Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kırşehir'de milyon yıllık deniz fosilleri bulundu
        1

        Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı bir köyde bilim insanlarının yaptığı yüzey araştırmasında, Anadolu'nun doğa tarihine ışık tutacak 33 ile 55 milyon yıl öncesine ait deniz fosilleri bulundu.

        2

        Kırşehir-Yozgat yüzey araştırmaları çalışmasında bulunan ortalama 40 milyon yıl öncesine tarihlenen kabuklu ve kabuksuz yumuşakçalar, deniz minareleri, deniz yıldızları, midyeler ve derisi dikenliler, bilim insanları arasında heyecan uyandırdı.

        3

        Daha önce literatürde olmayan Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı Karakuyu köyündeki fosiller, Kültür ve Turizm Bakanlığına rapor edilerek tescillenmesi sağlandı.

        4

        Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, yaptığı açıklamada, Kırşehir-Yozgat yüzey araştırmaları yaptıkları sırada Mucur ilçesine bağlı Karakuyu köyünde deniz fosilleri tespit ettiklerini söyledi.

        5

        Bulunan fosilleri Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Müzesindekilerle karşılaştırdıklarını ve bölgeyle ilgili literatür taraması yaptıklarını ifade eden Erkman, Kırşehir yöresinde deniz fosilleriyle ilgili bir tescile rastlamadıklarını dile getirdi.

        6

        Erkman, bulunan kabuklu ya da kabuksuz yumuşakçalar, deniz minareleri, deniz yıldızları, midyeler ve derisi dikenli fosillerin Eosen dönemi olan 33 ile 55 milyon yıl önceye ait olabileceklerini tahmin ettiklerini vurguladı.

        7

        Fosillerin Tetis (Thethys) Denizi'nin kalıntıları olabileceğine işaret eden Erkman, "Anadolu daha önceki zamanlarda bir sığ denizin altında. Zamanla bu deniz kuruyor. Bu bölgenin eski bir deniz olan Tetis Denizi'nin son kalıntıları olduğunu düşünüyoruz.

        8

        Tarihlenmesinin de 33 ila 55 milyon yıl arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor, daha net bulgulara ulaşacağımıza inanıyorum. Molluscalar, gastropodalar ve yumuşakçalar, salyangozlar bulduk." diye konuştu.

        9

        Bulunan fosillerden eskiden Kırşehir’in bir deniz olduğunun anlaşıldığına vurgu yapan Erkman, şunları kaydetti:
        "Bu fosiller bize bir dönem Kırşehir’in deniz olduğunu gösteriyor. Anadolu’nun doğa tarihi açısından önemli bir lokalite olduğu kanısındayım. Buradaki çalışmaların paleoekolojik, paleocoğrafik, paleokilamotolojik katkıları olacağını düşünüyorum.