Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, emniyet mensuplarının dernek ve sendika üyesi olabilmesi için kanun teklifi hazırladı

        Süleyman Çelebi'nin, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, polislerin dernek üyesi olamayacağını düzenleyen Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun ek 11. maddesi ile sendika üyesi olamayacağına hükmeden Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını içeriyor.

        Teklifin gerekçesinde, emniyet mensuplarının ekonomik ve sosyal talepleri, mesleklerinin getirdiği problemleri ortaklaştırabilecekleri dernek kurma haklarının yasalarla engellendiği ifade edildi.

        Demokratik yönetimlerde, ortak sorunlara sahip insanların örgütleneceği zeminlerin yaratılması gerektiği ifade edilen gerekçede, “Birçok ülkede polislerin örgütlenme hakkı varken ülkemizde hala bu hakkın yasak olması adaletli bir uygulama ve yaklaşım değildir” denildi.

        Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde güvenlik güçlerinin toplantı ve örgütlenme özgürlüğünden yararlanması gerektiğinin belirtildiğine yer verilen gerekçede, emniyet mensuplarının uluslararası belgelerce kabul edilmiş örgütlenme özgürlüğünden yararlandırılması gerektiği savunuldu.

        Gerekçede, örgütlenme hakkının Anayasa'da da yer aldığına işaret edilerek, yasaların polislerin örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran düzenlemelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu öne sürüldü.

        Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin çoğunda polislerin en az bir sendikası bulunduğu ve grev hakkı olduğu anlatılan gerekçede, “Ülkemizde polislerin sendika kurmasının önüne getirilen yasaklar, 12 Eylül darbesinin getirdiği yasakların ve antidemokratik uygulamaların devamını sağlamaktadır. 12 Eylül darbesiyle hesaplaşma, ancak darbe yasaklarını ortadan kaldırarak, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırarak mümkün olabilir” ifadeleri kullanıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ