Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadir Sağdıç: "Devlet tarafından alınan itibarımın iadesini istiyorum"

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        Balyoz Davası'nda 3 yıl 4 ay 8 gün hapis yatan ve yeniden yapılan yargılamada beraat eden emekli Koramiral Kadir Sağdıç,12 milyon TL talebiyle açtığı tazminat davasında "Parayla pulla işi yok. Ben devlet tarafından alınan, linç edilen itibarımın ve ezilen kişiliğimin iadesini istiyorum" dedi.

        Terfisine az bir süre kala Balyoz Davası nedeniyle 11 Şubat 2011 günü tutuklanan emekli Koramiral Kadir Sağdıç, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1223 gün hapis yattı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı üzerine 19 Haziran 2014 günü tahliye edildi. Sağdıç, yapılan yeniden yargılamada tüm Balyoz sanıklarıyla birlikte beraat etti.

        12 MİLYON TL TAZMİNAT İSTEDİ

        Kadir Sağdıç, Hazine'ye karşı haksız yere 3 yıl 4 ay 8 gün hapis yattığı, bu süreçte ailesinin de mağdur olduğu gerekçesiyle 2 milyon TL'si maddi, 10 milyon TL'si manevi olmak üzere toplam 12 milyon TL talebiyle tazminat davası açtı.

        "EŞİM 1 GÜNDE 10 YIL YAŞLANDI"

        Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya Sağdıç, eşi Selver Sağdıç ile birlikte geldi. Emekli Koramiral Kadir Sağdıç ifadesinde şunları söyledi:

        "Amiralliğe birinci sırada terfi ettim. Bütün terfilerim birinci sırada oldu. Koramiral iken birden bire gazetelerde birinci sayfadan linç edildim. Devlet tarafından alınan itibarımın iadesini istiyorum. Biz askeriz sayın başkan. Biz ölürüz. Şu an Sur'da, Cizre'de ölen şehitlerimizi minnetle anıyorum. Büyük dedem şehit Yemen'de, dedem de gazi. Ben de ölebilirim. Ama burada ölme yok. Defaten basın karşısında linç edilerek tekrar tekrar öldürme var. Benim çocuklarım işten atılma yaşadı, benim çocuklarım gaz yedi. Eşimin çektiği ıstırabı bilemezsiniz. 88 yaşında yatalak bir annem vardı. Belinde 4 kırığı vardı. Bu devlet beni annemle görüştürmedi. Sonunda vefatına gidebildim. Çocuğumun düğününe katılamadım. Kızımın doğumunu yaşayamadım. Dayımın vefatına katılamadım. Babam bütün bu işkenceyi yaşadı. Koramiral oğlunun maruz kaldığı işlem nedeniyle, katarakt ameliyatlı gözünden her cezaevi görüşünde 10 defa göz taramasından geçti. Benim parayla pulla işim yok. Ben adalet istiyorum. Lütfen bana ezilen, yok edilen kişiliğimin, kimliğimin ve itibarımın iadesini istiyorum."

        Sağdıç'ın avukatı İlkay Sezer de Sağdıç'ın dava ve tutuklanma kararı nedeniyle Askeri Şura'ya giremediğini ve re'sen emekli edildiğini anlattı. Mahkeme, dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ