Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balanlı: "Bilvanis Çiftliği MGK toplantısında gündeme geldi"

        ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanığı Orgeneral Bilgin Balanlı, ''(Bilvanis Çiftliği) Yapılan faaliyetler, devletin milli güvenlik politikaları doğrultusunda icra edilmiştir'' dedi.

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Balanlı, ''Bilvanis Çiftliği isimli klasörde, Bilgin Balanlı adına imzaya açılmış Nisan 2007 tarihli bir belgede, çiftliğin mevcut detaylı hava fotoğraflarının incelenmesi ve emir verildiğinde havadan yere taarruzlar icra etmek üzere ayrıntılı hedef analiz çalışması yapılacağı'' iddialarına değindi.

        Nisan 2007 tarihli bu dijital veriyle ilgili yapılan incelemede, Hava Kuvvetleri Komutanlığının hiçbir biriminde izine ve kaydına rastlanmadığını ifade eden Balanlı, bunun kesin olarak sahte olduğunun ortaya çıkarıldığını savundu.

        Tutuklanmasına neden olan dijital verileri içeren flash bellek ile ilgili 19 Şubat'ta e-postayla ihbar yapıldığını, arama kararının da 20 Şubat'ta çıkarıldığını ifade eden Balanlı, sanıklardan Hakan Büyük'ün evinde yapılan aramanın 21 Şubat günü saat 08.35'de başladığını, ancak aramada bulunuğu belirtilen 8 ve 31 No'lu delil klasörlerinin bundan 7 gün önce 14 Şubat tarihinde DVD'ye yazıldığını anlattı.

        KOMPLOCU ÇETE

        Sanık Balanlı, şöyle devam etti: ''Ancak, bu komplocu çete yüzünden, yüzlerce general, subay soruşturmaya tabi tutulmuş ve birçoğu tutuklanmış, birçoğunun istikbali karartılmış yüce Türk milleti adına görev yapan mahkemeniz aldatılmıştır. Bu çete için en kısa zamanda gereğinin yapılması, millete saygının gereği olduğu gibi mahkemenizin de sorumluluğudur.

        Söz konusu gerçek dışı belgelerde ifade edildiği şekilde, suç işlendiği gibi gerekçelerle hava operasyonu icra etmek Hava Kuvvetleri Komutanlığının görev alanı içinde değildir. Bir hukuk devleti olarak ülkemizde, suç işlenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almak, suç işlendiği konusunda şüpheler var ise soruşturmak ve gerektiğinde kovuşturmak, Hava Kuvvetlerinin değil, kolluk kuvvetlerinin ve yargı mercilerinin görevidir.

        Meslek hayatımın hiçbir döneminde yasa dışı hiçbir faaliyet içinde olmamama rağmen, hayal bile edilemeyecek bir şekilde gerçek dışı dijital belgelerle kasıtlı olarak suçlanmamın, hakkımda kamuoyunda yanlış kanaat uyandırma amacına yönelik olduğu açık bir şekilde anlaşılmaktadır.''

        ÇİFTLİK KONUSU MGK TOPLANTISINDA GÜNDEME GELDİ

        Balanlı, Bilvanis Çiftliği'nin ilk defa, 4 Nisan 2003 tarihinde Eskişehir İl Valisi başkanlığında toplanan İl Emniyet Komisyonu Toplantısı'nda, Başbakanlığa bağlı MİT Bölge Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığına bağlı İl Jandarma Komutanlığı tarafından gündeme getirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

        ''Yapılan faaliyetler, devletin milli güvenlik politikaları doğrultusunda icra edilmiştir. Konu ile ilgili olarak İl Emniyet Komisyon Toplantısı'nda tespit edilen bu gelişme ile ilgili istihbarat ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İlde asayiş ve emniyetinin tesisinden sorumlu olan Garnizon Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Bölge Müdürlüğü söz konusu çiftliğe yönelik bilgi toplamak amacı ile müşterek bir faaliyet başlatmışlardır. Bu toplantılar, ilin mülki amiri olan vali başkanlığında icra edilmekte, elde edilen istihbarat her kurum tarafından burada dile getirilmektedir. Bu faaliyet, devletin hiçbir resmi merci ve kurumundan saklı olarak icra edilmemiş, devletin ve halkın asayiş ve güvenliği ile ilgili olası bir gelişmeye ait endişeden kaynaklanmış ve yasa gereği yapılmış bir faaliyettir.

        Görüldüğü gibi, devletin MİT gibi diğer istihbarat kurum ve yetenekleri, başından itibaren buradaki faaliyetlerin izlenmesi için kullanılmıştır. 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı ise Eskişehir İli Garnizon Komutanlığı görevi nedeniyle, İl Emniyet Komisyon toplantılarına katılarak, ilin asayiş ve güvenliğine ilişkin alınabilecek tedbirlerin içerisinde bulunmuştur. 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığının Bilvanis Çiftliği ile ilgili istihbarat faaliyeti ise MGK toplantısında konunun gündeme getirilmesini takiben, Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile başlatılmıştır. Görev yaptığım süre içinde Bilvanis Çiftliği'yle ilgili hiçbir faaliyet yapılmadı. Ben bir gazetede çıkan haberden öğrendim. Tamamen rutin bir işlemdir.''

        Duruşma Balanlı'nın savunmasını yapmasıyla devam ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ