Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye terörle mücadelede nelere dikkat etmeli?

        Bülent AYDEMİR/ANKARA

        Terör örgütlerine sağlanan teknik ve lojistik destek, terör örgütleri arasındaki ittifaklar, Türkiye’ye yönelik tehdidin niteliğinin ve boyutunun değişmesine yol açtı.

        Uluslararası güvenlik ve strateji uzmanı Hüseyin Bayazıt, bu değişim çerçevesinde yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bayazıt, terör örgütlerinin kullandığı yöntem ve etkisine ilişkin şu bilgileri verdi:

        FİZİKİ SAHA

        Meskun mahalde muharebe, kırsalda asimetrik mücadele. Amaç terörist eylemlerle azim, irade ve morali kırma. Ankara’daki saldırı da bu amaçla yapıldı. Yaratacağı etki yüzde 25.

        BİLGİ ALANI

        PKK ve diğerleri, dış güçlerin öğrettiği bilgi operasyonları ile yerel sivil halkı kontrol etmeyi, mahalde tutmayı, güvensiz kılmayı amaçlar. Yarattığı etki yüzde 40-50.

        İDRAK ALANI

        Konu hakkında ne bilinmesi, nasıl bilgi edinilmesi gerektiği, yani epistemolojik muharebe alanı. Etkisi yüzde 70. Ayaklanmaya, sivil itaatsizliğe, kitle hareketine yönlendirmeyi içerir.

        SOSYAL ALAN

        İnternet, sosyal medya kullanılır. Operasyonlar eşzamanlı, birden fazla ağırlık merkezine vurarak yürütülür. Yeni terörizm anlayışıyla mücadele edebilmek için şu yöntemlerle bir paradigma değişikliğine gidilmesi gerekiyor:

        Gençler, bilhassa kadınlar önemli. Kadınların azim ve iradesi harekete geçirilmeli.

        Bölgesel ve küresel bazda kamu diplomasisi yürütülmeli.

        TSK, MİT, emniyet, memurlar, hükümet, sivil toplum örgütleri iç içe ve koordineli olmalı.

        Sosyal medya, trollere karşı koyma, ulusal, bölgesel ve uluslararası çapta internet, bloglar ve web siteleri çok önemli (Siber).

        Toplumu, güvenli hissetmemeye zorlayan sniper, canlı bomba gibi unsurlar ortadan kaldırılmalı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ