Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Terörle Mücadele ekipleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda incelemelerde bulundu

        HABERTÜRK/ANKARA

        ANKARA Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “casusluk” iddiasıyla başlattığı soruşturmada dün Terörle Mücadele ekipleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) incelemelerde bulundu. Ekipler, TİB bilgisayarlarında yapılan tüm işlemleri, yazışmaları depolayan server’ları da kopyaladı. Habertürk’ün aldığı bilgiye göre, inceleme çarşamba günü akşam saatlerinde başlatıldı.

        TİB’deki incelemede, aralarında kablolama ve sistem uzmanı ile bilgisayar mühendislerinin bulunduğu bilirkişi ekibi de yer aldı. Soruşturmada, “TİB’in dinlemelere ilişkin arşivinin silindiği, arşivin silinmeden önce kopyalanarak kurum dışına çıkartıldığı ve başka kişilere verildiği ” iddiaları araştırılıyor. 2012 yılı öncesine ait tüm dijital hafızanın ve log kayıtlarının da (depolanan veriler) silindiği iddiaları da inceleme kapsamında.

        ‘YERİNDE İNCELEME’

        Savcılığın talimatları doğrultusunda polisin, “TİB’de bulunan önemli ve hassas bazı bilgilerin yabancı ülkelere aktarıldığı, bu yolla yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı” iddialarına ilişkin kanıtları yerinde incelemek üzere kuruma gittiği belirtildi. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı tespit edilen uydu internet çanak anteninin tespit edildiğini ve bunların yabancı uydulara dönük olduğunun anlaşıldığını belirtmiş, bu internet çanak anteninden, TİB’in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla bilinmeyen bir yere, yabancı uydulara aktarıldığı iddialarının araştırıldığını vurgulamıştı.

        BAKAN ELVAN'DAN AÇIKLAMA

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Casusluk soruşturması çerçevesinde başsavcılık TİB'de gerekil incelemeleri yapmıştır. Geçmişe ait bir takım veri kayıt varsa bunları da güvence altına alabilecek şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Bu tamamıyla TİB Başkanlığımızın bilgisi dahilinde yapılan çalışmalardır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ