Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Adana Valisi Mahmut Demirtaş darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlattı

        Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İncirlik'te konuşlu 10. Tanker Üs Komutanlığından üç F-16 istendiğini ancak izin vermediğini belirtti.

        Demirtaş, yaptığı açıklamada, darbecilerin hain olduğunu, Türk toplumunun bugüne kadar böyle bir ihanetle karşı karşıya kalmadığını söyledi.

        İncirlik'te konuşlu askeri birliğin darbeciler için de önem taşıdığını anlatan Demirtaş, buna karşı önlemler aldıklarını, üsten kimsenin girip çıkmasına izin vermediklerini kaydetti.

        Olay günü polis telsizinden darbeci söylemlerini anons eden polis memurlarını hemen tespit edip gözaltı işlemleri gerçekleştirdiklerini bildiren Demirtaş, olaylar sırasında kentte güvenlik birimlerinden geniş destek gördüklerini belirtti.

        DARBEYE KARŞI EL ELE OMUZ OMUZA

        Demirtaş, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek'in anonsuyla darbecilere karşı silah kullanma yetkisi verildiğini, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın darbecilere, yaptıklarının suç olduğuna dair telsizden anons yaptığını anlatan Demirtaş, "Başsavcımız sağolsun, telsizden, bunun anayasal bir suç olduğunu, Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezası olduğunu belirtti, 'Bundan geri adım atın' dedi. Bu da çok önemli. Adana'da hem emniyetimize cesaret verdi, hem de karşı tarafta, ortada olanlarda da 'Kardeşim bu suç, yanlış yapmayalım' duygusu geliştirdi." dedi.

        Demirtaş, Adana gibi büyük ve önemli bir şehirde güvenlik güçleri ile büyük işbirliği içinde el ele, kol kola vererek kimsenin burnu kanamadan olayı sonuçlandırdıklarını belirtti.

        Kentte askeri birliklerin de kendilerine geniş destek verdiğini anlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

        "6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin'in telefonla arayıp 'Sayın Valim, biz devletimizin ve sizin emrindeyiz' demesi, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Yılmaz'ın gelip benim yanımda 'Biz sizin, devletimizin emrindeyiz' demesi bile bizim gücümüze güç kattı. Komutanlarımızın darbeci komutanın telefonlarına olumsuz cevap vermeleri onları alt üst etti. Belki 10 defa aramıştır Albay Yılmaz'ı 'Gel bir görüşelim' diye ama o reddetti. Ben 'Vali Bey'in emrindeyim' dedi. Devlete, Türk Silahlı Kuvvetlerinin onuruna sahip çıktıkları için sağ olsunlar çok teşekkür ediyorum."

        İNCİRLİK'TEN UÇAK TALEBİ

        Olay günü İncirlik'teki üsten üç F-16 istendiğini, ancak güvenmedikleri için uçakların kalkmasına müsaade etmediklerini belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

        "Eskişehir'den bir tuğgeneral telefonla beni aradı. Bize 'Sayın Valim Başbakanı korumak için üç tane F-16'ya ihtiyacımız var. Müsaade ederseniz İncirlik'ten kaldırmayı düşünüyoruz' dedi. Biz de kendisine 'Kardeşim bundan sonra sizin de FETÖ'ye üye olup olmadığınızı nasıl bileceğim. Siz ne taraftasınız. Kusura bakmayın müsaade edemeyiz' dedik. Araştırdık sonradan general FETÖ'cüymüş. Tutuklu şu anda. Eğer o uçakları biz kaldırmış olsaydık bu uçaklar vatandaşlarımızı veya kamu kurumlarını bombalayacaklardı, Allah korusun. 'Kardeşim size uçak vermiyoruz biz araştırmamızı yapana kadar' dedik. Hatta 'Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın sesini duymadan buradan uçak kaldırmayacağız' dedik."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ