Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Hitler reddedilmeseydi, tarih başka türlü yazılabilirdi!

        Aberdeen Üniversitesi'nden tarihçi Thomas Weber, yeni kurulan Alman Sosyalist Partisi Hitler'i reddetmeseydi, Dünya Savaşı ya da 6 milyon Yahudi'nin katliamı yaşanmazdı dedi.10 yıldan fazla süredir Nazi lideri hakkında araştırmalar yapan Weber, Hitler'in 1919 yılında, aşırı sağcı Alman Sosyalist Partisi tarafından reddedildiğini, ne partilerinde istediklerini ne gazetelerinde yer vermek istediklerini söyledi.

        "Bu konu üzerine sadece yorumda bulunabilirim, ama Hitler dik kafalıydı ve partidekiler de kendilerine ne yapmaları gerektiğini söyleyecek birini istemedikleri için kabul etmemiş olabilirler. Kabul edilseydi tarih bambaşka akacaktı" dedi.

        TARİH FARKLI YOL ALACAKTI

        Independent'in haberine göre, Nazi Partisi, Sosyalist Parti'den daha küçük olduğu için, Hitler'in reddi ve Nazi Partisi tarafından kabulü, sürücü koltuğuna geçerek kontrolü ele almasına neden oldu. Sosyalist Parti 1 yıl içinde dağıldı, ancak Hitler Nazi Partisi'nin lideri oldu.

        REKLAM

        1920'lerin başında Nazi Partisi'nin çok sayıda üst düzey üyesi Sosyalist Parti ile birleşmeyi önermiş, Hitler buna şiddetle karşı çıkmıştı. Weber, "Hitler'in kesin muhalefeti olmasaydı, Nazi Partisi muhtemelen Alman Sosyalist Partisi tarafından yutulacak ve ortadan kalkacak, tarih de farklı bir yol alacaktı. Hitler'in o dönem sergilediği ve şu ana kadar kimsenin açıklayamadığı tavır nihayet bir anlam kazandı" yorumunu yaptı.

        PARTİDE İSTEMİYORLARDI

        Yaşananlar belgede şu ifadelerle aktarılıyor: "1919 yılının sonbaharında, eylül ayı civarında, Hitler Alman Sosyalist Partisi kurucusu Grassinger’i görmek ve gazetede yazmak için yayınevine geldi. Alman Sosyalist Partisi’ne katılıp çalışmayı önerdi. O sıralar parası yoktu ve Grassinger’den para da istedi. Ama gazetede işe yaramayacağını söylediler ve onu partide de istemiyorlardı."

        Weber’in ilk kez yayımlanan bu belge üzerine araştırmasını da içeren ‘Hitler olmak: Bir Nazi’nin ortaya çıkışı’ isimli kitabı önümüzdeki ay Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ