Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bahçelievler'de çöken apartmanın sahipleri konuştu

        Bahçelievler'debir inşaatın temelinde yapılan çalışma sırasında çöken 14 ailenin oturduğu 7 katlı binanın sakinleri, evlerinin yeniden yapılmasını istiyor.

        Kocasinan Merkez Mahallesi Nurlu Sokak'taki bir inşaatın temelinde kazı çalışması yapıldığı sırada, bitişiğinde bulunan 18 yıllık 7 katlı bir bina. dün henüz belirlenemeyen bir nedenle yan yatmış, bunun üzerine de apartman sakinleri kısa sürede kendilerini dışarıya atmıştı. Daha sonra büyük bir gürültü ile çöken binada oturanlar önceden tahliye edildiği için herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

        Evlerinin yıkılışının üzüntüsünü yaşayanlardan bazıları bugün, güvenlik şeridi çekilen yıkık bina önünde gözyaşı dökerek, yetkililerden yardım istedi. Ev sahiplerinden Kibar İnanç, binanın yıkılışında belediye ve müteahhitin suçu olduğunu öne sürerek, "Elimizde yok avucumuzda yok. Yerimiz yok, yurdumuz yok. Nereye gideceğiz? Gelsinler bizim yerimizi yapsınlar, günahtır" dedi.

        DHA

        'İLK SORUMLULUK BELEDİYENİN'

        İnşaat ya da kazı çalışmaları sırasında yan binaların zarar görmesine, hatta yıkılmasına son zamanlarda sık sık şahit oluyoruz. Peki böyle bir durumda mağdur ev sahipleri ne yapacak? İşte bu soruyu hukukçulara sorduk...

        Avukat Metin İriz şu açıklamayı yaptı: “Belediyenin kusuru mu inşaat firmasının kusuru mu buna bakılmalı. Müteahhit firmanınsa kusur idare mahkemesine gider konut sahipleri. Bu da delil tespitiyle mümkündür. Bina sahibinin sorumluluğu Borçlar Kanunu’muzda bulunuyor. İki kriterimiz var burada. Biri inşaattan kaynaklı sorunlar diğeri de hizmet kusuru.

        Burada belediyenin hizmet kusuru olduğu görülüyor. Çünkü Bahçelievler’de yaşanan bu ilk olay değil. Bina sahipleri zararın onayına dair tespit davası açmalı. Tespit davasında muhatap net belli olacaktır. Ama şu an sokakta kalan vatandaşlarımızın ilk muhatabı belediyedir. Bu işi öncelikli acil olarak çözecek olan Bahçelievler Belediyesi. Belediye konutsuz kalan vatandaşlara konut sağlama görevini yerine getirmelidir. Belediye denetim görevini yapmamış görünüyor.”

        'BARODAN ACİLEN AVUKAT TALEP ETSİNLER'

        Avukat Seda Akço ise vatandaşların acilen baroya müracaat edip avukat talep etmelerini söyleyerek ekliyor, “Konut anayasamızda bir anayasal hak olarak tanımlanmış değil. Bu aşamada çocuk hakları üzerinden bir bakış sunulabilir. Çocukların çocuk hakları sözleşmesinde yeterli yaşam standardına sahip olma ve barınma hakkı mevcut. Sonuçta sokakta aileler ile birlikte çocuklar da kalıyor. Buradaki hak ihlali üzerinden dava açılabilir. Ama herkesin insani hak ve onuruna uygun yaşayabileceği bir konut hakkı anayasal olarak düzenlenmeli. Konutsuz kalma halinde yeterli yaşam standardına sahip olma hakkı çerçevesinde konut sahibine bir hak sunulması lazım. Vatandaşlar barodan acilen avukat talep etsinler. Yıkıma neden olan inşaatın sahibine, müteahhide tazminat davası açabilirler. En önemlisi şu an onların nerede kalacakları.

        (HABERTÜRK İSTANBUL)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ