçalarını bölgeye iletti.

        Rönesans Holding, afet bölgesinde 193 bin 400 öğün yemek çıkarıldığını, 100’den fazla vinç, ekskavatör, loader, JBC, Bobcat, jeneratör, konteyner, aydınlatma kulesi gibi araç ve ekipmanın bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Malatya’da bulunan Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu ve misafirhanesini depremzedelere açarak 700 kişiyi buraya yerleştiren şirket, Malatya’da 800 kişinin barınabileceği 150 konteynerin kurulumuna Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi yanındaki 6.5 dönümlük arazide başladı. Şirket, bölgeye 28 tır acil ihtiyaç malzemesi ve 2 mobil konteyner mutfağı gönderdi.

        Koleksiyon Mobilya, Tekirdağ'daki fabrikasında ürettiği yatak, yorgan ve battaniyeleri deprem bölgesine gönderdi. Şirket, 2 milyon 500 bin TL tutarında nakdi, gıda, giyecek ve ısınma ihtiyaçlarını gidermek için bağış yapacak.

        AFAD'A 102 MİLYON TL'LİK DESTEK

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), AFAD'a 102 milyon TL yardımda bulundu. Kurum, Koza Altın bünyesindeki iş makineleri ve madencilerden oluşan arama-kurtarma ekibini ve ekipmanları bölgeye sevk etti.

        Aydınlı Grup bünyesindeki şirketlerden kadın, erkek ve çocuklar için başta kışlık kıyafet, mont, kaban, kazak, eldiven, bere, termal içlik gibi yaklaşık 120 bin adet ihtiyaç malzemesi gönderen TMSF, Erciyes Anadolu Grubu bünyesindeki şirketlerden toplamı 60 bin adeti bulan yatak, yorgan, yastık, battaniye ve ısıtıcı bölgeye gönderdi.

        Naksan Holding bünyesindeki iki fabrikada, çalışan ve yakınlarından oluşan yaklaşık bin 500 depremzedenin barındığı açıklanırken, branda ve çadır kentlerde zemin soğuğunu kesmek için kullanılacak halıların AFAD'a teslim edildiği kaydedildi. Jeneratörler, akaryakıt, tüp, su tankları, seyyar tuvaletler, powerbank, ekmek ve kuru gıda gibi acil ihtiyaçlar ve temel yaşam malzemelerini içeren 60 tır malzemenin de deprem bölgesine ulaştırıldığı bildirildi.

        TMSF, Akyaka Park AVM ile birlikte günlük 10 bin kişiye yemek vermek için Gaziantep'te iki adet seyyar mutfağın faaliyete geçirildiğini, Koza Grubu tarafından Kahramanmaraş/Türkoğlu'nda ve Erciyes Anadolu Grubu Kahramanmaraş'ta, Aydınlı Grubu Hatay/Kumlu'da 3 seyyar mutfakla yaklaşık 10 bin kişiye üç öğün sıcak yemek teminine başlandığını açıkladı.

        Boeing, Türkiye'deki deprem felaketi sonrası yardım ve kurtarma çabalarına destek olmak amacıyla, Türk Kızılay'a 500 bin dolar bağışta bulunuyor. Boeing Charitable Fund üzerinden Amerikan Kızılhaç aracılığıyla Türk Kızılay'a aktarılacak bu bağış, yürütülen yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanılacak.

        Nestle, 25 tır suyu ve 70 ton gıdayı deprem bölgesine ulaştırdığını açıkladı. Şirket, bebek maması, süt, kahvaltılık gevrek ürünleri, depremzede vatandaşlar ve kurtarma ekipleri için besin değeri yüksek medikal beslenme, gofret ve kahve ürünleri, arama kurtarma çalışmalarına destek veren ve soğukta kalan hayvanlar için evcil hayvan beslenmesi ürünleri gönderimlerini sağlamaya devam ediyor.

        Alman biyoteknoloji firması BioNTech Türkiye ve Suriye'deki insani yardımlara katkıda bulunmak amacıyla 1 milyon euro bağışladı. BioNTech CEO'su ve kurucu ortağı Uğur Şahin, 500 bin eurosu kâr amacı gütmeyen Alman kuruluş Aktionsbuendnis Katastrophenhilfe'ye 500 bin eurosu da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Almanya'daki ortaklarına olmak üzere toplam 1 milyon euro yardım yaptıklarını bildirdi.

        Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. ile Lexus Türkiye, bayileri, bayi çalışanları, ajansları ve ALJ Türkiye şirketleri çalışanlarının desteğiyle 20 milyon TL toplanarak, Ahbap Derneği'nin, afet bölgelerindeki barınma sorununa çare olmak üzere başlattığı Konteyner-Ev Projesi'ne dahil oldu. Bu sayede 500’e yakın konteyner-ev Ahbap koordinasyonunda ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek.

        AKARYAKITI BEDELSİZ DAĞITTI

        Opet, depremin ilk üç gününde gelen tüm yakıt taleplerini, gezici tankerleri ve mobil istasyonları ile bedelsiz olarak karşıladı ve dağıtımını sürdürmeye devam ediyor. Deprem bölgesinde enerji tedariğinin aksamaması için yakıt tankerlerini ilk günden bölgeye ulaştıran şirket, afet bölgesindeki istasyonlarında anlık güncel stok takibi yaparak, kritik sınır altına inilmemesinin sağlanması için de özel bir ekip oluşturdu.

        AFAD tarafından belirlenen ihtiyaç noktalarına hibe olarak sağlanan yakıt, Opet tankerleri ve mobil dağıtım araçları ile ihtiyaç olan, Osmaniye AFAD, Islahiye Belediyesi, Hatay Antakya AFAD, Malatya Devlet Hastanesi, Nurdağı Belediyesi, Kahramanmaraş AFAD, Hatay Antakya Türk Telekom, Kırıkhan AFAD, Kahramanmaraş Türk Telekom, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş Valilik, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay AFAD’a teslim edildi. Afet bölgesinde yolda kalan vatandaşlar için ise OPET gezici istasyonları yakıt ikmali hizmeti veriyor.

        KURTARMA OPERASYONLARINA ÖZEL WHATSAPP HATTI

        Meta, meydana gelen depremlerin ardından hem Türkiye hem de Suriye'deki yerel yardım, kurtarma ve iyileştirme çalışmalarına doğrudan 550 bin dolar bağışladı. Nakit ve reklam kredisi olarak yapılan bu bağış, Türk Kızılay, AHBAP ve AKUT gibi kuruluşların desteklenmesine, çevrimiçi bağış toplama kampanyalarının büyümesine ve insanların kurtarma ve yardım çalışmaları ile ilgili bilgilere erişmelerine yardımcı olacak.

        Güvenlik Kontrolü özelliğini etkinleştiren şirket, kullanıcıların Facebook'ta kendilerini güvende olarak işaretlemelerine, arkadaşlarına ve ailelerine iyi olduklarını bildirmelerine olanak sağladı.

        Topluluk Yardımı özelliğini de etkinleştiren Meta, Facebook'taki kan bağışı aracına daha fazla erişim sağlamak için Türk Kızılay ile birlikte çalışıyor.

        AKUT ile, bağış, gönüllülük ve kurtarma operasyonları hakkında güvenilir bilgileri yaymalarına yardımcı olacak bir WhatsApp bilgi yardım hattı oluşturmak için iş birliği yapan şirket, bu ücretsiz hizmeti kullanmak için, telefon rehberine '+905493014706' numarayı kaydederek ve ardından WhatsApp üzerinden bu hatta ​​'Merhaba' kelimesinin yazılmasının yeterli olacağını bildirdi.

        Allianz, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yapılan yardım çalışmalarını desteklemek amacıyla 6 milyon euro kaynak sağlayacağını bildirdi. Şirketin, çalışanlarının da katkılarıyla birlikte depremlerden etkilenen bölgelere 140 milyon liranın üstünde katkı sağlanması bekleniyor.

        Siemens AG ile Siemens Healthineers deprem bölgesine 1 milyon euro destek bağışında bulundu. Siemens Türkiye, çalışanları ile birlikte hazırladığı temel ve acil ihtiyaçlardan oluşan yardım paketlerini AFAD koordinasyonuyla bölgeye ulaştırılmak üzere gönderecek.

        Zorlu Grubu çalışanlarının gönüllü yardımlarının da yer aldığı yardım malzemeleri 4 tır aracılığıyla bölgeye ulaştı ve bölgedeki servis ve bayiler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtım yapıldı. 5'inci tır da 11 Şubat tarihinde yola çıktı.

        Zorlu Tekstil’den 20 bin battaniye ve Vestel’den 7 bin adet ısıtıcı depremin ilk günü AFAD’a bağışlandı. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere hazırlanan kışlık kıyafet, ayakkabı, kefen bezi, yastık, nevresim takımı, yatak örtüsü, powerbank, çocuk bezi, çocuk maması, hijyen malzemesi gibi çok sayıda ürün deprem bölgesine gönderildi.

        Eataly ve Zorlu PSM çalışanı aşçılar, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te AFAD koordinasyonunda hafta başından bu yana kurulan aşevlerinde görev yapıyor. Malatya’da, günlük 60 bin kişilik yemek yapımı ve dağıtımına başlandı.

        Bölgede farklı illerde kurulan barınma alanları ve aşevlerinde kullanılmak üzere, bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon, fırın, klima ve telefon gibi ürün talepleri bölgeye ulaştırıldı. Depremzedelerin yerleştirildiği kamu kurumlarından gelen taleplere istinaden de buzdolabı, televizyon, çamaşır- kurutma makinası, klima, küçük ev aleti gibi ihtiyaçlara yanıt veriliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ