Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2007'yi böyle atlattık

        Yılın ikinci yarısında da türkiye’de önemli gelişmeler yaşandı. Halk oylamasının yanı sıra TSK’nın Kuzey Irak’taki PKK yuvalarına yönelik düzenlediği sınır ötesi operasyon dünya gündeminin ön sıralarında yer aldı. İşte acısıyla tatlısıyla 2007’ye damgasını vuran olaylar

        9 Ocak KKTC’de Lefkoşa ile Rum bölgesini ayıran Lokmacı Kapısı’ndaki üstgeçit kaldırıldı.

        23 Ocak Hrant Dink’in cenazesi, İstanbul’da toprağa verildi. Cenaze töreninde açılan ‘Hepimiz Hrant’ız’ ve ‘Hepimiz Ermeniyiz’ yazılı pankartlar tartışmalara neden oldu.

        24 Ocak Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

        1 Şubat Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Dink suikastı zanlısı O.S’nin Türk bayrağı önünde görüntülerinin çekilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Bir gün sonra Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 4 emniyet mensubu görevden uzaklaştırıldı. İl Jandarma Komutanlığında görevli 4 personelinin de görev yeri değiştirildi.

        1 Mart Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için ‘Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

        8 Mart Haftalık Nokta Dergisi’nde Genelkurmay Başkanlığı’nın basın ve yayın organlarına ilişkin medya değerlendirmesi olduğu öne sürülen bir metin yayımlandı.

        29 Mart Van’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilen Akdamar Adası’ndaki tarihi Ermeni klisesi, Akdamar Anıt Müzesi olarak açıldı.

        4 Haftalık Nokta Dergisi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükten bölümler yayımladı.

        3 Nisan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile birlikte Halep Olimpiyat Stadı’nın açılışını yaptı. Açılışın ardından Fenerbahçe ile Suriye’nin Al İttihad takımı arasında oynanan özel maç 2-2 berabere sonuçlandı.

        7 Nisan Karadeniz Sahil Yolu ile Bolaman-Perşembe Tüneli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

        12 Nisan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, düzenlediği basın toplantısında, ‘Hem vatandaş hem de TSK’nın bir personeli olarak, Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olacak bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz’ dedi. Büyükanıt, andıç tartışmalarıyla ilgili olarak ‘TSK’da akreditasyon vardır, doğrudur. Bu andıç taslaktır’ dedi.

        13 Nisan Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda, polis ekiplerince Nokta dergisinde bazı evraklara el konuldu.

        16 Nisan 11. Cumhurbaşkanının seçimi için adaylık süreci başladı.

        18 Nisan Malatya’da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevi’ni basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi boğazını keserek öldürdü.

        21 Nisan Darbe iddiaları ve andıç haberleriyle gündeme gelen Nokta Dergisi’nin yayını, sahibi tarafından durduruldu.

        24 Nisan Dışişleri Bakanı, Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına başvurdu.

        27 Nisan TBMM Genel Kurulu’nda 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak, Anayasa’nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. CHP, oylamada ‘Toplantı yeter sayısının 367’yi bulmadığı’ iddiasıyla, ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

        1 Mayıs Anayasa Mahkemesi, 11. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını iptal etti. Başbakan Erdoğan, genel seçim tarihini öne almak için TBMM’ye başvuracaklarını söyledi.

        2 Mayıs Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken ‘Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur’ dedi.

        3 Mayıs 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. cumhurbaşkanının seçilememesi halinde 16 Mayıs’tan sonra da görevine devam edeceğini söyledi.

        4 TBMM Genel Kurulu’nda milletvekili seçiminin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılması benimsendi.

        6 Mayıs Dışişleri Bakanı Gül, Meclis’in itibarını düşünerek cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

        21 Mayıs Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer görevden alındı.

        22 Mayıs Ankara’nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı’ndaki patlamada 6 kişi öldü, 3’ü ağır 91 kişi yaralandı.

        27 Mayıs DYP’nin olağanüstü kongresinde partinin adı Demokrat Parti (DP) olarak değiştirildi.

        29 Mayıs Başbakan Erdoğan, ‘Sınır ötesi operasyon ‘yapacağız’, ‘yapmayacağız’... Bunların her ikisi de açıklanmaz, konuşulmaz. Yapılması gerekiyorsa yapılır’ dedi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanı seçimi konusundaki kararı ile ilgili olarak, ‘Çok açık konuşuyorum; bu, yargı için talihsizdir, yüz karasıdır’ dedi.

        1 Haziran ANAVATAN lideri Mumcu, ‘DP çatısı altında birleşme kararı aldıkları DYP’nin deklarasyondaki ilkelere uymadığını açıkladı.

        15 Haziran Cumhurbaşkanı Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliğine ilişkin yasayı ‘Halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanması’ için Başbakanlığa gönderdi. Sezer, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde dava açacağını bildirdi.

        4 ABD’de Hudson Enstitüsü’ndeki bir toplantıda tartışıldığı iddia edilen ‘Türkiye senaryosu’ tepkilere neden oldu.

        16 Haziran Ümraniye’deki bir evin çatısında ele geçirilen el bombalarının sahibi olduğu öne sürülen emekli astsubay Oktay Yıldırım, evin sahibi Mehmet Demirtaş ile yeğeni Ali Yiğit tutuklandı. Danıştay saldırısına adı karışan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin de olayla ilgili gözaltına alındı.

        24 Haziran Başbakan Erdoğan, partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, ‘sivil anayasa’, cumhurbaşkanının konum ve yetkilerinin yeniden tanımlanması, insan hakları ihlallerinin üzerine gidilmesi, siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık getirilmesinin yanı sıra eğitim, sağlık ve ekonomi alanında bazı yeniliklerin hedeflendiği belirtildi.

        30 Haziran Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin Kayseri mitinginde DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde terör örgütü elebaşının idam edilmemesini eleştirdi. Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’ye, ‘O zaman idam vardı sen niye asmadın’ diye seslendi. Bahçeli ise Erzurum mitinginde kürsüden ip fırlattı.

        1 Temmuz Başbakan Erdoğan ‘(27 Nisan bildirisi için) Kimseye kırgın değilim ama Yaşar Paşa’ya (Genelkurmay Başkanı) düşüncelerimi anlattım. Türkiye ile benzer konumdaki piyasalar yüzde 10 arttı. 27 Nisan gerginliği olmasaydı İMKB endeksi 50 bini aşardı. Yüzde 12 kaybımız oldu’’ dedi.

        3 Temmuz Başkan Taner Ünal’ın da aralarında bulunduğu Vatanseverler Güç Birliği Hareketi Derneği mensubu 18 kişiden 12’si tutuklandı.

        23 Temmuz Başbakan Erdoğan, 59. Hükümet’in istifasını Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu ve 60’ıncı Hükümetin kurulmasına kadar Bakanlar Kurulu’nun görevine devam edeceğini bildirdi.

        24 Temmuz CHP lideri Deniz Baykal, partideki görevinden ayrılmayacağını açıkladı.

        4 Bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, ‘yasadışı örgüte üye olmak’tan tutuklu blunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

        25 Temmuz Dışişleri Bakanı Gül, seçimde halkın yarısının AK Parti’ye oy verdiğini belirterek, bunun kendisinin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin açık bir mesaj olduğunu söyledi.

        29 Temmuz ‘Bin Umut Adayları’ adı altında seçime girerek milletvekili seçilen 22 bağımsızdan 20’si DTP’ye katılım dilekçesi verdi.

        6 Ağustos Cumhurbaşkanı Sezer, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ı, 60. Hükümeti kurmakla görevlendirdi.

        11 Ağustos AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın TBMM Başkanlığı’na seçilmesine ilişkin karar ResmiGazete’de yayımlandı.

        16 Ağustos 60. Hükümet’in Bakanlar Kurulu listesi Başbakan Erdoğan tarafından Sezer’e sunuldu. Erdoğan, Sezer’in Bakanlar Kurulu listesini yeni Cumhurbaşkanı’na sunmasını istediğini söyledi.

        25 Ağustos Başbakan Erdoğan, yeni anayasayı parlamentodan geçirdikten sonra halk oyuna sunacaklarını belirterek, ‘bunun halkın oyladığı değil, onayladığı bir anayasa olacağını’’ söyledi.

        29 Ağustos 60. Hükümet, Erdoğan’ın başkanlığında kuruldu. Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Gül’e sundu.

        11 Eylül Cumhurbaşkanı Gül, ilk yurt gezisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptı. İlk durağı Van oldu.

        4 Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren anayasa paketi için gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı.

        4 Ankara’da Sıhhiye Katlı Otoparkı’nda patlayıcı yüklü bir minibüs 3 saatte etkisiz hale getirildi.

        14 Eylül Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Şemdinli Davası duruşmasında, mahkeme heyeti, görevsizlik kararı vererek, dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.

        15 Eylül İçinde patlayıcı madde yapımında kullanılan PETN ile Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yapan minibüsle ilgili inceleme başlatıldı.

        28 Eylül Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliğine ilişkin anlaşma imzalandı

        29 Eylül Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde teröristlerin bir minibüse ateş açması sonucunda 7’si korucu 12 kişi öldü.

        7 Ekim Şırnak’ta Gabar Dağı’ndaki bir askeri time teröristlerce düzenlenen saldırıda 1’i astsubay 13 asker şehit oldu.

        9 Ekim Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, ‘Sınır ötesi operasyon da dahil her türlü tedbirin alınması için emir verilmiştir’’ denildi.

        12 Ekim Başbakan Erdoğan, İstanbul’daki bayramlaşma töreninde, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyonuyla ilgili her türlü bedeli ödeyeceğini belirterek, ‘On binlerce kilometreden çıkıp Irak’ı vururken kimse kimseden izin almadı’’ dedi.

        14 Ekim Irak’ın kuzeyine askeri harekat düzenlenmesi için hükümete bir yıl süreyle izin veren tezkere TBMM’ye sevk edildi. Üç gün sonra sınır ötesi harekat tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

        21 Ekim Hakkari-Dağlıca’da konuşlu piyade taburuna teröristlerce düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi.

        22 Ekim Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Başkanvekili Haşim Kılıç seçildi.

        26 Ekim Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ‘Sınır ötesi operasyon için Başbakan Erdoğan’ın Kasım ayının ilk haftasında ABD’ye yapacağı ziyaretin sonuçlarını bekleyeceğiz’’ dedi.

        31 Ekim Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Erdal İnönü, ABD’de vefat etti.

        1 Kasım Hakkari’de 12 askerin şehit düşmesi dolayısıyla düzenlenen mitingde terör lanetlendi.

        4 Kasım Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesindeki terörist saldırıdan sonra irtibat kesilen 8 personelin TSK bünyesine katıldığını bildirdi. 11 Kasım’da 8 asker tutuklandı.

        5 Kasım Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile tarihi bir görüşme yaptı. Beyaz Saray’daki görüşmede ‘PKK ortak düşmanımız’ açıklaması yapıldı.

        8 Kasım DTP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Nurettin Demirtaş genel başkanlığa seçildi.

        9 Kasım Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye gelen Arabistan Kralı Abdullah’a Devlet Şeref Madalyası sundu. Kral Abdullah ise Gül’e ‘Kral Abdülaziz birinci derece madalyası’’ ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da ‘Kral Abdülaziz nişanı’’ verdi.

        16 Kasım Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP’nin, ‘devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla ‘temelli kapatılması’ istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

        28 Kasım Cumhurbaşkanı Gül, tarihçi Prof. Halil İnalcık, eski kültür bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman ile ‘fikir sofrası’’ olarak adlandırılan öğle yemeğinde bir araya geldi.

        30 Kasım Başbakan Erdoğan, tezkerenin ardından, ‘28 Kasım itibariyle sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetkilendirildiğini’’ açıkladı.

        4 Yüksek Askeri Şura, 31’i disiplinsizlikten 7’si de irticadan toplam 38 personelin TSK’dan ayrılmasına karar verdi.

        7 Aralık Başbakan Erdoğan, Portekiz’e gitmeden önce ‘Pişmanlık Yasası, Terörle Mücadele Yasası, adına ne derseniz deyin, bu çalışmalardan beklenen sonuç o zaman alınamamıştı ama şu anda buna yönelik bir çalışmada netice alınabilir düşüncesinde olan görüşler var. Biz, bunların hepsine itibar ediyoruz’ dedi.

        9 Aralık İktisadın duayeni Prof. Sabahattin Zaim (81), İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

        10 Aralık Cumhurbaşkanı Gül, 8 Aralık’ta görev süresi dolan Prof. Erdoğan Teziç’in yerine YÖK Başkanlığı’na Prof. Yusuf Ziya Özcan’ı atadı. Özcan, ‘İki vizyonum var. Bunlardan bir tanesi bütün yasakların üniversitelerden kalkması, ikincisi de üniversitelerin asli görevi olan bilimselliğe daha fazla önem vermeleri’ dedi.

        12 Aralık Erdoğan, TCK’nın 221. maddesiyle ilgili olarak ‘Eve Dönüş Yasası kalkmamıştır. Şu anda var, yürürlükte. Yani bunun üzerinde, onu daha esnetebiliriz, daha farklı hale getirebiliriz’ dedi.

        4 Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili Van Askeri Mahkemesinde görülmeye başlanan davada, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.

        17 Aralık DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Almanya’dan dönüşünde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda, sahte çürük raporu alarak askerliğini yapmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Bir gün sonra da tutuklandı.

        18 Aralık Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, 17-18 Aralık gecesi Türkiye-Irak sınırını geçmeye çalışan bir grup teröristin görüntüsünün alındığı, bölgede konuşlu kara birlikleriyle sıcak takip kapsamında icra edilen küçük çaplı bir operasyonla söz konusu gruba ağır bir darbe vurulduğu bildirildi.

        4 Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sınır ötesi operasyona ilişkin sorusu üzerine, ‘Şu ana kadar uluslararası camia bizim bu yaklaşımımızı haklı bulmuştur, desteklemiştir. Şu anda da ordumuz gerekli olan neyse bunu yapmaktadır. Güvenlik güçlerimiz bundan sonra da ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edecektir’ dedi.

        9 Ocak KKTC’de Lefkoşa ile Rum bölgesini ayıran Lokmacı Kapısı’ndaki üstgeçit kaldırıldı.

        23 Ocak Hrant Dink’in cenazesi, İstanbul’da toprağa verildi. Cenaze töreninde açılan ‘Hepimiz Hrant’ız’ ve ‘Hepimiz Ermeniyiz’ yazılı pankartlar tartışmalara neden oldu.

        24 Ocak Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

        1 Şubat Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Dink suikastı zanlısı O.S’nin Türk bayrağı önünde görüntülerinin çekilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Bir gün sonra Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 4 emniyet mensubu görevden uzaklaştırıldı. İl Jandarma Komutanlığında görevli 4 personelinin de görev yeri değiştirildi.

        1 Mart Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için ‘Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

        8 Mart Haftalık Nokta Dergisi’nde Genelkurmay Başkanlığı’nın basın ve yayın organlarına ilişkin medya değerlendirmesi olduğu öne sürülen bir metin yayımlandı.

        29 Mart Van’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilen Akdamar Adası’ndaki tarihi Ermeni klisesi, Akdamar Anıt Müzesi olarak açıldı.

        4 Haftalık Nokta Dergisi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükten bölümler yayımladı.

        3 Nisan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile birlikte Halep Olimpiyat Stadı’nın açılışını yaptı. Açılışın ardından Fenerbahçe ile Suriye’nin Al İttihad takımı arasında oynanan özel maç 2-2 berabere sonuçlandı.

        7 Nisan Karadeniz Sahil Yolu ile Bolaman-Perşembe Tüneli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

        12 Nisan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, düzenlediği basın toplantısında, ‘Hem vatandaş hem de TSK’nın bir personeli olarak, Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olacak bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz’ dedi. Büyükanıt, andıç tartışmalarıyla ilgili olarak ‘TSK’da akreditasyon vardır, doğrudur. Bu andıç taslaktır’ dedi.

        13 Nisan Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda, polis ekiplerince Nokta dergisinde bazı evraklara el konuldu.

        16 Nisan 11. Cumhurbaşkanının seçimi için adaylık süreci başladı.

        18 Nisan Malatya’da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevi’ni basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi boğazını keserek öldürdü.

        21 Nisan Darbe iddiaları ve andıç haberleriyle gündeme gelen Nokta Dergisi’nin yayını, sahibi tarafından durduruldu.

        24 Nisan Dışişleri Bakanı, Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına başvurdu.

        27 Nisan TBMM Genel Kurulu’nda 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak, Anayasa’nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. CHP, oylamada ‘Toplantı yeter sayısının 367’yi bulmadığı’ iddiasıyla, ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

        1 Mayıs Anayasa Mahkemesi, 11. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasını iptal etti. Başbakan Erdoğan, genel seçim tarihini öne almak için TBMM’ye başvuracaklarını söyledi.

        2 Mayıs Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken ‘Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur’ dedi.

        3 Mayıs 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. cumhurbaşkanının seçilememesi halinde 16 Mayıs’tan sonra da görevine devam edeceğini söyledi.

        4 TBMM Genel Kurulu’nda milletvekili seçiminin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılması benimsendi.

        6 Mayıs Dışişleri Bakanı Gül, Meclis’in itibarını düşünerek cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

        21 Mayıs Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer görevden alındı.

        22 Mayıs Ankara’nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı’ndaki patlamada 6 kişi öldü, 3’ü ağır 91 kişi yaralandı.

        27 Mayıs DYP’nin olağanüstü kongresinde partinin adı Demokrat Parti (DP) olarak değiştirildi.

        29 Mayıs Başbakan Erdoğan, ‘Sınır ötesi operasyon ‘yapacağız’, ‘yapmayacağız’... Bunların her ikisi de açıklanmaz, konuşulmaz. Yapılması gerekiyorsa yapılır’ dedi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanı seçimi konusundaki kararı ile ilgili olarak, ‘Çok açık konuşuyorum; bu, yargı için talihsizdir, yüz karasıdır’ dedi.

        1 Haziran ANAVATAN lideri Mumcu, ‘DP çatısı altında birleşme kararı aldıkları DYP’nin deklarasyondaki ilkelere uymadığını açıkladı.

        15 Haziran Cumhurbaşkanı Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliğine ilişkin yasayı ‘Halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanması’ için Başbakanlığa gönderdi. Sezer, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde dava açacağını bildirdi.

        4 ABD’de Hudson Enstitüsü’ndeki bir toplantıda tartışıldığı iddia edilen ‘Türkiye senaryosu’ tepkilere neden oldu.

        16 Haziran Ümraniye’deki bir evin çatısında ele geçirilen el bombalarının sahibi olduğu öne sürülen emekli astsubay Oktay Yıldırım, evin sahibi Mehmet Demirtaş ile yeğeni Ali Yiğit tutuklandı. Danıştay saldırısına adı karışan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin de olayla ilgili gözaltına alındı.

        24 Haziran Başbakan Erdoğan, partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, ‘sivil anayasa’, cumhurbaşkanının konum ve yetkilerinin yeniden tanımlanması, insan hakları ihlallerinin üzerine gidilmesi, siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık getirilmesinin yanı sıra eğitim, sağlık ve ekonomi alanında bazı yeniliklerin hedeflendiği belirtildi.

        30 Haziran Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin Kayseri mitinginde DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde terör örgütü elebaşının idam edilmemesini eleştirdi. Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’ye, ‘O zaman idam vardı sen niye asmadın’ diye seslendi. Bahçeli ise Erzurum mitinginde kürsüden ip fırlattı.

        1 Temmuz Başbakan Erdoğan ‘(27 Nisan bildirisi için) Kimseye kırgın değilim ama Yaşar Paşa’ya (Genelkurmay Başkanı) düşüncelerimi anlattım. Türkiye ile benzer konumdaki piyasalar yüzde 10 arttı. 27 Nisan gerginliği olmasaydı İMKB endeksi 50 bini aşardı. Yüzde 12 kaybımız oldu’’ dedi.

        3 Temmuz Başkan Taner Ünal’ın da aralarında bulunduğu Vatanseverler Güç Birliği Hareketi Derneği mensubu 18 kişiden 12’si tutuklandı.

        23 Temmuz Başbakan Erdoğan, 59. Hükümet’in istifasını Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu ve 60’ıncı Hükümetin kurulmasına kadar Bakanlar Kurulu’nun görevine devam edeceğini bildirdi.

        24 Temmuz CHP lideri Deniz Baykal, partideki görevinden ayrılmayacağını açıkladı.

        4 Bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, ‘yasadışı örgüte üye olmak’tan tutuklu blunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

        25 Temmuz Dışişleri Bakanı Gül, seçimde halkın yarısının AK Parti’ye oy verdiğini belirterek, bunun kendisinin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin açık bir mesaj olduğunu söyledi.

        29 Temmuz ‘Bin Umut Adayları’ adı altında seçime girerek milletvekili seçilen 22 bağımsızdan 20’si DTP’ye katılım dilekçesi verdi.

        6 Ağustos Cumhurbaşkanı Sezer, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ı, 60. Hükümeti kurmakla görevlendirdi.

        11 Ağustos AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın TBMM Başkanlığı’na seçilmesine ilişkin karar ResmiGazete’de yayımlandı.

        16 Ağustos 60. Hükümet’in Bakanlar Kurulu listesi Başbakan Erdoğan tarafından Sezer’e sunuldu. Erdoğan, Sezer’in Bakanlar Kurulu listesini yeni Cumhurbaşkanı’na sunmasını istediğini söyledi.

        25 Ağustos Başbakan Erdoğan, yeni anayasayı parlamentodan geçirdikten sonra halk oyuna sunacaklarını belirterek, ‘bunun halkın oyladığı değil, onayladığı bir anayasa olacağını’’ söyledi.

        29 Ağustos 60. Hükümet, Erdoğan’ın başkanlığında kuruldu. Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Gül’e sundu.

        11 Eylül Cumhurbaşkanı Gül, ilk yurt gezisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptı. İlk durağı Van oldu.

        4 Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren anayasa paketi için gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı.

        4 Ankara’da Sıhhiye Katlı Otoparkı’nda patlayıcı yüklü bir minibüs 3 saatte etkisiz hale getirildi.

        14 Eylül Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Şemdinli Davası duruşmasında, mahkeme heyeti, görevsizlik kararı vererek, dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.

        15 Eylül İçinde patlayıcı madde yapımında kullanılan PETN ile Kapıkule Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yapan minibüsle ilgili inceleme başlatıldı.

        28 Eylül Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliğine ilişkin anlaşma imzalandı

        29 Eylül Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde teröristlerin bir minibüse ateş açması sonucunda 7’si korucu 12 kişi öldü.

        7 Ekim Şırnak’ta Gabar Dağı’ndaki bir askeri time teröristlerce düzenlenen saldırıda 1’i astsubay 13 asker şehit oldu.

        9 Ekim Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, ‘Sınır ötesi operasyon da dahil her türlü tedbirin alınması için emir verilmiştir’’ denildi.

        12 Ekim Başbakan Erdoğan, İstanbul’daki bayramlaşma töreninde, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyonuyla ilgili her türlü bedeli ödeyeceğini belirterek, ‘On binlerce kilometreden çıkıp Irak’ı vururken kimse kimseden izin almadı’’ dedi.

        14 Ekim Irak’ın kuzeyine askeri harekat düzenlenmesi için hükümete bir yıl süreyle izin veren tezkere TBMM’ye sevk edildi. Üç gün sonra sınır ötesi harekat tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

        21 Ekim Hakkari-Dağlıca’da konuşlu piyade taburuna teröristlerce düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi.

        22 Ekim Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Başkanvekili Haşim Kılıç seçildi.

        26 Ekim Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ‘Sınır ötesi operasyon için Başbakan Erdoğan’ın Kasım ayının ilk haftasında ABD’ye yapacağı ziyaretin sonuçlarını bekleyeceğiz’’ dedi.

        31 Ekim Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Erdal İnönü, ABD’de vefat etti.

        1 Kasım Hakkari’de 12 askerin şehit düşmesi dolayısıyla düzenlenen mitingde terör lanetlendi.

        4 Kasım Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesindeki terörist saldırıdan sonra irtibat kesilen 8 personelin TSK bünyesine katıldığını bildirdi. 11 Kasım’da 8 asker tutuklandı.

        5 Kasım Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile tarihi bir görüşme yaptı. Beyaz Saray’daki görüşmede ‘PKK ortak düşmanımız’ açıklaması yapıldı.

        8 Kasım DTP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Nurettin Demirtaş genel başkanlığa seçildi.

        9 Kasım Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye gelen Arabistan Kralı Abdullah’a Devlet Şeref Madalyası sundu. Kral Abdullah ise Gül’e ‘Kral Abdülaziz birinci derece madalyası’’ ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da ‘Kral Abdülaziz nişanı’’ verdi.

        16 Kasım Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP’nin, ‘devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla ‘temelli kapatılması’ istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

        28 Kasım Cumhurbaşkanı Gül, tarihçi Prof. Halil İnalcık, eski kültür bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman ile ‘fikir sofrası’’ olarak adlandırılan öğle yemeğinde bir araya geldi.

        30 Kasım Başbakan Erdoğan, tezkerenin ardından, ‘28 Kasım itibariyle sınır ötesi operasyona ilişkin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetkilendirildiğini’’ açıkladı.

        4 Yüksek Askeri Şura, 31’i disiplinsizlikten 7’si de irticadan toplam 38 personelin TSK’dan ayrılmasına karar verdi.

        7 Aralık Başbakan Erdoğan, Portekiz’e gitmeden önce ‘Pişmanlık Yasası, Terörle Mücadele Yasası, adına ne derseniz deyin, bu çalışmalardan beklenen sonuç o zaman alınamamıştı ama şu anda buna yönelik bir çalışmada netice alınabilir düşüncesinde olan görüşler var. Biz, bunların hepsine itibar ediyoruz’ dedi.

        9 Aralık İktisadın duayeni Prof. Sabahattin Zaim (81), İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

        10 Aralık Cumhurbaşkanı Gül, 8 Aralık’ta görev süresi dolan Prof. Erdoğan Teziç’in yerine YÖK Başkanlığı’na Prof. Yusuf Ziya Özcan’ı atadı. Özcan, ‘İki vizyonum var. Bunlardan bir tanesi bütün yasakların üniversitelerden kalkması, ikincisi de üniversitelerin asli görevi olan bilimselliğe daha fazla önem vermeleri’ dedi.

        12 Aralık Erdoğan, TCK’nın 221. maddesiyle ilgili olarak ‘Eve Dönüş Yasası kalkmamıştır. Şu anda var, yürürlükte. Yani bunun üzerinde, onu daha esnetebiliriz, daha farklı hale getirebiliriz’ dedi.

        4 Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili Van Askeri Mahkemesinde görülmeye başlanan davada, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.

        17 Aralık DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Almanya’dan dönüşünde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda, sahte çürük raporu alarak askerliğini yapmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Bir gün sonra da tutuklandı.

        18 Aralık Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, 17-18 Aralık gecesi Türkiye-Irak sınırını geçmeye çalışan bir grup teröristin görüntüsünün alındığı, bölgede konuşlu kara birlikleriyle sıcak takip kapsamında icra edilen küçük çaplı bir operasyonla söz konusu gruba ağır bir darbe vurulduğu bildirildi.

        4 Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sınır ötesi operasyona ilişkin sorusu üzerine, ‘Şu ana kadar uluslararası camia bizim bu yaklaşımımızı haklı bulmuştur, desteklemiştir. Şu anda da ordumuz gerekli olan neyse bunu yapmaktadır. Güvenlik güçlerimiz bundan sonra da ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edecektir’ dedi.

        İki kişiden biri seçimde AK Parti dedi

        23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yapıldı. AK Parti 341, CHP 112, MHP 71 ve bağımsızlar 26 milletvekilliği kazandı. Geçerli oyların yüzde 46,58’ini alan AK Parti yeniden tek başına iktidar olma imkanını elde ederken, oyların yüzde 20,88’ini CHP, yüzde 14,27’sini MHP, yüzde 5,24’ünü aralarında daha sonra DTP’ye geçerek grup kuran milletvekillerinin de bulunduğu bağımsızlar aldı. Bağımsız adaylardan Mesut Yılmaz, Muhsin Yazıcıoğlu, Ufuk Uras ve Kamer Genç de TBMM’ye girdi.

        HİÇBİR AYRIM YAPMAYACAĞIZ

        BAŞBAKAN Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi önünde partililere seslenirken, ‘Sizlere sözümüz, hiçbir ayrım yapmadan, Türkiye’yi bir ve bütün olarak kucaklamaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesini aşma hedefini Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023’te yakalamak temel önceliğimiz olacaktır’’ dedi.

        Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, partisinin yüzde 10’luk seçim barajını aşamaması üzerine, basın danışmanı aracılığıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı.

        Geceyarısı bildirisine hükümetten yanıt

        Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde gece yarısına doğru yayımlanan açıklamada, Köşk seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklandığı belirtilerek, ‘Bu durum, TSK tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, TSK bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur’ denildi. Bir gün sonra Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ‘Bu açıklama hükümete karşı bir tutum olarak algılanmıştır. Başbakanlığa bağlı Genelkurmay’ın hükümete karşı ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez’ dedi.

        Kamplar BBG evi gibi

        TSK, sınır ötesi ilk operasyonu gerçekleştirdi. 50-60 kişilik terörist gruba önemli ölçüde zayiat verdirdi. Terör örgütüne ikinci darbe 16 Aralık’ta vuruldu. Irak’ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile Kandil Dağı’nın Irak tarafında tespit edilen hedefler, F 16’lar tarafından bomba yağmurunu tutuldu. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ‘PKK ayağını denk alsın. Unutmasın ki artık bizim için PKK’nın oradaki kampları BBG evi gibidir. Oraları artık avucumuzun içi gibi biliyoruz’’ dedi.

        Star

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ