Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Joe Biden vekillerle Kürt meselesini görüştü

        HABERTÜRK

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'de. Yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan Biden, bugün de Kürt meselesini konuşmak için yuvarlak masa toplantısı yaptı. Toplantının ardından bir açıklama yapan Biden,basın ve ifade özgürlüklerinin herkesin özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

        Biden'ın bugünkü yoğun programında Kürt meselesi dikkat çekiyor. Biden'ın yuvarlak masa toplantısına AK Parti'den Galip Ensarioğlu,Orhan Miroğlu; CHP'den Sezgin Tanrıkulu, Fikri Sağlar; HDP'den Ayhan Bilgen ve Leyla Zana katıldı. MHP'den de Oktay Vural toplantıya çağrılırmasına rağmen katılmadı.

        VURAL: YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILMAYACAĞIZ

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden'in 'yuvarlak masa' toplantısına katılmayacaklarını bildirdi.

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in siyasi parti temsilcileriyle görüşme talebini kabul etmediğini bildirdi.

        Oktay Vural, "Görüşme talebinin muhtemel konusu dikkate alındığında davetin maksadı dikkate alınarak MHP'nin böyle bir zeminde bulunamayacağı ifade edildi. Muhattaplarına iletildi. Bir yuvarlak masada Türkiye'nin iç meselesini, yapısı ve zihniyeti belli temsilcilerle konuşulması MHP duruşumuza uygun olmadığı ve bu sebeple de malum görüşmeye katılmama kararı verilmiştir. Dileyen ve isteyen herkese partimizin düşünce politikasız ve aracısız olarak anlatabileceğimi belirtmekte yarar görüyorum. Ancak ve Doğu ve Güneydoğu bu haldeyken düşünceleri belli olan yabancı bir devlet adamıyla görüşmek doğru değildi. Yabancı bir devlet başkanının başkanlığında böyle bir toplantıya katılmayı uygun görmedik. Biz müzakere zeminin oluşturuluyormuş intibahı vererek malum düşüncelerini meşrulaştıracakları alan zemin olarak milli görmediğimizi ifade etmek isterim" diye konuştu.

        Oktay Vural, eğer Joe Biden ile doğrudan görüşme imkanı olması şunları söyleyeceğini belirtti:

        "MHP olarak kendilerine görüş ve düşüncelerini MHP'nin iletme imkanı olduğundan görüşlerimizi ifade ederiz. Eğer böyle bir Sayın Biden'le görüşme imkanım olsaydı doğrudan terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu söyleyen bir ülkenin silahlarının PKK ve PYD'de ne işi var sormak istedim. Irak'ın kuzeyine hala bir PKK'nın varlığına neden müsaade edildiğini, IŞID'le mücadele konusunda PKK'nın varlığına nasıl tahammül gösterdiğini kendilerine söylerdim. Türkiye'nin terörle mücadelesine destek olunması gerektiğini ifade ederdim. MHP dün nasıl bir tavır sergiliyorsa bugünde aynı tavrı bu görüşme çerçevesinde ifade ederek toplantıya katılmayacağımız belirttik."

        LEYLA ZANA'NIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME TALEBİ

        Oktay Vural, Leyla Zana'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebi olduğunu yönündeki haberlerle ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:

        "Zaten görüşüyorlardı. Türkiye'nin Kürt meselesi yoktur. Kürdistan yoktur. Türkiye, Türk vatanı vardır. Sayın Cumhurbaşkanı daha önce görüştüler. Terör örgütüyle de siyasi uzantılarıyla görüştüler. Şimdi ne terör örgütü ne muhataplarıyla görüşmeyeceğiz derken dik durmaya davet ediyorum Sayın Cumhurbaşkanını bu konuda. Net bir tavır koyması gerektiğini ifade etmek istiyorum."

        Biden, öğleden sonra da, aralarında gazeteciler Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş, öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da bulunduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşacak.

        BIDEN'DAN AÇIKLAMA: ELEŞTİRMEK...

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, basın ve ifade özgürlüklerinin herkesin özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

        Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada, "Yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

        İfade özgürlüğünün "temel özgürlüklerden bir tanesi" olduğunu vurgulayan Biden, "Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa'nızda vardır" dedi.

        "Barış için Akademisyenler"i kastederek, 1000'den çok akademisyenin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusuda Byükelçi Bass ülkemizin düşüncelerini açıkladığını anımsatan Biden, "İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden bir tanesidir. Basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür" diye ekledi. (DHA)

        TRAFİK KAPATILDI

        Biden'in konaklayacağı Beşiktaş'taki Conrad oteli çevresinde bazı yollar trafiğe kapatıldı. Bugün yapılacak toplantı da Conrad otelinde gerçekleştirilecekken, güvenlik önemleri artırıldı ve basın da otelden çıkarıldı.

        Biden öğleden sonra saat 14.00'de STK'larla bir araya gelecek.

        YARIN GÜNDEM YOĞUN

        ABD Başkan Yardımcısı Biden yarın da devletin zirvesiyle görüşecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Biden, Suriye ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konularını görüşecek.

        JOE BİDEN'İN EĞİTİMCİ EŞİNDEN KARNE ZİYARETİ

        2015-2016 öğretim yılının ilk döneminde karne alan öğrencilerin sürpriz konuğu dün akşam saatlerinde İstanbul'a gelen Joe Biden'ın eşi Jill Biden oldu. Jill Biden, Ortaköy'deki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret ederek öğrencilerin gelecek planlarını dinledi.

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in eşi Jill Biden'ın ilk durağı Ortaköy'deki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Kendisi de eğitimci olan Dr. Jill Biden, karnelerini alan öğrencileri tebrik etti. Kız öğrencilerin sevgi gösterisiyle karşılanan Biden'a torunu Naomi ile damadı Howard da eşlik etti. Ziyaret boyunca Amerika'nın Türkiye Büyükelçiliği görevlileri ile Beyaz Saray'dan gelen güvenlik ekibi sıkı güvenlik önlemi aldı.

        "SİZLERİN BAŞARISI TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

        Öğrencilerle yakından ilgilenen Jill Biden, öğrenciler tarafından hazırlanan ve insan hakları temasına vurgu yapılan duvar çalışması hakkında öğrencilerden bilgi aldı. Öğrencilerin duvarda beyaz güvercinlerle beraber engelli bir bireyi resmetmiş olması Biden'ın dikkatini çekti. Türkiye ve ABD bayraklarının arasından geçerek okul bahçesine gelen Biden, öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı.

        Eğitime öncelik vermenin önemli olduğunun altını çizen Biden, "Derslerinize öncelik vererek kendiniz ve aileniz için hayat boyu sürecek fırsatlar yaratıyorsunuz. 30 yılı aşkın öğretmenlik yapmış birisi olarak öğrencilere geleceklerini planlama konusunda yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi. Kadın ve kızların başarısının ülkeler için büyük önem taşıdığının altını çizen Biden, "Sizin başarınız Türkiye'nin geleceği için çok önemli. Çünkü kızları ve kadınları tam potansiyeline ulaşmayan hiçbir ülke kendi potansiyeline tam olarak ulaşamazö ifadesini kullandı.

        ÖĞRENCİLER HEYECANDAN KONUŞAMADI

        Karne alan öğrencileri tebrik eden Biden, okulun bilgisayar sınıfını da ziyaret etti. Yaptıkları çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi almak isteyen Biden'a, öğrenciler heyecandan cevap veremeyince sınıf kahkalara boğuldu. Bir öğrencinin 'ben konuşurum' demesi üzerine, Jill Biden bir kız öğrenci ile sohbet etti. Öğrencilerin gelecek planlarını dinleyen Biden, öğrencilere başarı ve şans dileklerini ileterek okuldan ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ