Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Paşalara Yüce Divan yolu açılıyor

        Ak Parti'nin üzerinde çalıştığı anayasa değişikliğini öngören yasa paketi, TBMM Başkanlığı'na yarın sunulacak. Pakette, Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarının da Yücel Divan'da yargılanmalarının yolunu açan yasal düzenlemeler de yer alıyor. Bu maddenin pakette yer alması sürpriz olarak karşılandı.

        AK Parti kurmayları, anayasa değişikliği paketine ilişkin son görüşmelerini tamamladı. Paket bugün TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

        BOZDAĞ AÇIKLADI

        AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelen parti yetkilileri, anayasa değişikliği paketine ilişkin çalışmalarını sonlandırdı.

        Toplantı sonrasında AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ, "Şu an itibariyle çalışmalarımızı neticelendirdik. Anayasa değişikliği paketini yarın sabah TBMM Başkanlığı'na takdim edeceğiz. Meclisteki yasalaşma süreci işleyecektir. 3 geçici teklif maddesi ile beraber 28 teklif maddesi sunulacaktır. Anayasa'nın 51, 54 ve ekonomik sosyal konsey ile ilgili bir Anayasa'nın 166. maddesine bir ilave yapıldı. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17, HSYK'nın üye sayısı 21 üyeden oluşacak. Anayasa Mahkemesi 17 üye, 1 genel kurul ve 2 bölümden müteşekkil olacaktır. Şu anda HSYK Başkanvekili'ni Genel Kurul kendi arasında seçecek. 2B ve YÖK ile ilgili bir düzenlemede anayasa değişikliği paketinde bulunmamaktadır" dedi.

        Ak Parti tarafından hazırlanan Anayasa değişiklik paketi bugün saat 11.00'da TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

        ERGİN: PARLAMENTO YAPACAK, OLMAZSA HALKA GİDERİZ

        Adalet Bakanı Sadullah Ergin, açıklanacak olan yeni anayasa paketinde, Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan Sıfatıyla yargılayacağı kişiler listesinde değişiklik yapıldığını belirtti. Ergin, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının yeni anayasada Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanabileceğini dile getirdi.

        Adalet Bakanı Sadullah Ergin önümüzdeki günlerde açıklanacak olan yeni Anayasa paketi ile ilgili TRT1'de yayınlanan Enine Boyuna programında Taha Özhan'ın sorularını yanıtladı. Anayasa taslağında değişikliker yapıldığını açıklayan Adalet Bakanı Ergin, taslağı ana muhalefet partisinden başlamak üzere tüm muhalefet partilerine götürdüklerini, önce meclis içinde daha sonra ise meclis dışındaki partileri ziyaret ettiklerini aktardı. Siyasi partilerden sonra sivil toplum örgütlerini (STK) ziyaret ettiklerini anlatan Ergin, "STK'ların anayasa ile ilgili önerileri varsa o önerilerini almaya çalıştık. Gelen önerileri, değerlendirdik. Taslak içerisinde yeni öneriler söz konusu oldu. Burada STK'ların siyasi partilerin önünde olduğunu ve sürece daha çok katkı yaptığını söyleyebilirim." dedi.

        "Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yargılayacağı kişiler listesinde değişiklik yapıldı" diyerek, önemli açıklamalarda bulunan Ergin, "Yeni düzenlemede mevcutlara ilaveten TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmasını öngören düzenlemeler getirildi. Bu duyulmamış bir düzenleme." diye konuştu.

        Mevcut düzenlemeler içerisinde bir takım değişiklikler yapıldığını da dile getiren Bakan Ergin, "HSYK'nın oluşumunda Anayasa Mahkemesi röportörü vardı. Onu değiştirip, yerine, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun kendi içinden bir seçim yapması öngörülüyor. Yeni bir şey olarak da Askeri Yargıtay'a üye öngörülmemişti. Bir tane üye de Askeri Yargıtay'a öngörülüyor." diye konuştu.

        ANAYASA MAHKEMESİ'NDEKİ ÜYE SAYISI 19'DAN 17'YE İNİYOR

        Taslakta Anayasa Mahkemesi üye sayısı 19'dan 17'ye indiğini açıklayan Ergin, HSYK Kurul Başkan Vekili'nin Başkan tarafından seçilmesi yerine Genel Kurulda seçime gidilerek, başkan vekilinin belirleneceğini ifade etti. Yasada çocukların korunması ile cinsellik ifadesi yerine, istismar ibaresinin kullanıldığını ve bu ifadenin yanlış anlaşılmalara müsait olduğunu belirten Ergin, taslakta "Her türlü istismara karşı devlet çocukları korur" ibaresinin da yer aldığını kaydetti.

        Taslakta toplu sözleşmeden emeklilerin de istifadesini sağlayacak bir ilave yaptıklarını anlatan Ergin, "Türkiye'de emeklilerin sendika kurması söz konusu değil. Zaten emeklilik ile sendikanın örtüşmesi pek mümkün gözükmüyor. Sendikal haklar, çalışanların üretim yapan bireylerin haklarını aradığı birer organizasyondur. Bu düzenlemede, yapılan sözleşmeden emekliler de içerik itibariyle istifade edebilecek. Sonuç itibariyle emeklilerin haklarını ileriye götürebilecek bir değişiklik olacak." şeklinde konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ