Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Haftanın Kitapları
        1

        YÜZ YIL SAVAŞLARI: BİR HALK TARİHİ
        (Prof. Dr. Mete Tunçay)

        VakıfBank Kültür Yayınları, İngiltere’nin saygın tarihçilerinden David Green’in “Yüz Yıl Savaşları: Bir Halk Tarihi” başlıklı eserini Prof. Dr. Mete Tunçay’ın çevirisiyle okurla buluşturuyor. 14’üncü yüzyılın başından İstanbul’u fethedildiği 1453 yılına kadar bir asırdan fazla süren Yüz Yıl Savaşları, erken modern Avrupa tarihinin siyasi ve toplumsal temellerinin nasıl atıldığını anlatıyor. Avrupa tarihinin dönüm noktalarından biri olan Yüz Yıl Savaşları’nın anlattığı kitapta Green, bu savaşların özellikle İngiltere ve Fransa halklarını nasıl değiştirdiğini aktarıyor.

        2

        BETER OL MİTAT KARAMAN
        (DOĞU YÜCEL)

        Mitat Karaman'ın soru işaretiyle başlayan macerası ünlem işaretiyle devam ediyor. Doğu Yücel, Beter Ol Mitat Karaman!'da Cennet Apartmanı'na sığmayıp tüm bir şehre yayılan daha sert, daha absürd, daha canlı ve heyecanlı, daha edepsiz ve her daim daha "yalnız" bir hikâyeyle okurların karşısında. Kapak illüstrasyonunu ve bölüm vinyetlerini Ersin Karabulut'un çizdiği roman, kurgusundaki sürprizlerle de şaşırtacak. Hayat mücadelesinde yine tek başına kalan Mitat gizli topluluklar, atölyeci yazarlar, yaşam koçları, estetik cerrahlar, Wattpad okurları, gamer'lar, cosplay'ciler ve çeşitli hayvanların da dahil olduğu bambaşka bir savaşın merkezinde bulacak kendini.

        3

        TRANSANDANS
        (Gaia Vince)

        Gaia Vince’in geçtiğimiz yıl ses getiren ve Kraliyet Akademisi Bilim Kitapları Ödülü finalisti olan kitabı Transandans, Şiirsel Taş’ın güzel çevirisiyle Domingo Yayınevi'nin 2022’nin ilk kurgu dışı eseri olarak okurla buluştu. Basit taş aletlerden akıllı telefonlara nasıl geldik? Avcı-toplayıcı gruplar nasıl oldu da çokuluslu imparatorluklara evrildi? Gaia Vince Transandans’ta modern insanın genler, çevre ve kültürün birlikte geçirdiği incelikli bir evrimin ürünü olduğunu öne sürüyor. Ona göre insanı benzersiz kılan şey bireysel zekâmızdan çok, kolektif kültürümüz. Yazar, popülasyon genetiği, arkeoloji, paleontoloji ve nörobilimdeki öncü gelişmelerden yola çıkarak evrimimizin dört lokomotifi olan Ateş, Dil, Güzellik ve Zaman’ın, türümüzü Homo omnis adını verdiği aşkın bir süperorganizmaya nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor.

        4

        BİR ACI HİKAYE
        (Halid Ziya UŞAKLIGİL)

        Vedad Uşaklıgil, 3 Aralık 1937 tarihinde Arnavutluk'un Tiran şehrinde büyükelçilikte görevliyken intihar etmiştir. Can Yayınları'ndan çıkan 'Bir Acı Hikâye', usta yazar Halid Ziya'nın oğlu Vedad'la ilgili hatıralarını ele alan ve bu elemli hadise üzerine eğilen bir eserdir. Vedad Uşaklıgil'in acı hikâyesi, babası Halid Ziya'nın kalemiyle sonsuza dek anlatılacak.

        5

        TARİH ATLASI
        (Thiago de Moraes)

        Thiago de Moraes’in yazdığı ve resimlediği Tarih Atlası Moğollardan Osmanlılara, İnka’dan Avrupa’ya farklı dönemlerden on beş olağanüstü kültürün dünyayı nasıl deneyimlediğini muhteşem çizimlerle anlatıyor. Tarih Atlası ile hem çocuklar hem de yetişkinler bir yandan dünyayı dolaşıyor, bir yandan da imparatorlar, kaşifler, mucitler, korsanlar, astronotlar ve daha birçok önemli karakterle tanışıyor. Uygarlıklar arasında heyecan verici, rengârenk bir yolculuk sunan Tarih Atlası, Epsilon logosuyla çıktı.

        6

        İRONİ VE GERİLİM
        (M. SİNAN NİYAZİOĞLU)

        M. Sinan Niyazioğlu’nun kaleme aldığı “İroni ve Gerilim” Koç Üniversitesi Yayınları ve VEKAM işbirliğiyle yayımlandı. Bol görsel malzeme eşliğinde “İroni ve Gerilim”, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’deki savaş algısını tahlil ediyor. Savaş yıllarında tek parti rejiminin kitle algısını nasıl yönettiğini, ülke içinde tasarlanan, basılan ve dolaşıma sokulan askeri albümler, resmî bültenler, halkevi yayınları, posta pulları, popüler kültür ve karikatür dergilerinin yüzeylerinde yer alan propaganda imgelerinin bütünsel yapısında ve bir o kadar etkileyici ve eklektik kurgusunda inceliyor.

        7

        SİRKADİYEN KOD
        (Prof. Dr. Satchin Panda)

        Yaşam ritminizi ayarlamak daha sağlıklı, daha mutlu ve daha zayıf olmanızı sağlayabilir mi? İnsanların yemeklerini günde 8-10 saatlik bir zaman aralığında, ilk lokmalarını sabahları ve son lokmalarını akşam erken saatlerde yediklerinde metabolik sağlıklarını iyileştirdiğini savunan Prof. Dr. Satchin Panda, Sirkadiyen Kod kitabında sağlıklı beslenmenin sırlarını veriyor. Sirkadiyen Kod, The Kitap Yayınları etiketiyle raflarda!

        8

        5 SANİYE KURALI
        (MEL ROBBINS)

        Mel Robbins’in milyonlarca satan, 36 dile çevrilen ve “günlük cesaret”in gücüyle içimizdeki potansiyelin nasıl kolayca ortaya çıkabileceğini anlatan kitabı 5 Saniye Kuralı çıktı. Hem kendi yaşamını değiştiren hem de binlerce kişiye aynısını yapmaları için ilham veren Robbins, uluslararası çoksatan kitabı ile okurlarının yaşamına dokunuyor. Bir anlık cesaretin bir günü, bir günün tüm hayatı, bir hayatın da dünyayı değiştirebileceğini anlatan 5 Saniye Kuralı, okurların içindeki muhteşem potansiyeli ortaya çıkarmayı ve böylece onlara özgüvenlerini de yeniden kazandırmayı hedefliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ