21-23 Ekim 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleşen 13. Ulusal Gıda Kongresinde yeni kavramlar ele alındı. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, "Probiyotik ve prebiyotik konusunda yapılan son araştırmalarla bu konudaki bilgilerimizde önemli değişiklikler oldu" dedi.
İŞTE PREBİYOTİK KAYNAĞI OLAN BESİNLER
Probiyotikleri yeterli miktarda alındığında insan ya da hayvan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bakteri, maya gibi canlı mikroorganizmalar olarak açıklayan Dr. Bektaş, "Yoğurt, kefir, turşu, boza vb. gıdalar bu faydalı mikroorganizmaları yeteri kadar içerdikleri takdirde probiyotik gıda kabul olarak edilir. Bu gıdaların, Türk Gıda Kodeksine göre, probiyotik ürün olarak kabul edilmesi için gram ya da mililitresinde en az 1 milyon canlı probiyotik bakteri içermesi gerekmektedir. Uygun olmayan üretim, depolama ve bekleme yüzünden probiyotik bakteriler zarar görebilmektedir. Prebiyotikler ise probiyotik özellikteki mikroorganizmalar tarafından kullanılan ve onların besini olan gıda bileşenleridir.
Genelde prebiyotikler çözünür diyet lifleri içerisinde yer almaktadırlar. Prebiyotik kaynağı olan besinler; hindiba, kuşkonmaz, elma, domates, yer elması, enginar, muz, avokado, pırasa, sarımsak, soğan, keten tohumu, salep, kakao tam tahıl ve baklagildir. Bir prebiyotik diyet lifi olabilir. Her diyet lifi prebiyotik olmak zorunda değildir. Örneğin, buğday ve mısır kepeği gibi suda çözünmeyen lifler; prebiyotik değildir ve probiyotik bakterilerce kullanılamazlar" dedi.
"COVID-19 İÇİN DE FAYDA SAĞLAMA POTANSİYELİNE SAHİP"
Dr. Atilla Bektaş, "Paraprobiyotikler ve postbiyotikler, fonksiyonel gıdalar alanında, son 5 yılda probiyotiklere alternatif olarak ortaya çıkan yeni kavramlardır. Paraprobiyotikler, 'inaktive probiyotikler' veya 'hayalet probiyotikler'olarak da adlandırılırlar ve cansız (inaktif) mikrobiyel hücrelerdir. Postbiyotikler ise canlı bakteriler tarafından salgılanan veya bakteriyel parçalanma sonucu ortaya çıkan, metabolitler ve/veya hücre duvarı bileşenleridir. Canlı organizmalar olmaları nedeniyle üretim, saklama ve depolanma sürecinde ve yenildiklerinde sindirim enzimleriyle canlılıklarını yitirdiklerinden, probiyotiklerden gıda endüstrisinde tam olarak yararlanmak mümkün olmamıştır. Son gıda Ar-Ge çalışmaları, probiyotik etkinin ölçülmesinde sadece canlı mikroorganizma sayısının değil, cansız 'paraprobiyotik' ya da probiyotiklerden türetilmiş biyomoleküller ve 'postbiyotiklerin' ölçülmesinin önemli olduğunu göstermektedir. Paraprobiyotik ve postbiyotikler viral enfeksiyonlarda etkili paraprobiyotikler ve postbiyotikler, probiyotikler gibi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Son çalışmalar paraprobiyotiklerin bu yolla birçok viral solunum enfeksiyonunun yanı sıra, Covid -19 için de fayda sağlama potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir" dedi.
"STANDART YOĞURT VE KEFİR KÜLTÜRÜ PROBİYOTİK DEĞİLDİR"
Dr. Bektaş, "Bir mikroorganizmanın probiyotik olarak nitelendirilmesi için bağırsak çeperine tutunabilme yeteneğinin olması gerekir. Standart yoğurt ve kefir kültürü probiyotik değildir, ancak bu gıdalardaki mikroorganizmalar bağırsaktan geçerken sağlık üzerine olumlu katkıda bulunurlar. Önceki bilgilerimizin aksine yoğurt, tarhana, lahana turşusu, salamura sebzeler, boza, kombu çayı gibi bazı gıdalar çoğu kez yeterli miktarda canlı probiyotik bakteri içermezler. Ancak bu gıdaların postbiyotik ve paraprobiyotik içerikleri ile sağlık için fayda sağlamaktadır. Gıdalarda doğal olarak bulunan miktarın arttırılması için çalışmalar bu açıdan çok önemlidir" diye konuştu.
PARABİYOTİK ELDE ETMEK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER
Canlı bakterilerin inaktivasyonu yoluyla paraprobiyotik elde etmek için çeşitli yöntemler uygulandığını söyleyen Dr. Bektaş, "Bunlar ısıl işlem, formalin gibi kimyasalların uygulanması, gama veya ultraviyole ışınlama ve sonikasyondur" diyerek, paraprobiyotik ve postbiyotik ürünlerin avantajlarını anlattı:
"*Canlı probiyotik bakterilerin kullanımından kaynaklanan güvenirlilik problemlerinin olmaması,
*Antibiyotik direnç genleri alma ve aktarma olasılığının bu ürünlerde olmaması,
*Duyarlı ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde, bağırsak lümeninden kana bakteri geçiş riskinin olmaması,
*Canlı probiyotik bakterilerin aksine enfeksiyon risklerinin olmaması,
*Probiyotik gıdalar için raf ömrü sorununun bunlarda olmamasıdır."
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.