Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 12 Eylül davası, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, müebbet hapis, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Saday, röportaj, Habertürk, cemal doğan

        DELİLLER TOPLANMIŞTI: Bu dava bize geldiğinde zaten bir önceki mahkemede tüm deliller toplanmıştı. Üç aydan fazla bir süre ben ve arkadaşlarım aralıksız olarak dosyayı tetkik ettik. Sonuç olarak sanıkların kurulu anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik eylemi işledikleri kanısına varılarak mahkumiyet hükmü tesis edilmiş, savunmada belirtilen noktalar tek tek değerlendirilmiş ve sonuçta talebe uygun olarak oybirliğiyle karar verilmiştir.

        HER DAVA ZORDUR: (Meslek hayatınızdaki en zor dava diyebilir miyiz?) Yargıçlar insanların geleceği ve yaşamıyla ilgili kararlar verdiğinden, bizler için her dava zordur. Ancak bu dava üzerinde en hassas çalıştığımız, uluslararası hukuku da değerlendirdiğimiz davadır.

        DUYGUSAL DAVRANMAYIZ: (Kararı açıkladığınızda, salondaki çocuklarını kaybeden onlarca acılı anne ve yakınları sizleri alkışladı, "teşekkür" ederek gözyaşı döktü. O an ne düşündünüz?) Tarafların hissiyatını düşünmeyerek sadece hukuku uyguladık. Kararlarımızda hiçbir zaman duygusal davranmayız.

        12 EYLÜL MAĞDURU DEĞİLİM: (12 Eylül'ün çok mağduru var. Sizin ve ailenizin böyle bir mağduriyeti oldu mu?) Ben 1972 yılından itibaren memur ve 1977 tarihlerinde ise askeri hakimdim. Bugüne kadar da adli yargı hakimi olarak görev yaptım. O tarihlerde ailem veya yakınlarımın mağduriyetleri olmamıştır.

        SANIKLARA DA ÜZÜLDÜM: (Oğlunun 34 yıl mezarını arayan, her duruşmaya gelen ancak geçen yıl 105 yaşında yaşamını yitiren Berfo Ana'nın verdiğiniz kararı görmesini ister miydiniz?) Kendisini basından görmüştüm. Tabi ki bu kararı görmesini isterdim. Ancak bu davada, hem mağdur olan ailelere, hem de sanıklara üzüldüğümü belirtmek isterim.

        HAKİM OKTAY SADAY

        - 12 Eylül döneminde askeri hakimdi.

        - 37 yılda Urfa-Hilvan, Van-Askeri, Çankırı-Kurşunlu, Mardin, Ankara-Kazan'da hakimlik yaptı. Halen Ankara Ağır Ceza Başkanı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ