Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hocalı Katliamı'nın 24. yıl dönümü

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermenistan Cumhuriyeti birlikleri tarafından yapılan "Hocalı Katliamı" nedeniyle etkinlik düzenledi.

        Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu, İBB Kültür AŞ ve İstanbul-Türkiye Azerbaycan Dayanışma Derneği (İSTAD) iş birliği ile gerçekleşen etkinlikte konuşan İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük, Azerbaycan'ın Türkiye ile kardeş ülke olduğunu belirterek, "Biz, mutlaka sevinçli günlerimizi beraberce kutladığımız gibi acılarımızı da beraber yaşamak zorunda olan bir milletin fertleriyiz" dedi.

        Kütük, birçok Türk cumhuriyeti bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

        "İsimler farklı farklı da olsa eziyet gören, zulüm gören, haksızlığa uğrayan nice Türk soyu Türk milletinin parçası olan topluluklarımız var. Biz iyi günde olduğu gibi kötü günde de birbirimize destek olmak, acımızı paylaşmak ve bu konuda birbirimizi motive etmek durumundayız. Sevinçler paylaşıldıkça çoğalır, acılar paylaşıldıkça azalır derler. Bu anlamda 26 Şubat 1992 yılında Ermeni zulmüne, mezalimine muhatap olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki özellikle Hocalı'daki katliamda can veren, şehit olan soydaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Günün birinde mutlaka bu acılarımızın sebebi Karabağ'ın, Azerbaycan yurdu olarak, mutlulukla Azerbaycanlı kardeşlerimizin yaşadığı ülke olarak tekrar tarihteki yerini alacağına inanıyorum."Azerbaycan İstanbul Başkonsolos Vekili Esmira Hüseyinova da, Hocalı Katliamı'nın 24. yılı olduğunu vurgulayarak, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük'e etkinlik düzenlediği için teşekkür etti.

        1992 yılında 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde Hocalı şehrinde yapılan katliama dikkati çeken Hüseyinova, şunları anlattı:

        "Hocalı şehrindeki halka, Dağlık Karabağ bölgesinin Ermeniler tarafından işgaline karşı toprağını müdafaa için ayağa kalkma azmini kırmak için bu soykırım yapılmıştır. Sadece Azerbaycan halkına değil, bütün insanlığa karşı yönelmiş dehşetli cinayet emeli neticesinde 613 Azeri katledilmiştir. 487 kişi yaralanmış, 1275 kişi esir alınmış, işkencelere maruz kalmıştır."Hüseyinova, bütün Türklerin Hocalı katliamı konusunda duyarlı olması gerektiğini dile getirerek, "Nerede doğduğuna nerede yaşadığına bakmadan her bir Türk insanı Hocalı Soykırımı'nı, Karabağ hakikatlerini, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarında yaptığı cinayetleri dünyaya duyurmak ve bu soykırımı yapanların hak ettikleri cezayı alması için çalışmalıdır. Birlikte çalışır, yaşananları bütün dünyaya duyurursak daha da güçlenir ve gerçeği dünyaya yayarız" diye konuştu.

        Türkiye'nin birçok şehrinde Hocalı Katliamı ile ilgili paneller ve sergiler yapıldığını hatırlatan Hüseyinova, bu programlara ilgi gösteren Türk halkına ve düzenleyen kurumlara teşekkür etti. Hüseyinova, konuşmasını "Ankara'da meydana gelen terör neticesinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa, kardeş Türkiye halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Terörden eziyet çeken bir ülke olarak terörü lanetliyor, Türkiye'nin terörle mücadelesini destekliyoruz" ifadeleriyle tamamladı.

        Etkinlikte, Hocalı Katliamı'nı dönemin kamera kayıtlarından aktaran belgesel gösterimi yapıldı. Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu'nun da katıldığı etkinlikte, Hocalı Katliamı'nı anlatan sergi gezildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ