Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şah Fırat Operasyonu başlamadan önce Türkiye, uluslararası koalisyona operasyon yapılacağı bilgisini aktardı.

        Bahar BAKIR/ANKARA

        Habertürk'ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Şah Fırat Operasyonu başlamadan önce Türkiye, uluslararası koalisyona operasyon yapılacağı bilgisini aktardı.

        Dışişleri Bakanlığı, ilk olarak Suriye Ulusal Koalisyonu’na bilgi verdi. Bilgilendirme, koalisyonun Türkiye Temsilcisi Halit Hoca aracılığıyla yapıldı. Daha sonra ise Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu aracılığıyla Suriye rejimine bilgi verildi. Kaynaklar, bilginin operasyon bittikten ve yer değişimi yapıldıktan sonra verildiğini söyledi.

        SURİYE: SALDIRGANLIK

        Suriye hükümeti ise Türkiye’nin Şah Fırat Operasyonu’nu “Alenen saldırganlık” olarak tanımladı ve sonuçlarından Ankara’yı sorumlu tutacaklarını bildirdi. Suriye Devlet Televizyonu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin, Suriye Konsolosluğu’nu operasyonla ilgili olarak bilgilendirdiği ancak Suriye’nin cevabı beklenmeden operasyonun başlatıldığı ifade edildi.

        ‘İZNİNE İHTİYAÇ YOK’

        Kaynaklar, Türkiye’nin Suriye rejimini meşru yönetim olarak görmediğinin altını çizerek, “Türkiye’nin izne ihtiyacı yok. İzne gerek de yok. Uluslararası yükümlülüklerimiz çerçevesinde Suriye rejimine de nota verdi. Saldırganlık ithamını dikkate almıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

        SMDK: TÜRKİYE BİLGİLENDİRDİ

        Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, dün Suudi Arabistan’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Hoca, Şah Fırat Operasyonu hakkında Türk hükümeti tarafından bilgilendirildiklerini söyledi. Türkiye’nin uluslararası hukuka dayalı tasarrufunu kullandığını ifade eden Hoca, harekâtın herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmış olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek “Türkiye, Suriyeli kardeşlerini yalnız bırakmadığı gibi gerek Türkiye gerek Suriye tarihinin parçası olan hatıratın da selametini düşünerek adım atmıştır” dedi. Hoca, “İstihbarat desteğiniz oldu mu?” sorusunu ise “Bu konuda tabii ki Türkiye ile Özgür Suriye Ordusu arasında, Türkiye ile Suriye muhalefeti arasında sürekli koordinasyon mevcuttur” diye yanıtladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ