Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Koç Üniversitesi 21'inci yıl mezunlarını verdi

        Koç Üniversitesi'nin "21'inci Yıl Lisans ve Lisansüstü mezuniyet töreni Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve Christiane Amanpour'un katılımıyla Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirildi. 2014- 2015 yılı lisans ve lisansüstü eğitimini Amanpour'un katılımıyla Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

        Koç Üniversitesi 2014-2015 akademik eğitim ve öğretim dönemi lisans ve lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlayan 1437 öğrenci, 20 Haziran 2015 Cumartesi günü düzenlenen “21’inci

        Yıl Mezuniyet Töreni”yle diplomalarını aldı. Dünyaca ünlü gazeteci Christiane Amanpour’un konuk konuşmacı olduğu Rumelifeneri Kampüsü’ndeki törene, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli ve öğrenci yakınları katıldı.

        Törenin açılışında konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, bu sene de üniversite için güzel gelişmeler olduğunu belirterek Koç Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana akademik alanda önemli başarılara imza attığını vurguladı. Rahmi M. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “250 milyon dolar’a mal olan Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz Ekim 2014’ten beri faaliyetini sürdürüyor. Tıp Fakültemiz ülkemizdeki en yetenekli öğrencileri çekiyor.”

        “Öğrencilerimizin %73’ü çeşitli oranlarda burslu ve 1000’den fazlası da tam burslu olarak okumaktalar. Bursiyerleri” programı başarıyla yürümektedir. 90 ayrı şirket ve şahısın yarattığı finansman ile Anadolu’nun her köşesinden seçilen, en parlak 175 öğrenci %100 burs ile eğitim görmektedir. Bu kişi ve kuruluşlara, eğitime verdikleri destekten dolayı minnettarlığımızı ve teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.”

        “Öğretim üyelerimiz bu sene de çeşitli ödüllere layık görüldüler. Sosyal Bilimler Enstitüsü Direktörümüz Prof. Zeynep Aycan TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü; Mühendislik Fakültemizden Özgür Barış Akan, İktisadi İdari Bilimler Fakültemizden Bahar Rumelili, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültemizden Fuat Balcı ve Tıp Fakültemizden Mehmet Kanbay TÜBİTAK Teşvik Ödülü aldılar. Bunlara ek olarak, 12 Genç Bilim İnsanımız da, TÜBA ve Bilim Akademisi’nden ödüle layık görüldü.”

        Törende konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise Koç Üniversitesi’nin bu yıl 21. yıl mezunlarını verdiğini belirterek şunları söyledi: “Koç Üniversitesi olarak biz verebilmek, bilimin en iyisini yapmak için varız. Biz Türkiye için varız. Biz insanlık için varız. Biz varız çünkü heyecanlarımız var. Biz varız çünkü yapmak istediklerimiz var. Biz varız çünkü başarmamız gereken çok iş ve kat etmemiz gereken çok yol var. Bununla birlikte tüm Koç Üniversiteliler, bu uğurda ellerinden geleninin en iyisini ortaya koyabilecek donanım ve potansiyele her zaman sahiptir.”

        21. yıl mezunlarına seslenen Rektör İnan şunları söyledi: “Biliyoruz ki, insan en çok ve en güzel şeyleri en serbest olduğu dönemlerde ve ortamlarda üretir. Seçkin öğretim üyesi kadrosu ve öğrencileri ile Koç Üniversitesi bugün ülkemizin en üstün beyin gücü yoğunluğunu temsil ediyor. Böylesine bir mükemmellik yoğunluğunu bir araya getirdikten sonra bizim idare olarak tek yapmamız gereken, sizin yolunuzdan çekilmek olabilir.“

        Amerikalı gazeteci Chrıstıane Amanpour ise konuşmasına, “Türkiye'de, İstanbul'da olmak, Avrupa ve Orta Doğu'nun, İslamiyet ve Hristiyanlığın, otoriter rejimler ve demokrasinin yan yana geldiği bu noktada olmak muazzam bir şey” sözleriyle başladı. Öğrencilere, “Hayatınızı neye adarsanız adayın, ailenize, içinde yaşadığınız topluluğa, ülkenize, dünyanıza - dünyamıza - özen gösterecek kadar istekli ve zeki “Ne yaparsanız yapın, ister finansla, ister bilimle, tıpla, sanatla, spor veya gazetecilikle uğraşın, sadece kendinizi zenginleştirmenin ötesinde bir amaca adanmış bir yol Kendinize ve içinde yaşadığınız topluluğa anlam katan bir yol seçin -dönüştürücü olmayı tercih edin.”

        Kendisinin de son derece riskli ve stresli bir hayata ve kariyere sahip olduğunu ifade eden Amanpour şunları söyledi: “Buna rağmen yaptığım işe tutkuyla bağlıyım ki, en önemlisi bu. Ve zamanla eşim ve oğlumla birlikte iş-yaşam dengesinde doğruyu yakaladım… Hepiniz kesinlikle üstün başarılı öğrencilersiniz, ama hepiniz, hepimiz, sadece piyasa ortamında değil, toplum içinde yaşıyoruz... Son derece zeki bir grup insan geleceğin girişimcileri için çok ilginç ve iyimser yeni bir paradigmadan bahsediyor. Onlardan dinlediğim kadarıyla başarıyı, mutluluğu ve ilerlemeyi sadece parayla ve hissedarların elde ettiği kârla ölçmekten uzaklaşıp bir fayda ekonomisi yaratmaya doğru

        gitmeliyiz ve gayrisafi yurtiçi hâsılamızı, ne kadar istihdam sağladığımızla, dolayısıyla ne kadar refah yarattığımızla ölçmeliyiz. Ölçütümüz şu olmalı: Savaştan yıpranmış, mültecilerle dolup taşan, aşırı uç ideolojilerin yükseldiği, çevresel felaketin eşiğindeki dünyamızdan daha iyi bir dünya muyuz? Koç Üniversitesi'nde harika bir temel bilimler eğitimi almış olan, dünyamızın en önemli bölgelerinden birinin kalbinde yaşayan sizler, eğer isterseniz büyük bir fark yaratabilir, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilirsiniz.”

        Konuşmasında cinsiyet eşitliğine de değinerek, kadınların geleceğe dair her türlü planın eşit bir parçası olmak zorunda olduğuna dikkat çeken Amanpour, cinsiyet eşitliği ve temel eşitliklerin, tüm dünyayı çok daha verimli, adil, gelişmiş ve başarılı kılacağını kaydetti.

        Amapour sözlerini şöyle tamamladı: “Her birinizin hayatınızı nasıl yaşayacağınıza, gayelerinize, hayattaki amacınıza ve tutkuyu nerede bulacağınıza karar vermeniz gerekecek. Ve bu kararları verdiğinizde, işte o zaman dünyayı değiştirmeye başlayacaksınız. Bunu yaparken kendi iyiliğinizi düşünün... Ama aynı zamanda dünyamızın iyiliğini, insanlığın ortak iyiliğini de düşünün.”

        KOÇ ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA

        1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda Ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi,uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 19 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde %73’ü burslu olarak eğitim görmektedir. Bu sayının içinde kısmi burslar mevcut olup %42 tam bursa eşdeğerdir. Sosyal Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Sağlık Bilimleri yüksek lisans ve doktora programları ise %100'ü bursludur. Koç Üniversitesi'nde 6.708 öğrenci öğrenim görmektedir. Koç Üniversitenin lisans ve yüksek lisans programlarından toplam 9.750 mezunu bulunmaktadır.

        Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ