Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon'da yeni dalga!

        Malatya'da misyonerlik faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle 3 kişinin öldürüldüğü 'Zirve Yayınevi' davası kapsamında 7 ilde bu sabah polis operasyonu başlatıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul, Konya, Adana, Ankara, Antalya, Trabzon ve Malatya illerinde operasyon yapılıyor. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, profesörler Mehmet Aydın, Salim Çörçü, Kadir Albayrak, Şahin Filiz ve Zekeriya Beyaz'ın evinde arama yaptı.

        ERGENEKON'DA 'AYDINLANMA' DALGASI

        Ergenekon'da yeni dalga uzun zamandır karanlıkta kalan, kanlı ve Türkiye'yi utandıran üç önemli dosyanın aydınlatılması üzerine yoğunlaşıyor.

        'Zirve Yayınevi' davası kapsamında 7 ilde bu sabah başlatılan polis operasyonu bu çalışmaların son halkası oldu. 'Zirve Yayınevi' davası, Malatya'da misyonerlik faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle 3 kişinin öldürülmesiyle açılmıştı. 18 Nisan 2007'de, Malatya'daki Zirve Yayınevi'ne yapılan baskında biri Alman ikisi Türk üç Hıristiyan boğazları kesilerek öldürülmüştü. Davaya müdahil avukatlar, Zirve katliamıyla Ergenekon soruşturması arasında fiili bağlantılar olduğu gerekçesiyle yayınevi davasının Kafes Eylem Planı davasıyla birleşmesini talep etti. Katliam, Mart 2011'de Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. 17 Mart 2011'de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger'in de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

        SANTORO VE DİNK CİNAYETLERİ

        Altı kişiyle birlikte, dönemin Jandarma Alay Komutanı Albay Ülger'in Zirve Katliamı'nın azmettiricisi olarak 10 gün önce tutuklanmasıyla gözler, Zirve Katliamı'yla bağlantılı olduğu düşünülen Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerine çevrildi. Zira Kafes Eylem Planı'nda Hrant Dink'in ve Rahip Santoro'nun öldürülmesinden "operasyon" olarak bahsediliyordu.

        Trabzon'da, Santa Maria Katolik Kilisesi İtalyan Rahibi Andrea Santoro, 5 Şubat 2006'da O. A. tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Agos Gazetesi'nin Ermeni Yayın Yönetmeni Hrant Dink ise 19 Ocak 2007'de Ogün Samast tarafından vurularak öldürülmüştü.

        KADİR ALBAYRAK'IN FAKÜLTEDEKİ ODASINDA ARAMA

        ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın lojmandaki evinde ve fakültedeki odasında yapılan arama tamamlandı.

        Alınan bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Doç. Dr. Albayrak'ın ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'ndeki evi ile fakültedeki odasında yaptığı arama sona erdi.

        Yaklaşık 6 saat süren aramada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda bazı CD ve dokümanlara el konuldu.

        Ekiplerin Albayrak'a ait bilgisayarları inceleyerek hard disklerini kopyaladığı öğrenildi.

        MEHMET AYDIN'IN EVİNDE ARAMA

        ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesinden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın evinde yapılan arama tamamlandı.

        Alınan bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki evinde yaklaşık 4 saat arama yaptı. Aramada bazı belgelere el konulduğu bildirildi.

        Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde uzun yıllar görev yapan Prof. Dr. Aydın'ın geçen yıl emekli olduğu fakat üniversitede halen ders verdiği öğrenildi.

        VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sadece arama yapıldığını, gözaltı olmadığını belirtti.

        "'Devam etmekte olan soruşturmayla ilgili Zirve Yayınevi'ne yapılmış olan saldırıya ilişkin daha önceden yapılmış tutuklamalar vardı. Bugünkü çalışmalar arama mahiyetinde ev ve iş yerlerinde yapılıyor. Gözaltı şeklinde değil. Aramalar tamamen ilgili makamların talepleri doğrultusunda emniyet birimlerimiz tarafından yapılıyor. İstanbul bir nokta, farklı 6 nokta var.''

        Ankara'da Prof. Abdurrahman Küçük'ün evinde ve başkanı olduğu Dinler Tarihi Derneği'nde de arama yapılıyor. Küçük, "Malatya'daki cinayetle ilgili olarak arama kararı var. Kitaplara, dergilere, bilgisayar kayıtlarına bakıyorlar. Benim bu tür olaylarla ilgili uzaktan yakından ilgim yok. Zirve Yayınevi cinayetinde adı geçenlerle bir ilgim yok. Onları ne tanırım ne de telefonla konuştum" açıklamasında bulundu.

        ZEKERİYA BEYAZ'DAN AÇIKLAMA

        İlahiyatçı Prof. Zekeriya Beyaz'ın Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evine gelen polisler arama başlattı. Sky Türk televizyon kanalına bağlanan Zekeriya Beyaz, sabah saatlerinde polisin evine geldiğini söyledi. Polislerin, daha önce yaptığı misyonerlik karşıtı konuşma ve konferanslar hakkunda sorular sorduğunu söyleyen Beyaz, aramanın halen devam ettiğini söyledi. Fethullah Gülen ve Said-i Nursi'nin politik etkileri ve Türkiye'ye zararları hakkında bir kitap yazdığını belirten Beyaz, 'Şimdi bu kitabın belge ve dökümanlarını topluyorlar' dedi.

        Prof. Zekeriya Beyaz'ın kızı Gökçen Beyaz NTV'ye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

        "Sabah erken saatlerinde bir arama kararıyla birlikte geldi polis arkadaşlar.Kararda Ergenekon operasyonu kapsamında, Doğu Perinçek ve Hurşit Tolon'un misyonerlikle ilgili, kışkırtıcı söylemlerde bulundukları ve babamın da bunun içinde olduğuna dair arama kararı vardı. Evden misyonerlikle ilgili hiçbir belge alınmadı. Evden sadece Sad- i Nursi ve Nurculukla ilgili çıkacak olan bir kitap vardı. Polis arkadaşlar sadece onunla ilgili bilgileri incelediler ve belgeleri aldılar. " dedi. Gökçen Beyaz, babasının Nurculukla ilgili bir kitap hazırlığında olduğunu kaydederek, "Kararda yazan misyonerlik faaliyetleriyle ilgiliydi. Fakat o belgelerin hiçbirine dokunmadılar. Sadece Said- i Nursi'yle ilgili olan dokümanlar çok dikkatli bir şekilde incelendi. Onların hepsi teker teker alındı "

        Aramaları öğrenen Zekeriya Beyaz'ın torunu ve eski damadı da eve geldi. Ancak aramalar sürdüğü için içeriye girişlerine izin verilmedi. Beyaz'ın eski damadı Oktay Şahin, aramaları öğrenince eve geldiklerini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Beyaz'ın torununun ise sürekli telefonda konuştuğu görüldü.

        "İKİ GÜN ÖNCE 'KİTAP YAZMAM ENGELLENİYOR' DEMİŞTİ"

        Zekeriya Beyaz'ın Esenler'deki evinde ve ofisinde yapılan aramalar sırasında avukatları Hacer Güvençer ve Fehmi İlhan hazır bulundu. Basın mensuplarının soruları üzerine aramaların sürdüğünü belirten Avukat Hacer Güvençer, "Arama devam ediyor. Daha sonra açıklama yapacağız" dedi. Güvençer, "Gözaltı kararı var mı?" sorusu üzerine, "Şu anda bununla ilgili açıklama yapmayalım. Arama bitince bunlar açıklanır. Notları üzerinde sayfa sayfa, didik didik arama yapılıyor. Kitaplar, notlar sayfa sayfa aranıyor" dedi.

        Beyaz'ın diğer avukatı Fehmi İlhan ise, "Aramalar devam ediyor. Hocamızın sağlık durumu iyi. Biz arama gerekçesini bilmiyoruz. Tüm kitapları tek tek arıyorlar. Ama ben hocamla iki gün önce konuştum. Kendisi bana 'toplantılara gitmem engelleniyor, kitap yazmam engelleniyor' demişti" diye konuştu. İlhan, "Engelleyenler kim?" sorusu üzerine de, "Gerekli açıklamayı hocamızın kendisi yapacaktır. Şu anda ofis kısmında aramalar sürüyor. Tüm kitapları arıyorlar. Orada yığınlarca kitap var. O kitaplar arasında aradıkları kitap hangisi bilmiyorum" şeklinde konuştu.

        Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın evinde yapılan arama yaklaşık 12 saat sürdü.

        PROF. DR. FİLİZ'İN LOJMANINDAKİ ARAMA TAMAMLANDI

        Ergenekon soruşturması kapsamında polis ekiplerinin, Akdeniz Üniversitesi AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz'in lojmanında başlattığı arama çalışmaları sona erdi. Lojmandaki aramanın tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Şahin Filiz evinden, polisler ve avukatı Serkan Ergül ile birlikte Edebiyat Fakültesi'ndeki çalışma odasına getirildi. Prof. Dr. Filiz, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine aramaların tamamlanmasından sonra açıklama yapabileceğini söyledi.

        Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde arama

        ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak, evinde arama yapılan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde de arama yapıldığı bildirildi.

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında, Prof. Dr. Küçük'ün başkanı olduğu belirtilen Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nin Necatibey Caddesinde bulunan adresinde arama başlattı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ