Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Güneydoğu illerinde görevlendirilen Akilm İnsanlar Heyeti, bölgedeki ikinci temaslarına bugün başladığı Mardin'de, Kikan Aşireti lideri Mehmet Timur Ağaoğlu ile görüşüp, yer sofrasında yemek yedi. Heyet başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Diyarbakır'daki gözlemleri

        Güneydoğu illerinde görevlendirilen Akilm İnsanlar Heyeti, bölgedeki ikinci temaslarına bugün başladığı Mardin'de, Kikan Aşireti lideri Mehmet Timur Ağaoğlu ile görüşüp, yer sofrasında yemek yedi. Heyet başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Diyarbakır'daki gözlemlerine değinerek, "Artık herkeste, bu sorunun silahsız barışçıl demokratik yöntemler ile kalıcı bir çözüme kavuşturulması konusunda bir kararlılık var. Bu tartışma konusu bile olmuyor" dedi.

        Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu grubu geçen hafta Diyarbakır'dan başladığı çalışmalarını, verdikleri aranın ardından bugün Mardin'de sürdürdü. Mardin'e Ankara'dan gelen heyet başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve Mehmet Emin Ekmen'e, Diyarbakır'dan gelen Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Ahmet Faruk Ünsal katıldı. Heyetin diğer 4 üyesinin akşam saatlerinde İstanbul'dan gelerek heyete katılacağı belirtildi.

        'SÜRECİN ARKA PLANI'

        Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu havaalanında yaptığı açıklamada, hükümetin kalıcı bir barış için atması gereken adımları milletle birlikte belirleme gibi bir kararlılığı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

        "Diyarbakır'da da çok ciddi ölçüde genel olarak gözlemlediğimiz ortak husus şu. Artık herkeste bu sorunun silahsız barışçıl demokratik yöntemler ile kalıcı bir çözüme kavuşturulması konusunda bir kararlılık var. Bu tartışma konusu bile olmuyor. Bu anlamda herhangi bir problem yok. Bizim de onlara herhangi bir şey anlatmamıza gerek yok. Ama daha çok bu süreçle ilgili farklı çevrelerden farklı sorular gündeme geliyor.

        Kaldı ki biz de, zaten sürecin detaylarına yani arka planına sizlerden daha fazla bilgiye sahip değiliz. Olmamız da gerekmiyor. Çünkü çatışma çözümü süreçlerinden bir kamuoyuna açık yani bütün milletle birlikte sürdürülebilir yanları var. Ama eğer özellikle silahlı çatışma söz konusu ise ve o silahlı insanların da silahların susması, silahların bırakılması, ya da bizdeki gibi işte sınır dışına çekilmesi gibi süreçlerin zaten aleni olarak yapılması akıl dışı olur. Onu kimse beklememeli. Doğrusu biz de onu merak etmiyoruz, sormuyoruz. Sadece tek talebimiz beklentimiz var. Bir daha kimsenin burnu kanamadan, herhangi bir aileye ateş düşmeden bu sorun kalıcı bir çözümle barışla sonuçlansın."

        AŞİRET LİDERİNİN KÖYÜNÜ ZİYARET

        Hayet daha sonra Kikan Aşiret lideri Mehmet Timur Ağaoğlu'nun kaldığı Altıntoprak Köyü'nü ziyaret etti. Heyeti karşılayan Ağaoğlu'nun babası 83 yaşındaki Abdulkadir Ağaoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki aile büyüklerine ait çekilen fotoğrafları gösterdi. Daha sonra Ensaroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'de ilk durak olarak ziyaretlerini tarihi mekana yaptıklarını belirterek, odalarda sadece Cumhuriyet değil Cumhuriyet öncesinde de bu topraklarda bu milletin birlikte yaşaması için ciddi bedeller ödemiş kişilerin bulunduğunu söyledi.

        Aşiret lideri Abdulkadir Timur Ağaoğlu da, amaçlarının kan dökülmemesi, kanın durdurulması olduğunu vurgulayarak, "Bizim aşiret Kürt aşiretidir. Balkan savaşlarına katılmış. Aşiretin yarısı Suriye'dedir. Bir çoğu şimdi buraya gelmiş. Suriye'dekiler de barış istiyor. Kan dökülmemesi ve davanın büyümemesi için kapanması taraftarıyız. Herkes bunu istiyor" dedi.

        Heyet üyeleri basına kapalı yapılan görüşmenin ardından yer sofrasında yemek yedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ