Bakanlıktan açıklama: Kozinoğlu ağır spor yaptıktan sonra fenalaştı
Adalet Bakanlığı, Odatv davası kapsamında Silivri'de tutuklu bulunan MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun ağır spor yaptıktan sonra fenalaştığı ve hemen müdahale edilmesine karşın kurtarılamadığını açıkladı. İlk otopsi raporuna göre darp ve cebir izi yok
BÜLENT CEYLAN - MÜSLİM SARIYAR - TURAN ARSLANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK
Odatv davasında tutukluğu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanı Kaşif Kozinoğlu’nun otopsi işlemleri dün yapıldı. İlk bulgulara göre cesette darp ya da cebir izi yok.
ASKERLER EŞLİK ETTİ
Kozinoğlu’nun cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir cenaze aracıyla saat 13.30’da Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’ndan çıkarıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden binbaşı rütbesindeyken ayrılan Kozinoğlu’nun cenazesine içerisinde inzibat askerlerinin bulunduğu askeri araçlar ve Ankara plakalı çok sayıda otomobil eşlik etti. Yoğun güvenlik önlemleri altında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Morgu’na götürülen Kozinoğlu’nun cenazesinin yarın düzenlenecek bir törenle Üsküdar’da toprağa verileceği öğrenildi.
ODASINDA FENALAŞTI
Adalet Bakanlığı, MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevinde ölümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Kozinoğlu cezaevinde yaşamını yitirdi” başlıklı açıklamada, “Kaşif Kozinoğlu’nun bulunduğu odanın acil butonuna basılması üzerine derhal görevli personel tarafından saat 18.16’da odasına girildiği ve Kaşif Kozinoğlu’nun odada yatar vaziyette olduğu ve fenalaştığının görüldüğü’’ ifadesi yer aldı.
‘BİLİNCİ AÇIKTI’
Açıklamada şöyle denildi: “Oda arkadaşının beyanına göre; Kozinoğlu’nun uzun süreli ve ağır spor yaptıktan sonra duş alıp odasına geldiğinde yatağında fenalaştığı ve tansiyonunun yükselmesi nedeniyle kendisine dilaltı hapı verildiği ve bu sebeple acil butonuna basarak görevlileri durumdan haberdar ettikleri anlaşılmıştır. Kozinoğlu saat 18.18’de odasından sedyeyle alınmış ve aynı anda 112 Acil Servis’e bilgi verilerek ambulans gönderilmesi istenmiştir. Kaşif Kozinoğlu, saat 18..24’te mahkûm kabul birimindeki revire getirilmiş, bu esnada kişinin bilincinin açık olduğu ve rahat nefes alıp verebildiği gözlenmiştir. 18.37’de ambulansın gelmesi üzerine bu araçtaki sağlık personelince mahallinde vakit geçirilmeksizin kendisine müdahale edilmiş, 18.47’de ise ambulansa konularak Silivri Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Ambulans saat 19.15’te hastaneye giriş yapmış, acil doktoru ve dahiliye uzmanının tüm müdahalelerine rağmen Kozinoğlu saat 19.30’da yaşamını yitirmiştir.”
‘DARP YA DA CEBİR İZİ YOK’
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2011/6951 sayılı “Ölüm Muayene ve Otopsi Tutanağı”na göre, doktor tarafından ceset üzerinde elle yapılan yoklamada herhangi bir kırık, darp veya cebir izine rastlanmadığı belirlendi.
ODATV DAVASINDA 9 GÜN SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKTI
Ergenekon soruşturmaları kapsamında açılan Odatv davasının tutuklu sanıklarından MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanı Kaşif Kozinoğlu, 10 Mart günü tutuklanarak Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 8 aydır tutuklu bulunan Kozinoğlu, 22 Kasım’da başlayacak Odatv davasında ilk kez savunma yapacaktı. Ergenekon’un tutuklu sanıklarından Hasan Atilla Uğur ile birlikte aynı koğuşu paylaşan Kozinoğlu, “terör örgütü üyeliği” ve “devletin gizli belgelerini sızdırmak”la suçlanıyordu.
ADI ‘HAYALET’E ÇIKTI
Kaşif Kozinoğlu, 1975 yılında Harp Okulu’ndan mezun oldu. İlk olarak Eğridir Dağ Komando Okulu’nda göreve başladı. İlk görev yeri 1980 yılında Genelkurmay Başkanlığı Özel Harp Dairesi oldu. 1995 yılına kadar Bordo Bereliler olarak tanınan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Tim Komutanlığı’nda İstihbarat Subaylığı, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Eğitim Öğretim Grup Komutanlığı’nda binbaşı rütbesiyle görev yaptı. Özel Kuvvetler’in bir kolu olan Muharebe Arama Kurtarma Birliği’nin kurucusu olarak bilinen Kozinoğlu, görevini daha sonra Ergenekon’dan tutuklanan Albay Levent Göktaş’a bıraktı. Kozinoğlu, kendi beyanlarına göre 1995 yılında ordudan emekli olup, MİT’e girdi. Bazı kaynaklar ise Genelkurmay’dan kovulduğunu öne sürdü.
MİT’te yurtdışı görevlerinde bulunan Kozinoğlu, Suriye, Bosna Hersek ve Afganistan bölgelerinde görev yaptı. Asya Bölgesi’nin tamamı ile Çin’de de görevlerde bulundu. 2010 yılında Asya Bölge Komutanlığı’ndan geri döndü. Eylül 2010’da Müsteşar Hakan Fidan’ın talimatıyla Başmüşavir olarak Asya Bölgesi’ne atandı. Afganistan görevindeyken Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında yakalama karara çıktı. Hiç görüntülenemediği için “Hayalet” adıyla anılan Kozinoğlu, 9 Mart günü Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağı ile Türkiye’ye döndü. Hakkındaki suçlamaları reddeden Kozinoğlu, Ergenekon sanıklarıyla ilişkisinin sorulması üzerine İbrahim Şahin’i Polis Özel Harekât Timi’ne eğitim verdiği sırada, Levent Göktaş’ı ise rütbe olarak altında çalıştığı dönemlerden tanıdığını anlattı. Göktaş’ı Azerbaycan ordusunun eğitilmesi maksadıyla yurtdışına çıkardığını doğrulayan Kozinoğlu, “Emir komuta bendeydi. Yanımda çok sayıda subay ve astsubay götürdüm” dedi.
ÇAKICI İÇİN 5 AY HAPİS CEZASI ALDI
Türkiye, Kaşif Kozinoğlu adını ilk olarak Susurluk soruşturması’nda duydu. 6 yıl önce MİTMafya- Yargıtay skandalıyla adı tartışılır hale gelen Kozinoğlu’nun, Alaattin Çakıcı’nın davası için dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile görüştüğü ortaya çıktı. İkili arasındaki konuşmalar yasal dinlemeye takıldı. Kozinoğlu inkâr etti. Ancak mahkeme, Çakıcı’nın ceza almaması için Yargıtay’daki dosyasını takip ettiği gerekçesiyle Kozinoğlu’nu 5 ay hapse mahkâm etti.
Kozinoğlu’nun kimliği ilk defa Doğu Perinçek’in yazdığı “Çiller Özel Örgütü” kitabında deşifre olmuştu. Çakıcı’nın “Doğu Perinçek’e suikastı ben önledim” açıklamasının ardından Perinçek aralarında Kozinoğlu’nun da bulunduğu 4 MİT görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Kozinoğlu ile ilgili bir başka iddia ise MİT’e verdiği yüksek lisans diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkmış olmasıydı.
KURTLAR VADİSİ'NDEKİ 'KAŞİFOĞLU' TESADÜFÜ
Kaşif Kozinoğlu, “Kurtlar Vadisi” adlı dizide Alaattin Çakıcı olduğu öne sürülen “Çakır” karakterinin öldürülmesinin ardından 2005 yılında bir rapor hazırlayarak, dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’a sundu. Kozinoğlu, raporunda, Kurtlar Vadisi yapımcılarının devlet, mafya ve güvenlik güçleri arasındaki ilişkilerle ilgili bilgi ve argümanları, kalp krizi geçirdiği sırada koğuş arkadaşı olan eski Jandarma İstihbarat Başkan Yardımcısı Albay Hasan Atilla Uğur’dan aldığını öne sürmüştü. Kozinoğlu’nun ilk ölüm haberini de Hasan Atilla Uğur’un oğlu Oğuzhan Uğur sosyal medyadan duyurdu.
DİZİDE ÖLÜM EMRİ VERİLMİŞTİ
Kurtlar Vadisi’nde yeni sezonunun ilk bölümünde ortaya çıkan “Kaşifoğlu” karakterinin ise Kaşif Kozinoğlu olduğu öne sürüldü. Dizinin geçen hafta yayımlanan bölümünde MİT görevlisini canlandıran Kaşifoğlu karakteri için ölüm emri verilmişti. Ancak, Kaşifoğlu öldürülmeye götürüldüğü sırada polis yolu keserek Kaşifoğlu’nu teslim almıştı. Bölümün yayınlanmasından 3 gün sonra ise Kaşif Kozinoğlu, cezaevinde hayatını kaybetti. Bu tesadüf gözleri dizinin senaristlerine çevirdi.