Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Hükümete '28 Şubat rövanşı' uyarısı

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'de konuşulan en önemli gündem maddelerinden birisinin 28 Şubat olduğunu söyledi. Oran, hükümetin 28 Şubata bir rövanş mantalitesiyle bakmaması gerektiğini kaydetti.

        CHP Adana İl Binası'nda Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak'ın da katıldığı basın toplantısında Oran, "Öyle bir korku dalgası estiriliyor ki; 'Efendim 28 Şubat da rövanş alınacak. Medyanın, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının bazı mensupları sabaha karşı evlerinden alınacak.' Buradan hükümeti ve yargıyı uyarıyorum. Böyle bir şeyin olmaması gerekiyor. Adaletin sağlıklı, adil ve eşit bir şekilde herkes için çalışması lazım." dedi.

        Adaletin bir yerlerden talimat almamasını isteyen Oran, "Varsa bir sorun adalet mercii, çağırır, soruşturur, kovuşturur. Ama masumiyet karinesi varken, kimsenin insanlara suçlu gibi davranmaya hakkı yok. İktidar ve yargının da bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Buradan bir kez daha Adalet Bakanı'na mesaj veriyorum: 28 Şubatta bir rövanş mantalitesi ve duygularıyla hareket etmemeleri gerekiyor. Adaletin sağlıklı bir şekilde çalışması engellenmemeli. "şeklinde konuştu.

        Bu konuda mecliste bir araştırma önergesi verdiğini ifade eden Oran, hukukun üstünlüğü, demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin yeterli olmadığı bir ülkenin ilerlemeyeceğini vurguladı. Mecliste bir komisyon kurulmasını teklif ettiğini aktaran Umut Oran, şöyle devam etti: "10 yılda gelinen nokta ortada. Her hangi bir dava ortalama 300 gün, özel yetkili mahkemelerde 900 gün sürüyor. Buna bir çözüm üretelim. Sonuçta 4-5 yıl tutuklu yargılanan insanlar var. Bunların hepsi masum, hiçbiriyle ilgili dava sonuçlanmamış."

        'SİNOP'TA BİR TAKIM ODAKLARIN PROVAKASYONLARI VAR'

        Yargının başındaki Yargıtay ve Danıştay başkanlarının adaletten şikâyet ettiklerini anlatan Oran, Danıştay Başkanı'nın "Böyle adalet olmaz. Polisin savcı, bilirkişinin hakim, mübaşirin yazı işleri müdürü olduğu bir yerde adalet çalışmaz." dediğini hatırlattı. Hükümetin öncelikli işinin hukukun üstünlüğünü sağlamak, yargıdan elini çekmek olduğuna işaret eden Oran, Türkiye'nin her an komaya girecekmiş gibi bir görüntü verdiğini iddia etti. Oran şunları söyledi: "Sürekli gerilim, stres, ritim bozukluğu gibi her an bir damarımız tıkanacak gibi… Bakıyorsunuz Sinop.. Arkasında ne olduğunu bilmiyoruz. Ama partimizin açıklamaları çok net. Orada bir takım odakların provokasyonları var. İşte Samsun; yani Türkiye'de her an her yerde sürekli sorun oluyor. Çünkü ülke kötü yönetiliyor. 74 milyon insanımız bunu hak etmiyor."

        DESTEĞİMİZİ GÖZDEN GEÇİRİRİZ

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise Başbakan Erdoğan'nın Kürt meselesini çözmek yerine başkanlığının yolunu açtığını savundu. CHP olarak böyle bir oyunun içine girmeyeceklerini bildiren Toprak, "Biz iyi niyetle Kürt meselesi için başbakana katkı verdik. Şartlı destek sunduk. Ama böyle devam ederse şartlı desteğimizi gözden geçiririz. 'Yani ben sana destek vereceğim, Türkiye'de kan akmasın, evlatlarımın cenazesi gelmesin diyeceğim' sen onu alıp, başkanlığının yolunu açacaksın. Bu konuda CHP olarak desteğimizi gözden geçireceğimizi söylemek istiyorum." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ