Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir gizli servisin anatomisi MİT'ten önce o vardı Ay Yıldız Teşkilatı’nın bilinmeyenleri

        Ümran AVCI / HABERTÜRK

        Teşkilatın amblemi ters ay ve yıldız. Bu amblem Osmanlı’da kullanılan Türk bayrağının aynısı. Kitapta yer alan bilgiye göre teşkilatın Selanik şubesi 1910-1911’de Gazi Mustafa Kemal tarafından kuruldu. Ay Yıldız Teşkilatı’nın çekirdek kadrosu ise 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Bugüne kadar adı dahi bilinmeyen teşkilatın Selanik şubesinin tüm üyeleri ise II. Abdülhamid’in muhafızlarıydı. Kitapta yer alan 1921 tarihli İngiliz istihbarat belgesinde, Ay Yıldız Teşkilatı’nın 1918 tarihli nizamnamesi de yer aldı.

        Baran bu bilgiyi şöyle açıkladı: “Gizli Meclis tutanaklarında Erzurumlu Yeşil Hoca lakaplı bir Kuvayı Milliye kahramanının, Ay Yıldız’ın 1918 yılındaki varlığından bahsettiğini belgeledim. Cemiyetin nizamnamesinde, Atatürk’ü Anadolu’ya kimin gönderdiği sorusuna yanıt veriliyor. Nizamnamenin bir maddesinde yazan aynen şu: ‘İhtiyaç görüldüğü takdirde Anadolu’ya ve Balkanlar’a ve Arnavutluk’a örgütleyici subaylar göndermek.’ Devletin en gizli organında alınan karar doğrultusunda hem Mustafa Kemal hem de diğer askerler Anadolu’ya gönderilmiştir.”

        Baran Aydın’ın kitabında dikkat çeken bilgilerden biri Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun anlamı. Bugüne kadar forstaki 16 yıldızın 16 büyük eski Türk devletini temsil ettiği genel kabul görmüşken, Aydın’ın kitabında 3 ayrı tez öne sürülüyor. Bu tezler; 17 ulu han, 17 Türk kardeş ve hayat ağacı olarak kitapta yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ