Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hamileyken alkol tüketmek bebeğin yüz hatlarını değiştiriyor
        1

        16 Şubat'ta Oxford University Press'de yayınlanan bir araştırma; hamilelikte alkol tüketen annelerin, bebeklerin yüz şeklini etkilediğini ortaya koydu.

        2

        Hollandalı araştırmacılar, 3D görüntüleme ve derin öğrenme algoritması kullanarak 5.600'den fazla okul çağındaki çocuğun yüzündeki 200 özelliği inceledi. Anneleri hamilelik sırasında alkol içen ve içmeyen çocukların yüz özellikleri arasında farklılıklar bulundu.

        Mavi bölgeler; alkol sonucunda çıkıntılık yapan bölgeleri gösterirken, kırmızı bölgeler; içeri doğru göçme yapan noktaları gösteriyor.

        3

        Haftada sadece 12 gram alkol ya da standart bir içki içmek, çocuğun yüzündeki kalıcı değişikliklerle bağlantılıydı. Hamilelik sırasında alkol tüketen annelerin çocukları, diğer çocuklara göre daha çıkıntılı bir çeneye sahipti.

        Anne karnında alkole maruz kalma, hafifçe yukarı doğru kıvrılan daha kısa bir burun ve gözlerinin altındaki bölgede hafif bir gerileme ile de ilişkilendirildi.

        4

        9 yaşındaki çocukların, 13 yaşında olanlara göre yüz hatları daha belirgindi. Görünüşe göre; alkol etkisi bebek büyüdükçe kayboluyordu.

        Anneler gebelikte ne kadar çok alkol tüketirse yüzdeki değişiklikler o kadar belirgin hale geliyordu.

        5

        Araştırmacılar, "Çalışmamız, hamile olan veya yakında hamile kalmak isteyen kadınların, bebeklerde olumsuz sağlık sonuçlarından kaçınmak için hamilelik sırasında alkol tüketimini gebe kalmadan birkaç ay önce ve tamamen bırakmaları gerektiğini gösteriyor" diye yazdı.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ