Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm yetki belgesi düzenlendi

        HT GAZETE

        Adalar Savunması Platformu, adı Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak değiştirilen Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm yetki belgesi düzenlendiğini açıkladı. Adalar Savunması üyeleri, şu ifadeleri kullandı: “Bu adalarımızın imara açılmasına karşı halen devam etmekte olan davalara rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından 18.12.2014 tarihinde 71490862/ 243411 ve 243429 sayılı kararlarla verilen yatırım izni, Sivriada ve Yassıada’nın imara açılacağını gösteriyor. Sivriada ve Yassıada’ya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen yatırım izinleri sonucunda oteller, marinalar, restoranlar yapılacak.” Sivriada’nın turizm ve kültürel tesise dönüştürülme planı için 23.10.2014’te yürütmeyi durdurma kararı çıkmış, ardından bu karar, itiraz sonucu kaldırılmıştı. Fakat dava, 3. bölge idare mahkemesinde sürüyor. Yassıada’nın turizm tesisine dönüştürülmesi planı için de davalar bir yıldır devam ediyor.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre; Yassıada’ya müze ve 4 yıldızlı otel yapılacak. Adnan Menderes’in hatırasını yaşatmak için uluslararası kongre merkezi de inşa edilecek. 200 milyon Euro’luk yatırımda yat limanı ve helikopter pisti de var. Bu tesislerle ilgili protokol Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalandı. TOBB, bu tesisleri 30 yıl işletip bakanlığa devredecek. Bakanlık yer tespitlerini yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü inşaat iznini verecek. İnşaat 1 yılda bitecek. Sivriada’ya da turizm yatırımı yapılacak.

        Yassıada’nın hikâyesi 2011 yılında başladı

        * Yassıada, 2011’de ‘Demokrasi Adası’na dönüştürüleceği belirtilerek Hükümet Programı’na girdi.

        * Aynı yıl İTO adanın 200 milyon lira yatırımla turizm kongre merkezine dönüştürülmesini gündeme getirdi.

        * Gayrimenkul sektörü temsilcileri kışın deniz koşulları ve kıt su kaynağı nedeniyle adaya turizm projesinin fizibl olmayacağını belirtti.

        * Yassıdaya’ya yüzde 65 yapılaşma izni üzerine davalar açıldı.

        * 2013’te İTO Başkanı seçilen İbrahim Çağlar, Yassıada’yı yine gündeme getirdi.

        * Hukuki süreç devam ederken Ağustos 2014’te Yassıada’nın 1/1000’lik imar planı askıya çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ