Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu Cerattepe için devrede

        Artvin'deki, Kafkasör Yaylası'nda bulunan doğa harikası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarılmak istenmesiyle başlayan gerilime Başbakan Ahmet Davutoğlu el koyuyor.

        Şirket yetkililerinin polis ve zırhlı araçlarla bölgeye gelmesinin ardından sokağa dökülen Artvin halkı ve çevrecilerin protestolarına rağmen geri adım atılmaması ve protestolara yapılan müdahalelerin ardından Davutoğlu, yarın taraflarla görüşecek.

        Cumartesi günü "Çevreyi koruyacağız, yeraltı zenginliğimizi de ekonomimize katkı olarak sunacağız. Bu ikisi uzlaşmaz hedefler değil" mesajını veren Başbakan, yarın saat 11.00'de Yeşil Artvin Derneği başta olmak üzere ilgili dernekler, belediye başkanı, bakanlar, Artvin Valisi, milletvekilleri ve il başkanı ile görüşecek.

        Davutoğlu, Cuma günü de konu ile ilgili olarak Orman, Çevre ve İçişleri bakanları ile görüşmüştü.

        GERİ DÖNÜLMEZ TAHRİBATA YOL AÇACAK 20 yıldır aralıklarla gündeme gelen maden projesi Artvinlilerin neredeyse tek gündemi. Projeyle ilgili bilirkişi ve çevreci raporlarında yer alan tespitlere göre 14 yıl sürecek proje bölgede geri dönülmez tahribata yol açacak. Projeyle arıcılık, ormancılık yok olacak. Yeraltı suları kirlenecek. Endemik bitki türleri yok olacak.

        GERİLİM GÜN GÜN TIRMANDI

        16 ŞUBAT: Şirket, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye geldi, halk sokağa döküldü. Olaylarda 10 kişi gözaltına alındı.

        17 ŞUBAT: 6 ilden gelen çevik kuvvete ek olarak takviye polis ve asker getirildi.

        18 ŞUBAT: İş makineleri, madenin çıkarılacağı bölgeye jandarma eşliğinde geldi. Artvinliler ve sivil toplum kuruluşları akşam saatlerinde Valilik önünde toplandı. Protestolar diğer kentlere de sıçradı. İzmir'de 17 kişi gözaltına alındı.

        20 ŞUBAT: CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Toprağına, ormanına sahip çıkmak isteyen vatandaşlarımızın en temel demokratik hakkı yok sayıldığı gibi, seyahat özgürlüğü de engelleniyor. Artvin'de yargı kararı hiçe sayılıyor" dedi. Başbakan Davutoğlu, "Çevreyi koruyacağız, yeraltı zenginliğimizi de ekonomimize katkı olarak sunacağız. Bu ikisi uzlaşmaz hedefler değil" açıklamasını yaptı.

        21 ŞUBAT: Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla saat 11.00’de Otopark Meydanı’nda çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Polisin gösterilere müdahalesi sert oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ