Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AFAD ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı

        ‘İlk Önce Hayat’ parolası ile 5 kıta 51 ülkede afet ve acil durumlarda hayatın yanında olarak küresel bir marka haline dönüşen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye’nin en prestijli ödülüne layık görüldü.

        AFAD BASIN MERKEZİ

        AFAD uluslararası alanda Türkiye’nin devlet kurumu olarak ‘Dünya İçin Hazırız’ mesajıyla 5 kıta 51 ülkede afet ve acil durumlara ilişkin yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden 'Uluslararası Kamu Markası' ödülüne layık görüldü. BM Kamu Hizmeti 2015 Ödülleri'nde 193 ülke arasından ‘Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi Projesi’ ile birinci olan AFAD, Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği '5. Türk Patent Ödülleri' kapsamında 'Uluslararası Kamu Markası' ödülünelayık görüldü. AFAD’ın yaptığıçalışmalarla küresel birmarka haline geldiğinigösteren ödül, CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan tarafından AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'a verildi.

        DOMİNİK’TEN MYANMAR’A

        AFAD, Kuzey Amerika ülkesi Haiti’den Okyanusya’daki Vanuatu’ya, Afrika’daki Somali’den Avrupa’da Bosna Hersek’e; Güney Amerika’daki Şili’den Asya’daki Çin’e, Avrupa’daki Sırbistan’dan Doğu Asya’daki Japonya’ya kadar dünya vatandaşlarının hayatına dokundu. Filistin, Afganistan, Pakistan, Irak, Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan’a AFAD’ın eli yardım eli uzandı. Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarında insani yardım, arama kurtarma, tahliye ile transfer operasyonları yürüten, altyapılar kuran ve afet yönetimi tecrübelerini aktaran ülke haline geldi.

        DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ

        Küresel İnsani Yardımlar Raporu'na göre, Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla 2013-2015 yıllarında en fazla insani yardım yapan 3. ülke oldu.AFAD, yalnızca son birkaç ayda Yemen'e 5.5 bin tondan fazla gıda ve ilaç, Afganistan'a 5 ton ilaç ve tıbbi malzeme, Filistin'e bin 200 ton un ulaştırdı. Gazze'ye 11 bin gıda kolisi gönderen AFAD, koordine ettiği kurumlarla tedavileri için 119 yaralıyı 106 refakatçisiyle tahliye ederek, Türkiye'ye getirdi. ABD ve İngiltere'den sonra en fazla insani yardım yapan Türkiye, Almanya, Fransa, Japonya ve Kanada gibi ülkeleri geride bıraktı.

        "DÜNYA İÇİN HAZIRIZ"

        AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, AFAD’ın uluslararası alanda Türkiye’nin devlet kurumu olarak ‘Dünya İçin Hazırız’ mesajıyla 5 kıta 51 ülkede afet ve acil durumlara ilişkin çalışmalar yaptığın ve çok önemli bir marka haline geldiğini belirterek, “Bu ülkelerde ‘İlk Önce Hayat’ yaklaşımıyla insani yardım ile arama kurtarma faaliyetleri yürütüyoruz” dedi.

        "24 SAATTE ULAŞTIK"

        Küresel bir marka haline dönüşen AFAD’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Ocak ayında Ebola salgınından etkilenen Batı Afrika’ya ilaç ve tıbbi ekipman yardımı gerçekleştirerek bölgede yaşanan krizin son bulmasına katkıda bulunduk. Nisan ayında 7.8 büyüklüğünde bir depremle sarsılan Nepal’e 24 saat içinde ulaşan Türk arama-kurtarma ekipleri, 21 yaşındaki bir genci enkazın altından çıkararak umut ışığı oldu. Takip eden günlerde bölgeye battaniye ve gıda yardımı ulaştırarak afetzedelere yardım elimizi uzattık. Filistin’de İsrail saldırılarına maruz kalan kardeşlerimizin temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için 29 Kasım “Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü”nde Mersin Limanı’ndan 1200 un yardımını yola çıkardık. 2016’da da devam edecek olan yardımlarımız 58,5 tona ulaşacak” dedi.

        "TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

        Suriye krizinin ortaya çıkardığı insani krizi hafifletmek için çalışmalarının devam ettiğini belirten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Ocak 2016 itibariyle yaklaşık 280,000 sığınmacıyı on ilde kurduğumuz 25 geçici barınma merkezinde ağırlıyor; onların yalnızca barınma değil, sağlık, eğitim ve psikolojik destek gibi ihtiyaçlarının karşılanması için tüm gücümüzle çalışıyoruz.Türkmen soydaşlarımızı 2015’te de yalnız bırakmadık.Geride bıraktığımız yıl içerisinde Tel Abyad’dan ülkemize gelen sığınmacıların kabulü AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildi. Türkmendağı bölgesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen yaklaşık 100 bin soydaşımıza sınırın sıfır noktasından insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz.Dünyanın her yerinde zor durumda kalan Türk vatandaşlarına ulaşıyor, onları sevdiklerine kavuşturuyoruz” diye konuştu.

        OKUL GÜVENLİĞİNDE LİDER ÜLKÜ

        Dünya’da afet yönetiminin her alanında öncü olma hedefine doğru kararlılıkla ilerlediklerini belirten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Okullarımızın afetlere dayanıklara hazırlanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle attığımız adımlar neticesinde Mart ayında Japonya’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Afet Risklerinin Azaltılması Zirvesi’nde “Okul Güvenliğinde Lider Ülke” olduk. Mayıs ayında Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’na tam üyelik sürecimizi tamamlayarak faaliyet alanımızda Avrupa Birliği üyesi olduk. Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) projesi ile Birleşmiş Milletler tarafından “2015 yılının en iyi kamu hizmeti” ödülünü kazandık. 2016 yılında hükümetimizin ve milletimizin desteğiyle daha büyük başarılara imza atmayı hedefliyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ